PREMIJERA U KAAI TEATRU

YOU TUBE - BOJNO POLJE IDENTITETA Novi projekt Barbare Matijević u Bruxellesu

Imaginarni protagonisti izvedbe nisu u tolikoj mjeri individualne osobe koje objavljuju svoja videa na YouTubeu, koliko je to sam komunikacijski krajolik

U svojem novom projektu 'I’ve never done this before' autori Barbara Matijević i Giuseppe Chico istražuju reprezentacijske mogućnosti amaterskih YouTube videa, usmjereni na identificiranje novih mjesta i konteksta iskaza, na kompleksne odnose između reprezentacije i povijesti, između realnog i imaginarnog, na poveznice izmedju medijskih sustava, medijacijskih tehnologija i svakodnevnog života.

Imaginarni protagonisti izvedbe nisu u tolikoj mjeri individualne osobe koje objavljuju svoja videa na YouTubeu, koliko je to sam komunikacijski krajolik, ispresijecane iluzije fikcije i stvarnosti s kojima živimo.

U svijetu u kojemu je razlika između fikcije i stvarnosti preokrenuta, u kojemu su oglašavanje, prodaja robe i politika postali najvažniji proizvodjači fikcije, u kojemu je društvo u potpunosti birokratizirano i administrirano, sve ono što je neformalno, neorganizirano, slučajno, neučinkovito i kaotično postaje bojno polje za prirodu ljudskog identiteta. Autori pristupaju YouTubeu kao jednom takvom bojnom polju, bogatom osporavanim značenjima, subverzivnim strategijama i otporom.

Premijerne izvedbe održat će se 29. i 30. siječnja u Kaaistudio’s u Brusselsu. Osnovan davne 1977., Kaaitheater predvodnik je i generator novih trendova na području kazališta, suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti kao takvih. Stvaralaštvo brojnih prominentnih europskih i svjetskih umjetnika vezano je upravo uz Kaai, neki od njih su Anne Teresa De Keersmaeker & Rosas, Jan Decorte, Jan Lauwers & Needcompany, Meg Stuart & Damaged Goods, Nature Theater of Oklahoma...

Barbara Matijević djeluje u širem kontekstu izvedbenih formi i trenutno je jedna od najzastupljenijih nezavisnih hrvatskih autorica na međunarodnoj izvedbenoj sceni. Njezine radove predstavili su Festival d'Avignon, Center Georges Pompidou (FR), Muzej Jeu de Paume (FR), Kunstrum Niederösterreich (AT) te više od 70 transdisciplinarnih festivala u svijetu.

U projektu, pored autora, sudjeluju Ivan Marusić Klif (umjetnička suradnja, tehnička supervizija, programiranje), Igor Brkić i Igor Petrović (suradnici za tehniku i programiranje), suradnik za robotiku Matthieu Schonholzer i dizajnerica Martina Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:14