KOLUMBIJA I INDIJA SLAVE

21. SPLITSKI FILMSKI FESTIVAL Grand Prix filmovima 'Oscuro animal' i 'Događaji u maglenoj komori'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2016. u 07:24

Screenshot / YOUTUBE

Film "Oscuro animal" autora Filipea Guerreroa iz Kolumbije dobitnik je Grand Prixa na 21. Splitskom festivalu u kategoriji dugometražnih filmova, dok je u kategoriji kratkometražnih filmova ta nagrada pripala filmu "Događaji u maglenoj komori" autora Ashima Ahluwalia iz Indije, objavljeno je u nedjelju navečer na svečanosti zatvaranja ovog Međunarodnog festivala novog filma.

Kako je obrazloženo, u filmu "Oscuro animal" slike pričaju priču, jedva da se izgovori riječ dijaloga i ta se nijemost prenosi i na gledatelje.

"Šutke gledamo film vizualne ljepote usporedive s nekom najboljom slikom koju išara kist stvarnosti, ratnog konflikta u Kolumbiji toliko univerzalnog da transcendira prostor i vrijeme," navodi se u obrazloženju.

Za film "Događaji u maglenoj komori" (Events in a cloud chamber) žiri je istaknuo zanimljiv način na koji je u filmu prikazana korelacija između procesa sjećanja i stvari koje su izgubljene.

"Također preko ovog filma dobivamo novi uvid u povijest indijske kinematografije, a film posebice čini zanimljivim suptilna doza humora od strane samog glavnog protagoniste," stoji u obrazloženju nagrade.

U kategoriji dugometražnih filmova dodijeljena je i posebna nagrada filmu "Događaj" (Event) ruskog autora Sergeija Loznitza. Istaknuto je kako je to estetski i politički relevantan film u kojem se ogleda prošlost, sadašnjost i budućnost Rusije, ali i europske kinematografije.

Dvije posebne nagrade dodijeljene su u kategoriji kratkometražnih filmova. Za film "Movements arising from different relationships - Between regularity and irregularity II",  japanskog autora Mashiroa Tsutania, žiri ističe kombinaciju znanosti i umjetnosti, odnosno "povezanost struktura i stanica u mozgu miševa sa svemirom", kao i vješto korištenje glazbe i zvukova u kombinaciji sa pokretnim slikama.

Drugo posebno priznanje dodijeljeno je filmu "The Meadow", autorice Jelae Hasler iz Švicarske. Film se, obrazloženo je, ističe svojom atmosferom i načinom na koji je sniman.

Izdvajamo