FILMSKI FESTIVAL

Animafest: Objavljen program dugometražne konkurencije

 

Za dugometražnu konkurenciju ovogodišnjeg Animafesta, što se održava od 4. do 9. lipnja, odabrano je osam filmova iz Italije, Belgije, Francuske, Južne Koreje, Tajvana, Kine, Estonije i SAD-a.

Hrvatsku premijeru na zagrebačkom festivalu imat će film "Isle of Dogs" proslavljenog američkog režisera Wesa Andersona, ove godine već nagrađenog na filmskom festivalu u Berlinu, koji je i svečano otvoren njegovim dugo iščekivanim novim autorskim radom, objavio je Animafest.

Smješten u distopijsku budućnost, film rađen tehnikom stop-animacije prati dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem.

Zavidan je niz glumaca koji su likovima dali glasove, među ostalima, tu su Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono.

Anderson je za svoje igrane filmove bio višestruko nominiran za Nagradu Oscar, a uspješan je i na području animacije - njegov "Fantastični gospodin Lisac" jedna je od najvećih animiranih uspješnica posljednjeg desetljeća.

Stop-animaciju Anderson je koristio i u svojim hvaljenim igranim djelima poput "Hotela Grand Budapest".

Još jedan film o psima u dugometražnoj konkurenciji je antologija "A Dog's Life" perjanice novog vala tajvanske kinematografije Changa Yija, dirljiva posveta vjernom čovjekovom pratitelju.

U također distopijskom, znanstvenofantastičnom ruhu nastalom kombiniranjem klasične i računalne tehnike s atraktivnim glazbenim brojevima i raskošnim osvjetljenjem, odvija se modernizirana verzija slavne bajke, film "Cinderella the Cat" talijanskih autora Alessandra Raka, Ivana Cappiella, Marina Guarnierija i Daria Sansonea.

"Poprište filma tehno-futuristički je brod zarobljen u napuljskoj luci, opsjednut hologramima zaboravljene povijesti, a njegova fabula posvećena je kćeri pokojnog znanstvenika ostavljenoj na milost i nemilost maćehe, sestara i mafijaškog bossa", najavljeno je.

Prikazat će se i film Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa "This Magnificent Cake!", autora nagrađenih Animafestovim Grand Prixom i Cartoon d'Orom za kratki film "Oh Willy…"

U Zagreb se vraćaju s duljim radom u istoj tehnici vunenog lutka-filma i nakon svjetske premijere na filmskom festivalu u Cannesu, bit će to prva projekcija filma "This Magnificent Cake!" u svijetu.

Bit će tu i novi film Benjamina Rennera "The Big Bad Fox and Other Tales", omnibus nastao prema autorovim ilustriranim knjigama, s naklonom i prema srednjovjekovnom francuskom "Romanu o Liscu", humorom, gegovima i snažnim emocijama.

Još jedan stop-animacijski film u Velikom natjecanju dugometražnog filma, ujedno i svjetska premijera, bit će "Captain Morten and the Spider Queen" Kaspara Jancisa, Henryja Nicholsona i Riha Unta (koji se ove godine natječe i u kratkometražnoj konkurenciji Animafesta filmom o maštovitoj redovnici "Mary and 7 Dwarfs").

Njihov film donosi alegoriju o odrastanju kroz pripovijest o osmogodišnjem dječaku koji magijom biva smanjen na veličinu kukca i prisiljen kormilariti svojom omiljenom igračkom.

"The Man-Woman Case" Joëlle Oosterlinck i Anaïs Caure francuska je kriminalističko-biografska mini-serija o Eugeneu Falleniju, znamenitom transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge i njegovu prethodnom životu punom nasilja i traganja za identitetom.

Rađena u klasičnim, uglavnom crno-bijelim tehnikama kombiniranima s rotoskopijom i malo boje, serija je već nagrađena nagradom žirija na festivalu u Annecyju pa se i u Velikom natjecanju dugometražnog filma Animafesta 2018. može smatrati jednim od favorita, ističu organizatori zagrebačkog festivala.

Za nagrade dugometražne konkurencije natječe se i nostalgični korejski film "The Shower" o prijateljstvu i nevinoj ljubavi djevojčice i dječaka u ladanjskoj prirodi, ostvaren "zaista spektakularnom koloristikom", što je adaptacija je u toj zemlji omiljene i utjecajne novele iz 1959. godine koja je snažno obilježila i tamošnju kinematografiju.

"Ova sjetna coming of age etida ne nudi stoga tek uvid u poetiku redatelja Ahna Jae-huuna, oslonjenog na klasične tehnike i poznatog po vizualno privlačnim filmovima Green Days i The Road Called Life, već i onaj u umjetničke senzibilitete ove dalekoistočne nacije", zaključuje se u najavi dugometražnog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:43