POETSKA POSVETA ČOVJEČANSTVU

BEZ NASLOVA Zaputio se po Balkanu, Italiji i sjevernoj Africi snimati bez teme i naslova. Smrt ga je zaustavila, ali ne i njegovo posljednje djelo

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.04.2019. u 14:22

Prizor iz filma 'Bez naslova' Michaela Glawoggera

 

ZAGREB – „Najljepši film koji mogu zamisliti je onaj koji nikada ne završava” – tim riječima glas autora gledatelje uvodi u film bez naslova i teme. Godine 2014. Michael Glawogger se u pratnji snimatelja Attile Boe i snimatelja zvuka Manuela Sieberta uputio na dvogodišnju filmsku odiseju po najzabačenijim zakutcima svijeta, bez očekivanja i ograničenja. Bilo je to organsko filmsko stvaralaštvo u svom najčišćem i najslobodnijem obliku.

Stotine sati fascinantnog filmskog materijala snimljenog tijekom dvije godine putovanja kroz desetak zemalja, krenuvši od rodne Austrije, preko Hrvatske, Bosne, Srbije i Albanije, sve do zapadne Afrike, ukomponirani su u ovu poetsku posvetu čovječanstvu.

Prizor iz filma 'Bez naslova'

 

Nakon iznenadne smrti Michaela Glawoggera tijekom snimanja, u travnju 2014., ovaj dokumentarni mozaik na temelju snimljene građe i redateljevih dnevničkih zapisa završila je njegova dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi, poznata, među ostalim, i po suradnji s Michaelom Hanekeom.

Bez naslova, posljednji film velikog austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera stiže u neovisna kina 27. travnja, u distribuciji Restart Labela.

 

Kinopremijera filma Bez naslova zakazana je za subotu, 27. travnja u Dokukinu KIC u 19 sati, a prije premijere, u 17 sati, Monika Willi održat će masterclass „Izazovi montaže“. U nedjelju, 28. travnja nakon projekcije, u 19 sati, Willi će o filmu razgovarati s redateljem Borisom Mitićem, koji je i sam sudjelovao u produkciji filma.

Michael Glawogger (1959. – 2014.) bio je beskopromisni austrijski redatelj, međunarodno slavljen upravo zbog svojih dokumentaraca. U svojim filmovima najviše se bavio temama i ljudima s margina globalnog društva.

Sascha Trimmel 2016 © 2016, PhotoCredit: Sascha Trimmel
Sascha Trimmel

Michael Glawogger

 

Najpoznatiji je po nagrađivanoj trilogiji koju čine: Megagradovi: 12 priča o preživljavanju (1998.), kompilacija prizora iz života ljudi koji pokušavaju spojiti kraj s krajem u najvećim svjetskim gradovima; Smrt radnika (2005.), potresna posveta obespravljenim radnicima u Pakistanu, Ukrajini, Nigeriji, Indoneziji, Kini i Njemačkoj te Slava kurvi (2011.), intimni pogled u živote prostitutki u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

 

Monika Willi austrijska je montažerka najpoznatija po radu s dvojicom sunarodnjaka, Michaelom Hanekeom i Michaelom Glawoggerom. S njima je radila na cijelom nizu nagrađivanih filmova (između ostalima na Hanekeovim filmovima Pijanistica, Bijela vrpca i Ljubav, kao i Glawoggerovim Smrt radnika i Slava kurvi), a nakon Glawoggerove smrti, od materijala koje je snimio tijekom rada na novom projektu, montirala je i korežirala film Bez naslova.

Izdvajamo