SOLIDNO, ALI NE I IZUZETNO

FERDINAND Animirani film prema slikovnici iz 1936. dobro secira kulturu tinejdžerskog mačizma

 Blue Sky Studios
 

Film “Ferdinand” novi je animirani naslov “Blue Sky”, firme koji funkcionira kao specijalizirani animacijski odjel studija Fox. Riječ je o tvrtki najpoznatijoj po serijalu crtića “Ledena doba”, a vjeverica iz uvodnih skečeva “Ledenog doba” nalazi se i na amblemu studija.

Za početak svog novog serijala Blue Sky je ovaj put odabrao poznatu slikovnicu “Priča o Ferdinandu” koju su 1936. objavili pisac Munro Leaf i ilustrator Robert Lawson. Slikovnica se bavi sudbinom naslovnog lika, bika kojeg uzgajaju za borbu u areni, no koji prezire nasilje, a umjesto toga voli vrtlarstvo i cvijeće. Ambijentirana u Španjolsku, objavljena u prvoj godini španjolskog građanskog rata, knjiga Leafa i Lawsona bila je očiti pacifistički i antimilitaristički pamflet, pa je zbog toga - navodno - pod Francom i Hitlerom bila zabranjena.

Adaptacija koju potpisuje tim na čelu s brazilskim režiserom Saldanhom komad je solidne, ali ne i izuzetne kino animacije. Film se ne izdvaja osobitom tehničkom ni vizualnom virtuoznošću, a zaplet perpetuira već zamorni animacijski klišej o likovima koji se sukobljavaju s okolinom jer slijede svoju strast. Film - međutim - dobro secira kulturu tinejdžerskog mačizma, a ima i par proplamsaja fine sentimentalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:44