NAJPRESTIŽNIJI FESTIVAL

FILM SNIMAN U SPLITU KONKURIRA U CANNESU Dvadesetak hrvatskih filmaša radilo je na 'Hladnom ratu' Pawela Pawlikovskog

 Getty Images

ZAGREB - Na 71. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 8. do 19. svibnja, u službenom natjecateljskom programu dugometražnih igranih filmova prikazat će se i novi uradak poljskog redatelja Pawela Pawlikovskog "Hladni rat", koji je u svibnju 2017. sniman u Splitu.

Na filmu je radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, uključujući glumce Dražena Šivaka i Slavka Sobina, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama, priopćio je HAVC.

Poljski redatelj Pawel Pawlikowski, najpoznatiji po Oscarom nagrađenoj "Idi", sa snimanjem svog novog filma "Hladni rat" (Zimna Wojna, Cold War), koji nastaje u poljsko-francusko-britanskoj koprodukciji, započeo je početkom prošle godine. Radnja filma u kojem jednu od uloga nosi i Agata Kulesza (Ida) zbiva se tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća, a priča je smještena u Poljsku, Berlin, Split i Pariz. Osim u Splitu, film se dijelom snimao i u Poljskoj.

Uz Pawlikowskog, svoje će nove filmove u Cannesu predstaviti i renomirani redatelji Spike Lee ("Blackkklansman"), David Robert Mitchell ("Under The Silver Lake"), Jean-Luc Godard ("Le Livre D’Image") te Kore-Eda Hirokazu ("Shoplifters"), a festival 8. svibnja otvara novi naslov redatelja Asghara Farhadija "Everybody Knows", u kojem glume Penelope Cruz i Javier Bardem.

Osnovan 1946. godine, filmski festival u Cannesu danas je najprestižniji filmski festival u svijetu - i po broju prijavljenih naslova koji kandidiraju za uvrštenje kao i po međunarodnim odjecima kroz kritiku, distribuciju i daljnju festivalsku razmjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:33