'DIVLJINA'

FILM ZA POKLONIKE CARVEROVE PROZE Nenametljiva priča o obitelji koja nije ostvarila američki san

 

Film “Wildlife” (Divljina) autorski je proizvod bračnog para glumaca: Paula Danoa - koji je potpisan kao režiser filma - te njegove supruge Zoe Kazan, koja potpisuje scenarij. Supružnici Dano i Kazan latili su se adaptacije romana američkog književnika Richarda Forda, pisca sa Srednjeg zapada koji u nas nije poznat, ali ga književna kritika generacijski, stilski i ambijentalno povezuje s Raymondom Carverom.

Radnja “Wildlifea” zbiva se 60-ih godina na debelom američkom Midwestu: u Montani. Film prati mladi par s djetetom kojem se američki san nekako nije dogodio. Otac (Gyllenhaal) bivši je igrač golfa koji je, nakon što mu je sportska karijera zamrla, ostao bez posla.

Majka (Mulligan) privržena je ženica koja se muči shvatiti zašto joj je muž nesretan. Kad u okolici izbije velebni šumski požar, otac se javlja za dobrovoljnog gasitelja, a stalno imate dojam da to radi da bi narastao u vlastitim očima. Majka ostaje sama, a u kuću joj počinje zalaziti postariji šef, ugodni i civilizirani biznismen (Camp).

Sve se to pripovijeda iz motrišta sina (Oxenbould) koji sumnjiči majku za nevjeru.

Carver i njegov književni minimalizam imali su u Hrvatskoj svojedobno ozbiljnu fanovsku bazu. Oni koji su voljeli takvu prozu, voljet će i “Wildlife”. Danov film jednostavan je, klasičan i nenametljiv, film elegantne suptilnosti s dojmljivom atmosferom i odličnim glumcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:13