NOVI SITCOM

FILMSKI KRITIČAR JUTARNJEG O 'OPAKOM PARU' Prvi put gay glumci glume gay par u nekoj seriji

 ITV / A BROWN EYED BOY PRODUCTION
Prvu epizodu serije koja kreće 5. veljače na HRT-u gledalo je gotovo 6 milijuna Britanaca. Neki su uživali u tome da se dva sjajna glumca sprdaju na svoj račun, drugi su smatrali da serija ne čini uslugu gayevima

Svi samo galame oko toga kako su tamnoputi glumci zakinuti u natjecanju za Oscara. A što je s gay populacijom? Kada je neki gay glumac dobio Oscara zato što je igrao homoseksualca? Nikad! To je dozvoljeno Tomu Hanksu u ‘Philadelphiji’, Williamu Hurtu u ‘Poljupcu žene pauka’ i Christopheru Plummeru u ‘Početnicima’, međutim, oni su heteroseksualci. Dvaput sam bio nominiran za Oscara i u džepu sam imao spreman govor u kojem bih obznanio kako sam prvi deklarirani gay koji je ikad primio tu nagradu, no oba puta sam ga morao poderati jer me nisu izabrali.”

Tako je ovih dana grmio Sir Ian McKellen, koga svi znaju po liku autoritativnog Gandalfa iz serijala “Gospodar prstenova” i “Hobit”, nezadovoljan zašto samo Afroamerikanci i Angloafrikanci privlače medijsku pažnju kada je Oscar u pitanju.

Kasno navečer

On već desetljećima ne krije da je gay, pozlaćeni kipić za dlaku mu je izmakao za ulogu Jamesa Whalea u filmu “Bogovi i čudovišta”, tvorca “Frankensteina”, “Nevidljivog čovjeka” i “Frankensteinove nevjeste”, koji je u Hollywoodu tridesetih godina postao redateljska zvijezda unatoč “nepoćudnim” seksualnim sklonostima, a ove godine nisu ga nominirali za uistinu sjajnu interpretaciju ostarjelog Sherlocka Holmesa u “Gospodinu Holmesu”. Ne buni se pretjerano, ali smatra da su gay glumci šikanirani puno gore nego Afroamerikanci.

McKellen je prije tri godine bio u središtu medijske pažnje kada je zajedno s Derekom Jacobijem prihvatio glavnu ulogu u sitcomu “Opaki par” (Vicious), a mediji su poludjeli od znatiželje: prvi put u povijesti televizije dva glumca koja ne kriju svoju seksualnu orijentaciju pristala su igrati gay par.

Seriju je producirala britanska komercijalna TV mreža ITV, koja emitira “Downton Abbey” ali i kultni “Foyleov rat” te nije požalila što se upustila u taj pothvat: prvu epizodu gledalo je skoro 6 milijuna Britanaca. Reakcije su bile raznolike, neki su uživali kako su se dva sjajna glumca sprdala na svoj račun, drugi su bili manje oduševljeni i smatrali da “Opaki par” ne čini veliku uslugu gay populaciji, da je to suviše stereotipan sitcom sa staromodnim humorom, no presudili su sami glumci koji su imali previše obaveza da bi još redovno radili i za televiziju.

“Opaki par” izdržao je samo dvije sezone, HRT ih je otkupio obje i počinje ih ovog petka u 11 uvečer emitirati na svom prvom programu, a valjda ćemo jednom vidjeti i oproštajni specijal, kojim će se McKellen i Jacobi negdje u proljeće oprostiti od svojih poklonika.

Podbadanje u sitno

Junaci serije zovu se Freddie Thornhill (McKellen) i Stuart Bixby (Jacobi). Prvi je ocvali glumac koji od svakog i najsitnijeg angažmana pravi spektakl kao da je u pitanju životna uloga, a drugi je bivši barmen koji većinu vremena provodi razgovarajući s majkom. Usklik “Oh, Mother!” poštapalica je koju možete čuti posvuda, čak i od gledatelja koji su pogledali samo jednu jedinu epizodu. Freddy i Stuart žive zajedno u svom londonskom stanu već 48 godina, posve dovoljno da jedan drugome idu itekako na živce, ali kada se posvađaju, vrlo brzo ustanove da su uzajamno vezani puno više no što žele priznati. Podbadaju se “pod sitno”, Stuart ne može podnijeti Freddyjevu grandomaniju, a ovaj drugi nedostatak ambicija svoga partnera.

Starčeki i susjed

Iz njihova stana jedva da izlazi pompozna Violet ( Frances de la Tour - upamtili smo je kao živopisnu Madame Olympe Maxime, voditeljicu škole za čarobnice u filmu “Harry Potter i plameni pehar”), postarija gospođa koja je opsjednuta seksom a njih dvojica jedina su spremna slušati njezine dogodovštine.

Kao za nevolju, u stan iznad njih useljava se mladi Ash Weston ( Iwan Rheon u “Igri prijestolja” igra okrutnog Ramsaya Boltona, koji uživa u silovanju i mučenju), isprva i ne sluteći da bi ga dva simpatična “starčeka” najradije odvela u krevet. Kad to i shvati, nije problem, zna kako im doskočiti, a i uživa u njihovu društvu. U seriji su još dva važna lika, njihova prijateljica Penelope ( Marcia Warren), koja ne zna ni koji je danas dan a ponajmanje tko je osoba s kojom upravo razgovara, te Freddyjev brat Mason ( Philip Voss), nesimpatičan tip bez dlake na jeziku.

“Opaki par” napisali su Mark Ravenhill i Gary Janetti, potonji je televizijski veteran i radio je - između ostalih - na popularnom sitcomu “Will i Grace”, također s gay junakom u središtu zbivanja, dok je Ravenhill prilično cijenjeni britanski dramatičar, nikad se ne bi reklo da se bavi i ovom vrstom posla.

Pitanja o vezi

Svaka epizoda počinje špicom tijekom koje odzvanja ulomak iz velikog hita grupe The Communards “Never Can Say Goodbye”, nakon koje započinju prepucavanja Freddyja i Stuarta. Dvadesetak minuta koliko traje svaka epizoda prođu u trenu.

Novinari nisu izdržali i pitali McKellena je li ikad bio u vezi s Jacobijem (koga uzgred gledamo u posve drukčijoj roli u sjajnoj seriji “Posljednji tango u Halifaxu”). Odgovorio je. “Nisam, šteta, studirali smo zajedno, ali nisam ni pomislio da bi mogao biti za mene zainteresiran, nisam ni slutio da je gay.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:30