SVI OSTALI MU SAMO GLEDAJU U PLAŠT

I NAKON 10 GODINA, NOLANOV 'VITEZ TAME' JOŠ JE UVIJEK NAJBOLJI FILM O SUPERJUNACIMA Sukob između anarhije i pravila u centru je ovog klasika

 Profimedia, Film Stills
 

Trenutak kada "Vitez tame" redatelja Christophera Nolana u pravom smislu počinje nastupa u 41. minuti i 44. sekundi filma.

U uredu gradonačelnika Gothama nalaze se javni tužitelj Harvey Dent i prvi čovjek grada Anthony Garcia. “Javnost vas voli. To je jedini razlog zašto će ovo proći”, kaže Garcia Dentu, referirajući se na uhićenje 549 zločinaca odjednom. “Međutim, to znači da ovo ovisi o vama. Svi će vas napasti. Svi kojima ćete olakšati novčanik. Jeste li spremni za to?”, nastavlja Garcia, hodajući prema prozoru.

Bum! Batmanovo tijelo s omčom za vješanje udara o staklo. Garcia poskoči. Gledatelj također.

Da, pljačka sa samog početka filma inspirirana Vrućinom Michaela Manna, Jokerov trik s olovkom ispred kompletnog Gothamovog podzemlja i otmica te vraćanje u Gotham mafijaške “banke” Andyja Laua impresivno su režirane, snimljene i odglumljene, međutim taj udarac trupla jednog od imitatora Batmana koje Križar s plaštem uhvati na početku filma u gledatelja unese određeni zloslutni nemir.

Nešto ovdje ne štima. “Dobrim dečkima” jednostavno predobro ide. Predobro da bi potrajalo. Nolan nakon toga pokazuje svoje karte i povećava ulog.

Načelnik policije nakon napornog i produktivnog dana s pukovnikom Jimom Gordonom želi popiti piće, međutim biva otrovan. Automobil bomba ubije sutkinju Janet Surillo koja je vodila predmet protiv kriminalaca Gothama, a Joker i njegovi pomoćnici upadaju na dobrotvornu zabavu u čast Denta, želeći i njemu stati na kraj.

No, oni ne znaju da je tamo i Bruce Wayne, odnosno Batman.

, Image: 261867174, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Christian Bale kao Bruce Wayne i Batman

Nakon provociranja gostiju i morbidnog plesa s Dentovom djevojkom te pomoćnicom državnog odvjetnika Rachel Dawes, Joker se fizički sukobljava s Batmanom te otkriva da je Rachel njegova slaba točka tako što je baca kroz prozor nebodera u kojem se zabava održava. Batman je, očekivano, spasi, međutim Nolan je poruku već poslao: “Nemate pojma što vas čeka, a nismo još stigli ni do pola”.

Zbog ovakvih sekvenci i trenutaka te onih koje će uslijediti u ostatku filma, Vitez tame i nakon deset godina od prvog dolaska u kina još uvijek baca golemu sjenu na filmove o stripovskim superjunacima.

Kao drugi dio Nolanove trilogije o Vitezu tame, trilogije koja je započeta filmom Batman: Početak (2005.) i završena s filmom Vitez Tame: Povratak (2012.), Vitez tame udahnuo je novi život u lik Batmana, odnosno Brucea Waynea, ali i u filmove o superjunacima.

Naime, ta je trilogija posebna po tome što se radi o prvom slučaju da je neki filmski studio, u ovom slučaju Warner Bros., priču o nekom od superjunaka na koja imaju prava započeo "od nule".

Staromodno shvaćanje lika Viteza tame koje je u filmu Batman i Robin iz 1997. godine pokazao Joel Schumacher stjeralo je Warner Bros. u kut iz kojeg nije bilo izlaska. Schumacher je uspješnu gotičku estetiku redatelja Tima Burtona koji je 1989. režirao prvi pravi film o Batmanu (onaj iz 1966. godine više se nastavlja televizijsku seriju) zamijenio uvrnutim vizualnim kičem i sablasno lošom pričom te de facto uništio jednu od najvrjednijih intelektualnih tvorevina koju Warner ima.

Morali su početi ispočetka kao da se ništa nije dogodilo.

, Image: 261867178, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Christopher Nolan na snimanju Viteza tame

Odlučeno je da će Viteza tame iz estetske smrti dići Britanac Christopher Nolan, redatelj uspješnica Memento (2000.) i Nesanica (2002.). Premda se na temelju ta dva filma nije dalo zaključiti kakav će film točno snimiti, prve najave filma Batman: Početak pokazale su da se britanski redatelj odlučio za mračni realizam na tragu stripovskih uspješnica Batman: Godina prva i Batman: Duga Noć vještica.

Scenarij za film napisali su Nolan i David S. Goyer, na glasu kao ljubitelj stripova, ali i kao kompetentan pisac, a britanski je glumac Christian Bale odabran da glumi Brucea Waynea i Batmana.

Nahvaljen od kritike (trenutno drži 84 posto na stranici Rotten Tomatoes) i financijski naočigled dostatno uspješan (svjetski utržak od 374 milijuna dolara), Batman: Početak postavio je odlične temelje za nastavak revitalizacije Križara s plaštem u Vitezu tame. Nolan i Goyer pokazali su da razumiju da je Batman zapravo pravdom motiviran pojedinac, a ne tradicionalni superjunak budući da on zapravo nema nikakve supermoći. Osim praktički neograničenog računa u banci.

Britanski je redatelj odlučio da će se Bruce Wayne boriti protiv zločina zbog osobne traume i želje da njegovim gradom ne vladaju kaos i kriminalci već pravda i red. Nolan je u Vitezu tame odlučio ispitati koliko je daleko Batman spreman otići u borbi protiv snaga kriminala i kaosa kada ga je suočio s njegovim najvećim suparnikom - klaunovskim princom zločina Jokerom kojeg je veličanstveno utjelovio pokojni australski glumac Heath Ledger.

, Image: 261867187, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Heath Ledger kao Joker

Njihov sukob, odnosno sukob njihovih pogleda na svijet ono je što radnju filma gura naprijed i predstavlja glavni razlog zašto se Vitez tame smatra najboljim filmom svoje vrste.

Borba s Jokerom je nemilosrdna jer njega ne zanimaju stvari koje inače motiviraju negativce u filmovima, a to je osobna dobit - bilo financijska ili nematerijalna. Njegov je cilj destrukcija principa, a to postiže brisanjem okvira realnosti u kojoj Batman živi. Konstantna eskalacija sukoba s pravim, osobnim ulozima vodi do prirodne kulminacije u kojoj Batman zbog svojih principa spašava građane Gothama, ali pritom ostaje bez voljene Rachel i sile dobra Harveyja.

I premda je Ledgerova oscarom nagrađena izvedba Jokera ono što većina pamti iz Viteza tame, ona ne bi vrijedila puno da nije nastala s ciljem da se ispriča priča o sukobu između anarhije i pravila.

Nolan tu uzvišenu borbu u filmu oplemenjuje izvrsnim akcijskim scenama, poput ikoničkih prevrtanja šlepera te prijevoza Harvey Denta od sudnice do zatvora, i pričom prepunom obrata, poput mučnog izbora koga spasiti od sigurne smrti Rachel ili Harveyja. Uz pomoć snimatelja Wallyja Pfistera, Nolan je Vitezu tame dao i jedinstven izgled, tzv. “mračno abrazivan” (eng. “dark and gritty”) koji će mnogi poslije bezuspješno pokušati duplicirati, ali im to neće uspjeti jer i on u Vitezu tame proizlazi iz svijeta u kojem se film odvija.

Vitez tame neprikosnoveni je filmski klasik koji ljubi i kritika. Vlasnik je 94-postotne valutacije na Rotten Tomatoesu, visokog četvrtog mjesto na top ljestvici omiljenih filmova korisnika Internet Movie Databasea i dva Oscara te utrška na svjetskim kino blagajnama od milijardu i četiri milijuna dolara.

Vitez tame je film o superjunacima koji je pokazao da se može bolje i pretendenti ga već 10 godina nastoje uhvatiti. Bezuspješno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:28