NA ZFF-U U 19 SATI!

ISLANDSKO FILMSKO ČUDO SE NASTAVLJA Pálmasonov film 'Zimska braća' podsjeća na najbolje radove Tarkovskog i Lyncha

 

Impresivan dugometražni prvijenac Zimska braća, islandskog redatelja Hlynura Pálmasona, nastavak je sage o islandskom filmskom čudu posljednjih godina. Začudna komorna priča o neprilagođenom mladiću u zabačenom rudarskom kampu ne uklapa se u nikakve žanrove i kategorije te preciznom posebnošću atmosfere evocira filmove majstora poput Tarkovskog, Hanekea ili Lyncha, a ljubitelji američke serije Kuća od karata u filmu će odmah prepoznati i glumca Larsa Mikkelsena poznatog po ulozi ruskog predsjednika, Francesovog (Kevin Spacey) rivala.

Film je u Locarnu osvojio niz priznanja, uključujući Leoparda za najboljeg glumca (Elliott Crosset Hove) i nagradu Europa Cinemas Label, a redatelj Hlynur Pálmason izjavio je da je inspiraciju pronašao u filmovima Bustera Keatona zbog duboke ozbiljnosti, razigranosti i tjelesnosti njegovih filmova. Snimanje na 16mm formatu dobro se uklopilo u temperament filma jer je prekrasan i pomalo krut, dobar za nijanse boja kože što dodatno povećava već preciznu atmosferu nelagode kojom film odiše.

U smrznutom zimskom krajoliku rudarske zajednice upoznajemo čudaka Emila koji žudi za prihvaćanjem okoline te njegova zgodnijeg, „normalnijeg“ brata Johana. Dok društvo jedva čeka razlog da pregazi neprilagođenog Emila te bratova veza s Annom u koju je Emil zaljubljen, gurnut će nestabilnog autsajdera preko ruba.

Film je na rasporedu večeras u 19 sati u kinu Europa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:43