NEZAVISNI MEKSIČKI FILM

ISTAKNUTA PREDSTAVNICA SPOROG FILMA Luisa ima 25 godina i u borbi s ovisnošću o heroinu bježi u prazan beach-resort

    AUTOR:
    • Jutarnji list

  • OBJAVLJENO:
  • 12.03.2018. u 14:13

 

U četvrtak, 15. ožujka, Kratke slike predstavljaju jednu od zvijezda meksičke nezavisne kinematografije, Yulene Olaziolu, koja je pozornost svjetske javnosti stekla višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom Intimnosti Shakespearea i Victora Hugoa. Olaizolu, smatraju jednom od najboljih predstavnica takozvanog sporog filma (slow cinema).

Nekonvencionalnom pričom o ovisnosti baudelairovskog naslova, Umjetni rajevi / Paraísos Artificiales (2011), ostvarila je veliki festivalski uspjeh, a dokumentaristički pristup, kontemplativnost, vrhunska fotografija i osebujno kadriranje, atmosferičnost i razvijanje stila prepunog formalne i narativne snage, svrstavaju ju na sam vrh popisa autora sporog filma. Smješten u netaknute i harmonične predjele Veracruza ovaj igrani film, kojeg gledamo u MM centru od 19:30, nadilazi tipičnu priču o borbi s ovisnošću te ističe suptilnost svakodnevnih ljudskih borbi i snažne glumačke izvedbe Luise Pardo i Salomóna Hernándeza.

Luisa ima 25 godina i bori se s ovisnosti o heroinu. Bježeći iz grada traži utočište u sve praznijem beach-resortu na bogatim brežuljcima uz more. Stanovnici i razgovori su rijetki, ali Luisa pronalazi tiho društvo s 50-godišnjim lokalcem Salomonom, alkoholičarem i udovcem koji svoje dane provodi pušeći marihuanu.

 

Izdvajamo