TOM WLASCHIHA

LEGENDARNI JAQEN IZ 'IGRE PRIJESTOLJA' EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI 'Režirao me i Bulajić, ali još prije 3 godine. Znate li vi kad će taj film?'

Tom Wlaschiha
 Stephan Rabold / Bavaria Fiction GMBH
Od nedjelje i mi imamo priliku pratiti hvaljeni “Das Boot” koji se počinje prikazivati na kanalu Epic Drama

Svi koji pamte kultni njemački film iz 80-ih godina “Das Boot” sigurno se sjećaju da se radilo o djelu koje je bilo vrhunac tadašnje filmske produkcije, bilo da je riječ o scenografiji, efektima, priči ili glumačkom timu.

Napraviti nastavak djela koje je snažno obilježilo jednu eru stoga je bio težak zadatak, no producenti i redatelji serije “Das Boot” bili su mu dorasli. U to smo se uvjerili još u veljači, kada smo prije lockdowna posjetili München, gdje smo s nekima od najvećih zvijezda ove serije premijerno pogledali prve dvije epizode druge sezone. Od 17. svibnja i vi možete gledati “Podmornicu”, i to na kanalu Epic Drama, gdje će se nove epizode prikazivati svake nedjelje s početkom u 21 sat.

Putovao Hrvatskom

Dokaz da je u ovoj seriji doista okupljen crème de la crème njemačke glumačke scene (iako su snimali i glumci iz brojnih drugih zemalja, ekipa je vrlo internacionalna) sigurno je Tom Wlaschiha, kojega ste, među ostalim, mogli vidjeti u “Igri prijestolja” kao Jaqena H’ghara. Tom je ujedno bio jedan od prvih glumaca “Das Boota” s kojima smo razgovarali, a odmah na početku razgovora iznenadio nas je informacijom da je bio sudjelovao i na jednom snimanju u Hrvatskoj.

Wlaschiha i Bulajić prije nekoliko godina snimili su film “Bijeg na more” na brojnim lokacijama u Hrvatskoj

- Aaa, iz Hrvatske dolazite! Pa obišao sam ju gotovo cijelu. Bio sam u Rovinju, Puli, po planinama između Zagreba i mora… Snimao sam film ‘Bijeg od mora’ Veljka Bulajića. Ima tome već koja godina, no film još nije izašao. Imate li vi možda informaciju kada bi trebao biti prikazan - pitao me ovaj simpatični glumac, dodavši da je do uloge u Bulajićevu filmu došao preko svoje sarajevske agentice, koja ga je smatrala idealnim za lik koji je trebao vješto baratati njemačkim jezikom.

Igra gestapovca

Wlaschiha nam je otkrio da se njemu kao glumcu posao i ne razlikuje previše ovisno o tome o kojoj se produkciji radi. - Bilo da snimam hrvatski film, ‘GOT’ za HBO ili ‘Das Boot’ za Sky, moj je pristup uvijek isti. Jedina eventualna razlika je u činjenici da se radi o produkcijama s različitim budžetima, pa postoje logističke razlike. U ovim većim projektima se ponekad i tri scene snimaju usporedo - objasnio nam je.

Osim s Wlaschihom, koji u “Das Bootu” igra zapovjednika Gestapa Hagena Forstera, o novoj sezoni serije razgovarali smo i s Clemensom Schickom, također velikom njemačkom filmskom zvijezdom. On u seriji ima ulogu novog zapovjednika podmornice, Johannesa von Reinhartza. - To je lik koji zbog boravka u podmornici shvaća da vrijednosti koje je do sada njegovao u životu više ne vrijede.

Nalazi se u teškoj krizi - otkriva nam detalje o svojoj ulozi, pa priča i kako se pripremao za ulogu, koja je monument jednom zamršenom povijesnom periodu. - Proučavao sam i historijske aspekte priče, razvoj rata u to vrijeme, gledao sam filmove, čitao knjige o tom razdoblju. Uvijek pokušavam prikupiti što više informacija o temi kojoj se bavim i njima simulirati svoju maštu - govori Schick i dodaje da je rad na ovom projektu sigurno bio veći izazov zbog toga što su mu prethodili već iznimno uspješni film, kao i knjiga na temelju koje je nastao taj prvi scenarij. Njemu je u pričanju ove priče, kaže, bilo najvažnije da se pošalje ispravna poruka.

- Glavna poruka cijele serije je besmisao rata. To da on ne donosi ništa osim smrti i destrukcije. Kad gledate likove, vidite kako su uništeni oni i cijele njihove obitelji. Nažalost, treba nam taj podsjetnik što je rat, što znači diktatorstvo - smatra on. Schick je inače poznat ne samo kao glumac nego i kao aktivist, pa ga pitamo smatra li da je danas, kada vidimo uspon desnice diljem svijeta, važnije nego ikada podsjećati na takve stvari.

- Apsolutno. Ne trebamo čak ni gledati u Ameriku i Trumpa da bismo vidjeli značaj toga. Evo, recimo, u recentnoj je povijesti u vašoj regiji toliko brzo došlo do toga da su nakon Titove smrti ljudi koji su do jučer živjeli zajedno počeli ratovati. Jako je tužno da je to dio ljudske prirode, ali to, očito, doista jest tako. Stoga je dobro da razgovaramo o tome, što je posebno važno za nas Nijemce; trebali bismo biti svjesni što je učinila naša nacija kako se to nikada ne bi ponovilo - kaže ovaj glumac, koji, osim za film, gaji strast i za kazalište, pa je prije nekoliko godina išao čak i u Afganistan izvoditi svoju monodramu za njemačke vojnike koji borave u toj ratnoj zoni.

Radio soundtrack

O “Das Bootu” razgovarali smo i s Rickom Okonom, koji glumi člana posade, ali je osim glumačkog dijela imao svoje prste i u produkcijskom dijelu - njegov lik voli glazbu, pa je upravo Okon birao glazbene brojeve koje prate radnju serije, a koje na gramofonu pušta njegov lik. - Birao sam pjesme koje odražavaju emocionalno stanje lika. Većina su instrumentali, klasične klavirske i više ambijentalne stvari, ali i soundtrackovi drugih filmova i slično - priča nam.

Kažem mu da je zanimljivo da se i u seriji stavlja naglasak na pomno biranu glazbu, s obzirom na to da je tema iz filma “Das Boot” imala prilično velik odjek, čemu je sigurno svjedočio ako je tijekom 90-ih išao po klubovima za elektroničku glazbu, u kojima se vrtjela techno verzija te pjesme. - Da, čuo sam da je ta stvar bila jako popularna u istočnoj Europi!

No, iskreno, u Njemačkoj nije bila prepoznata u takvim razmjerima - otkrio nam je pa sve pozvao da pogledaju seriju “koja nije remake prvog ‘Das Boota’, nego proširena priča koja obuhvaća radnju na podmornici i na kopnu, zbog čega još više do izražaja dolaze upečatljivi kontrasti koji govore o prirodi rata”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:17