CHRISTOPHER LEE

ODLAZAK LEGENDE FILMA Kultni Drakula, nezaboravni zlikovac iz Gospodara Prstenova i Ratova Zvijezda umro je u 93. godini

 Screenshot:Youtube

Slavni glumac SIr Christopher Lee umro je u 93. godini života.

Glumac, koji jse proslavio kao zvijezda horor filmova 1950-ih je u bolnicu primljen zbog problema sa srcem i disanjem.

Umro je u bolnici Chelsea and Westminster u Londonu u nedjelju ujutro.

Sir Christopher je glumio Drakulu u nizu klasičnih filmova koje je producirao Hammer Horror, a glumio je i negativca Scaramangu u filmu o Jamesu Bondu 'Čovjek sa zlatnim pištoljem' iz 1974.

Novijoj generaciji Lee je najpoznatiji kao Saruman u trilogiji 'Gospodar prstenova', a zapažen je bio i u novijim nastavcima 'Ratova zvijezda' kao Count Dooku.

Neke od najboljih uloga je ostvario u kultnim filmovima poput 'Čovjeka od pruća' i 'Jinnah', filmu o osnivaču Pakistana.

Iza sebe je ostavio bogatu kinematografiju s više od 280 nastupa u filmovima. Zbog njegovog doprinosa filmskoj umjetnosti nagrađen je i titulom viteza 2009. godine.

Zadnji film u kojem je glumio je 'Angels in Nothing Hill,' koji je završen prošle godine i tek se treba pojaviti u kinima.

U svojoj mladosti Lee je bio pripadnik tajnih vojnih specijalnih postrojbi, u jedinici nazvanoj 'Ministarstvo negospodskog ratovanja.' Govorio je engleski, talijanski, francuski, njemački i španjolski, dobro je znao i švedski, ruski i grčki, a mogao je razgovarati i na mandarinskom kineskom. Objavio je i konceptni album death metala inspiriran životom Karla Velikog.

Internet su preplavile brojne poruke njegovih obožavatelja koji su odrasli uz njegove nezaboravne likove, a izrazima žaljenja pridružio se i britanski premijer David Cameron.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:36