NIJE SVE U NATJECANJU

POPRATNI PROGRAMI 27. DANA HRVATSKOG FILMA Nogomet, junaci domaćih crtića i obavezna lektira filmske baštine

Kadar iz filma 'Sandra i Marina'
 

Uz prestižni natjecateljski program, 27. Dani hrvatskog filma, koji se od 16. do 20. lipnja održavaju u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Akademiji dramske umjetnosti, u popratnim programima nude i niz nezaobilaznih, novih i klasičnih filmskih djela svih rodova u nekoliko sekcija.

Prije svega, u programu "Izvan okvira" prikazuju se novi filmovi s estetskim ili tematskim "pomakom". Nauljeni hrvači na ledini, s rukama duboko u kratkim traper-hlačama svojih protivnika ili muškarci sa Sicilije koji kotrljaju kolutove sira niz kale samo su neki od junaka dokumentarca Playing Men Matjaža Ivanišina u kojemu važnu ulogu igra i Goran Ivanišević.

No "Izvan okvira" broji još mnogo poznatih lica. U esejističkom dokumentarcu Botanički dnevnik Željko Kipke, jedan od najvećih živućih hrvatskih slikara, nakon operacije kralježnice šeće Martinovkom i Botaničkim vrtom, dijeleći s nama numerološke i mistične opservacije te priče o Kišu i Sebaldu.

Istodobno, u dokumentarcu Perspektivan možemo vidjeti novinara, scenarista i književnika Antu Tomića kako srče juhu i ćiri televiziju u autoironičnom autoportretu njegova sina Andrije. Doma za Božić Tomislava Đurinca autanje je studenta režije, koji je upravo prekinuo vezu s poznatim mladim glumcem, na obiteljskom božićnom ručku, Nonna Marija Pućića rastanak je od umiruće bake kroz kadar u kojem se sažima drama starosti, smrti i razdvajanja, a Koliko god nas noge nose talentirane Renate Lučić obiteljska je ispovijed o razdvojenim i paralelnim životima.

Kadar iz filma 'Doma za Božić'

I na kraju, u igranom filmu Igora Jelinovića Sandra i Marina pratimo dvije predivno blesaste djevojke na neuspjelom parti-vikendu u Zagrebu, koji uključuje clubbing, igranje pantomime te zajedničko tuširanje zbog "prokletog protočnog bojlera". Sandra i Marina predstavlja sam vrh godišnje produkcije hrvatskog igranoga filma. Baš kao i drugi naslovi, njih ukupno 10, iz programa "Izvan okvira" koji je na rasporedu od 17. do 19. lipnja u Kinu Tuškanac od 23 sata.

U programu obnovljene baštine "Retro" u suradnji sa Zagreb filmom izdvojeni su nedavno restaurirani naslovi – sjajna prilika da ih se vidi u pravom formatu i s izvrsnom slikom. U natjecateljski program Dana hrvatskog filma prošle je godine u obliku predigre uvedena "obvezna lektira", a činile su je svježe digitalno restaurirani filmovi iz hrvatske baštine. Programom se htjela skrenuti pozornost na provjerene vrijednosti domaćega filma kojima na festivalima obično pripadne mjesto u rubnim popratnim programima, ako su raspoložive kopije uopće prikladne za prikazivanje u digitalnim kinima.

U suradnji s arhivom Zagreb filma i ove se godine prikazuju i uvodnom riječi predstavljaju restaurirani klasici, Splendid Isolation Petra Krelje (16. lipnja, Ljetna pozornica Tuškanac, 21:30), povodom dodjele nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo tome redatelju više od 200 dokumentaraca, Mačka nedavno preminulog velikana animiranog filma Zlatka Boureka (17. lipnja, Ljetna pozornica Tuškanac, 21:30), igrano Putovanje Bogdana Žižića (18. lipnja, Ljetna pozornica Tuškanac, 21:30) i Vrijeme šutnje Rudolfa Sremca (19. lipnja, Ljetna pozornica Tuškanac, 21:30).

'Vrijeme šutnje'

U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja 27. DHF obilježava i dvadesetu obljetnicu Nagrade "Jelena Rajković", imenovane po prerano preminuloj velikoj hrvatskoj redateljici (1969–1997). Prikazuju se njezini ponajbolji filmovi Blue Helmet, dokumentarni film o tzv. plavim kacigama i njihovoj svakodnevici u glavnome gradu, i Noć za slušanje, igrani ratni film o grupi mladih, urbanih protagonista. Hommage Jeleni Rajković na rasporedu je 20. lipnja u 19 sati u Kinu Tuškanac.

27. DHF odlučio je ne ići protiv globalne nogometne struje, već joj se komplementarno prepustiti. U Parku stara Trešnjevka, na otvorenoj pozornici, nudi se tako izbor kratkih filmova o "najvažnijoj sporednoj stvari" pod nazivom "Više od igre – nogomet u hrvatskom filmu": Kratke lopte – Razmjena dresova Bobe Jelčića, spotovi Pips, Chips & Videoclipsa i Hladnog piva, Nogomet Ane Hušman, Utakmica Krešimira Zimonića, Kelti Đure Gavrana te Vox populi Nikole Babića. Gledateljima koji ne mogu bez nogometa, a vole ga gledati na otvorenom, Dani hrvatskog filma u stankama među utakmicama svjetskoga prvenstva nude ove pomalo subverzivne filmske poglede na nogomet i njegove nuspojave u režiji nekolicine domaćih filmaša. Tim kratkišima, realiziranima u svim filmskim rodovima, zajedničko je to da gledaju onkraj planetarnog fenomena koji je odavno i posvuda postao više od igre. Program je na rasporedu u utorak 19. lipnja od 21:30.

Ista ljetna pozornica u nedjelju 17. lipnja od 21:30 posvećena je mlađim gledateljima, ali i nostalgičarima svih generacija. Naime, na rasporedu je revija junaka domaćih animiranih serijala: Maxi Cata, Ptice i crveka, Inspektora Maske, Profesora Baltazara i Malih letećih medvjeda. Inspektor Maska (1962–63) zajedničko je djelo nekolicine pionira Zagrebačke škole crtanoga filma, a najavljen je uspješnim filmom Vatroslava Mimice Inspektor se vratio kući (1959). Maxi Cat (1971–76) vjerojatno je najpoznatiji domaći crtani mačak, a njegov umjetnički otac Zlatko Grgić začeo je i legendarnog Profesora Baltazara (1967–1978). Grgić je kasnije (1977) realizirao i pilot-epizodu serije Ptica i crvek, na kojoj su nastavili raditi drugi autori, no galerija serijskih junaka rođenih u Zagrebu ne bi bila potpuna bez ekološki osviještenih Malih letećih medvjedića (1990–91), popularnog hrvatsko-kanadskog serijala koji se prikazivao u stotinjak zemalja svijeta.

27. Dani hrvatskog filma (DHF), tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 16. do 20. lipnja 2018. u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti. Od 1992. DHF okuplja aktualne hrvatske filmske zvijezde i profesionalce, nudeći i pogled u našu filmsku baštinu.

Govorni programi uključuju masterclass filmske glazbe pod vodstvom Darka Rundeka, radionicu filmske kritike i radionicu videoigara te promocije knjiga. Filmske scenografije Vladimira Tadeja i mini-sajam "Dan filmske knjige" dio su izložbenih atrakcija. U središtu zabavnog programa nalaze se koncerti i druženja nakon večernjih projekcija, u suradnji s Pop Up Summer Garden Festivalom u neposrednoj blizini Ljetne pozornice Kina Tuškanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:04