HRVATSKA SERIJA

POVIJESNI USPJEH Producenti ‘Mad Mana’ kupili prava za snimanje serije ‘Počivali u miru’

U jesen 2012. uzaludno smo čekali početak emitiranja serije „Počivali u miru“. Na HRT-u su se uprave mijenjale kao na ruletu i nitko da odobri proizvod koji su naručili još godinu dana ranije. Već smo pomislili valjda serija ništa ne valja kad je stalno odgađaju - no kada je emitiranje napokon počelo, shvatili smo da je u pitanju najbolji dramski proizvod još od razdoblja devedesetih. Priča o mladoj novinarki ( Judita Franković) koja uz pomoć umirovljenog zatvorskog čuvara ( Miodrag Krivokapić) odgonetava tko je sve pokopan na napuštenom zatvorskom groblju funkcionirala je na dvije razine, u svakoj se epizodi u flashbackovima izlagala sudbina nekoga od pokojnika, a istodobno se okvirna priča s novinarkom i njezinim partnerom u istrazi razigravala progresivno, kao u danskoj seriji „Ubojstvo“. Spoj klasičnog i modernog narativnog postupka postignut je na način kakav nismo vidjeli ni u inozemstvu, razlog više da se „Počivali u miru“ u nas nametnu kao nedostižan uzor.

Ispalo je da takav sud nipošto nije pretjerivanje: serija je najprije primljena u službeni program festivala dramske produkcije u Seoulu, velikoj tržnici svjetskih atrakcija te vrste i tamo dobila odlične ocjene. Istodobno, našla je i međunarodnog distributera, švedsku kompaniju Eccho Rights: ta ju je uvrstila u svoju ponudu programa koje prodaje kao gotovo proizvod, ali i kao format koji neka druga televizija može po želji preraditi za vlastito tržište.

Potonja praksa trenutačno je u velikoj modi u Americi: dansko „Ubojstvo“ tamo je dobilo svoju inačicu, koja je izdržala tri sezone, sjajna „Domovina“ prerada je izraelske serije „Ratni zarobljenik“ i upravo je pred četvrtom sezonom, a „Kuća od karata“ s Kevinom Spaceyjem američka je verzija i u nas popularne britanske serije iz 1990., koju upravo reprizira HRT.: još bar desetak serija nastalih diljem svijeta je u procesu prerade i očekuje odobrenje za početak produkcije.

Dario Vince, vlasnik Ring produkcije, nije mogao vjerovati kada je doznao da će i „Počivali u miru“ dobiti takav tretman. Serija je nastala pod njegovim nadzorom, njemu se dopala ideja Koraljke Meštrović i Gorana Rukavine, koju je zatim uobličio glavni scenarist Saša Podgorelec s timom suradnika, pa je projekt prihvatio i HRT.

Najugodnije je iznenađenje da se za prava serije zainteresirao Lionsgate, novi holivudski „major“, koji je zahvaljujući uspješnim serijalima „Sumrak saga“ i „Igre gladi“ po prihodima lani pretekao Paramount. Ta kompanija ima vrlo jak televizijski odvojak, Lionsgate Television, koji proizvodi hit serije kao što su „Momci s Madisona“, „Sestra Jackie“, „Trava“, „Narančasto je nova crna“, „Nashville“, „Kontrola bijesa“ i zatim ih plasira na kanale s nacionalnim frekvencijama, kablovske mreže ili na Netflix, najmoćniju američku online videoteku koja od prošle godine emitira i originalne sadržaje.

Dospjeti do Lionsgatea nije mala stvar, to je najveći uspjeh u povijesti ne samo hrvatske televizije nego i televizija u regiji, a Vince je svjestan da toga ne bi bilo bez jakog švedskog distributera i uspješne promocije u Seoulu. Kako će izgledati američka verzije naše serije? Svakako, puno drukčije, jer je pravilo svih američkih prepravaka da se što više nastoje udaljiti od originala, budući da su i gledateljske navike drukčije: osim toga, Lionsgate ima scenaristički pogon s kojim se naša mala poduzeća ne mogu mjeriti, ali zato imaju ideja koje su Amerikanci spremni platiti.

Kako će izgledati „Počivali u miru“ na američki način? Dramski kostur će vjerojatno biti vrlo sličan, ali će se likovi, lokacije i razrada priče radikalno razlikovati. Nešto više ćemo znati za godine-dvije, jer produkcija takvih formata zna potrajati, a ovisit će i o pilotu hoće li čitava serija odmah biti naručena.

HRT nikako da odobri snimanje druge sezone

Darie Vince je davne 1987. godine i sam bio finalist natječaja Europske radiodifuzijske unije za mlade scenariste i dobitnik specijalne nagrade žirija, poslije je bio kreativni direktor marketinške kompanije Digitel, no sada ga ponajprije zanima dramska produkcija. Najveći je paradoks što već ima pripremljenu drugu sezonu „Počivali u miru“, a nju na HRT-u nikako da odobre za realizaciju. Dok se to ne razriješi, najveća mu je utjeha što će prodaja prava na format Lionsgateu povećati zanimanje za originalnu seriju, koju su dosad vidjeli samo u BiH i Crnoj Gori. Ipak, nešto je naučio u tom biznisu: treba imati puno strpljenja da bi se postiglo bilo kakve rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:42