NOVA VERZIJA FILMA STAROG 54 GODINE

POVRATAK MARY POPPINS Sočan i vrlo živahan holivudski kič, imate dojam da biste takvo što mogli gledati i nekoliko sati

 Nesumljivo, ovo je prije svega obiteljski film, ali i pravi blagdan za svakog nostalgičara

Dosta je rizično uložiti 130 milijuna dolara u novu verziju filma snimljenog prije 54 godine, međutim najuspješnija ovogodišnja kompanija Disney valjda se nije prevarila. Knjige P. L. Travers, kojima je “Mary Poppins” nadahnuta, i danas su omiljena literatura za djecu i mladež, sredinom prošlog desetljeća na londonskom West Endu izveden je mjuzikl koji ni danas ne silazi s pozornica, a DVD i Blu-Ray izdanja izvornog filma dostupna su iz svih mogućih izvora. Nedavno je Disneyjev film “Spašavajući gospodina Banksa” šarmantno evocirao kako je vlasnik kompanije koja je revolucionirala crtiće “Snjeguljicom i sedam patuljaka” slomio P. L. Travers i nagovorio je da mu ustupi prava na ekranizaciju, usprkos tome što je mrzila animaciju i mjuzikle, tako da je publika proteklih desetljeća itekako dobro znala tko je guvernanta koja leti kišobranom i spašava obitelji u krizi. Uzgred, bit će da je P. L. Travers bila u pravu kad je u pitanju prva filmska verzija, ta se doima ukočeno, a spoj igranog filma i animacije nije najsretniji: da nije poletne Julie Andrews koja je davne 1965. zasluženo preotela Oscara Audrey Hepburn za “My Fair Lady” (dobrim dijelom i stoga što potonja nije pjevala svoje songove nego je koristila glas Marni Nixon) i zgodnih pjesmuljaka braće Sherman, teško da bi taj mjuzikl održao svoju reputaciju.

Najsimpatičnija dosjetka nove verzije je u tome da je i dalje zadržala retro štih. Radnja se odigrava tridesetih godina prošlog stoljeća, dva desetljeća nakon što je gospodin Banks (glumio ga je danas već pomalo zaboravljeni David Tomlinson) shvatio da treba više vremena provoditi sa suprugom i djecom, a manje u banci. Znakovito, njegov sin Michael zadržao je očevu sklonost slikarstvu, samo što je poput njega nije zatomio: na svoju nesreću, budući da mu je supruga umrla mlada a on je ostao s troje djece i obiteljskom kućom pod hipotekom. Sestra Jane više ne živi s njima i crni oblaci ekonomske depresije prijete prekriti sve što je u prvom filmu bilo vedro i zafrkantski.

Srećom, Mary Poppins postoji i dalje i pojavljuje se kad je najviše trebaju. Silazi s neba, dovodi kuću Banksovih u red, a budući da dimnjačara Berta više nema, najbolje se provodi s fenjerašem Jackom. Michaelova djeca, isprva prestrašena guvernantom koja govori u čarobnim šiframa, oduševljena su promjenama i sve završava otprilike kao i u prvom filmu.

Mora se priznati da je Rob Marshall, majstor kazališnih i filmskih mjuzikla, obavio puno bolji posao nego prethodnik, rutiner Robert Stevenson. Njegov “Povratak Mary Poppins” sočan je i živahan holivudski kič, nema tu grubih rezova kao u prvom filmu, imate dojam da biste takvo što mogli gledati i nekoliko sati. Emily Blunt nije loša, ali ipak ne tako dojmljiva kao Julie Andrews, a problem je što se mora boriti za filmsko vrijeme sa simpatičnom Emily Mortimer u ulozi Michaelove sestre Jane. Najbolji je štos što se u finalu pojavljuje još uvijek vitalni Dick Van Dyke, Bert iz prvog filma, ali sada u drugoj ulozi, i na čudesan način povezuje prošlost i sadašnjost. Nesumnjivo, ovo je prvenstveno obiteljski film, ali i pravi blagdan za svakog nostalgičara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:11