OMOGUĆAVA HT

PRVI ONLINE DOKUMENTARAC S 13 TELEVIZIJSKIH LEGENDI Otkrivamo kako je stvorena 'Televizija budućnosti'

Đelo Hadžiselimović, jedan od najpopularnijih TV urednika (na slici u sredini), u filmu vodi razgovore sa 12 sugovornika, TV legendi, iz zagrebačkog TV servisa. Uz njega nagrađivana filmska ekipa - redatelj Ivan Goran Vitez (prvi zdesna), montažerka Antonija Mamić (u sredini), tonski snimatelj Tomica Mladić (u sredini) i direktor fotografije Lutvo Mekić
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Prvi put u Hrvatskoj online dokumentarac o budućnosti televizije na portalu jutarnji.hr, maxtv-u i FB-u. Trinaest TV legendi. Nagrađivana filmska ekipa na čelu s redateljem Ivanom Goranom Vitezom. Ekskluzivna premijera sasvim novog doživljaja istodobno online na IPTV platformi i na društvenim mrežama. Jesmo li spremni za sve što nam donosi televizija budućnosti?

Na TV i online platformama jutarnji.hr, MAXtv i Facebooku Jutarnjeg okrenuta je nova stranica u doživljaju i produkciji televizijskih sadržaja.

Večeras u 21 sat počela je premijera prvog hrvatskog online dokumentaraca koji je obuhvatio razdoblje najvažnijih televizijskih promjena u Hrvatskoj, od crno-bijele slike na prastarim televizijskim prijemnicima do uživanja u programskim sadržajima na ekranima svojih pametnih telefona uz sliku najviše kvalitete.

U dokumentarcu nagrađivanog redatelja Ivana Gorana Viteza, koji predstavlja Hrvatski Telekom u povodu lansiranja televizije nove generacije, prvi put u Hrvatskoj trinaest najvećih TV zvijezda govori o različitim fazama razvoja televizijske tehnologije kroz dosad nepoznate detalje iz svojih karijera, i otkriva kako doživljavaju uzbudljivu modernizaciju i budućnost ovog popularnog medija.

Nove potrebe gledatelja

Veliko istraživanje agencije za istraživanje tržišta Hendal, provedeno na uzorku od 1000 ispitanika, otkrilo je da čak dvije trećine korisnika, pogotovo onih mlađih od 15 do 29 godina, televizijski i video sadržaj više ne gleda na televizorima, nego na smartphoneu, tabletu ili laptopu. Uz to, više od trećine gledatelja prati TV sadržaj izvan svojih domova, a svaka peta osoba prati ga i u hodu. Potpuno je jasno da je prošlo vrijeme sjedenja na kauču, gledanja u “kutiju” i iščekivanja nove epizode omiljene serije. Upravo na temelju novih potreba i očekivanja gledatelja dizajnirana je nova generecija televizije Hrvatskog Telekoma i produciran prvi online dokumentarac o budućnosti televizije koji se gledalo na svim platformama i ekranima.

Zagreb, 070617.
Meteorolozi Zoran Vakula i Milan Sijerkovic, fotografirani na setu dokumentarnog filma o buducnosti televizije.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Iza “Televizije budućnosti” stoji nagrađivana filmska ekipa koju su okupili Native Ad Studio Hanza Medije i Hrvatski Telekom, na čelu s renomiranim redateljem Ivanom Goranom Vitezom, autorom popularnih filmova i serija “Šuma Summarum”, “Bitange i princeze” ili “Narodni heroj Ljiljan Vidić”.

TV zvijezde informativnog, zabavnog i sportskog programa - Goran Milić, Ksenija Urličić, Mirko Fodor, Joško Lokas, Zoran Vakula, Oliver Mlakar, Milan Sijerković, Daniela Trbović, Mićo Dušanović, Željko Vela, Tarik Filipović i Robert Knjaz - govore o doživljaju koji nam donosi televizija budućnosti kroz sasvim novi format i redateljsku intervenciju “slike u slici” dok ih kroz faze razvoja televizije vodi Đelo Hadžiselimović, jedan od najpopularnijih TV urednika.

Nove tehnologije

Nove, IPTV platforme znatno su brže i pristupačnije od dosadašnjih. Osim što pružaju mogućnost svakome da u bilo kojem trenutku s bilo kojeg mjesta pogleda sadržaj koji ga zanima, korisnika ne vezuju uz određeni termin kada se nešto prikazuje. Sve je mnogo dinamičnije, interaktivnije i sa znatno kvalitetnijom slikom.

- Rezolucija 4K u kojoj je snimana ‘Televizija budućnosti’ izuzetno je visoka, a već sada se snimaju i filmovi u rezoluciji 8K. To su iznimno kvalitetni videosadržaji, a njihovo snimanje ne može se usporediti s načinom na koji se sadržaj producirao prije samo nekoliko godina. Televizija je danas mnogo interaktivnija, a korisnicima omogućava puno veći izbor puno kvalitetnijeg sadržaja - kaže redatelj Vitez.

Ivan Goran Vitez ističe kako je bilo uzbudljivo snimati dokumentarac za online premijeru.

- Iz kina nitko ne izlazi osim ako film baš nije jako loš ili vrlo uvredljiv, a kada se premijera događa na internetu, gledatelj može u svakom trenutku, samo jednim klikom miša ili povlačenjem prsta po ekranu telefona, zaključiti da mu je dosta i da to više ne želi gledati - objašnjava redatelj “Televizije budućnosti”.

Oduševile su ga televizijske legende jer su vrlo otvoreno pristupile novim tehnologijama i vrlo dobro razumiju kako je vrijeme kada smo imali samo nekoliko programa, a televiziju gledali isključivo preko TV prijemnika daleko iza nas.

Za izvrsne kadrove u dokumentarcu pobrinuo se poznati snimatelj, direktor fotografije filma “Televizija budućnosti”, Lutvo Mekić, producentsku palicu dohvatili su Ana Plišić iz Native Ad Studija Hanza Medije te mladi Vanja Nikolić (za kojeg Vitez kaže da je otkriće producentske scene), dok je montažu odradila vrsna i nagrađivana stručnjakinja Antonija Mamić.

Zagreb, 070617.
Urednik i novinar Goran Milic fotografiran na setu dokumentarnog filma o buducnosti televizije.
Na fotografiji: filmska ekipa.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ona je još prije 18 godina diplomirala montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a u međuvremenu njezin se posao itekako promijenio s razvojem novih tehnologija.

- Za vrijeme mog studija nije bilo kompjuterske montaže, montirali smo na montažnim stolovima i rezali film ‘presama’. Takav montažni stol u SAD-u je tada bio izložen kao muzejski primjerak. Na četvrtoj godini dobili smo prvi kompjuter s programom za montažu, Avidom, i od tada do danas tehnološki razvoj raste munjevito - kaže Antonija Mamić, koja je radila i na uspješnim hrvatskim filmovima i serijama poput “S one strane” redatelja Zrinka Ogreste, “Ustav Republike Hrvatske” redatelja Rajka Grlića ili montirala dramsku seriju “Novine”, koju je radila s našim poznatim redateljem Daliborom Matanićem.

Filmska ekipa posebno se ponosi specijalnim efektima, za koje je bio zadužen Andreas Čogelja iz tvrtke Grafikon dizajn. - Filmom smo obuhvatili dosta zahtjevnih i vizualno zanimljivih specijalnih efekata efekata, koji su su mnogo napredniji od onih koji su se nekad koristili. I na njima se može vidjeti koliko su današnji programi brži, kvalitetniji i efektniji od onih koje smo koristili 1995., kada sam se počeo baviti ovim poslom - kaže Andreas Čogelja.

Nove TV mogućnosti

Kako tehnologije mijenjaju navike gledatelja i produkciju, Antonija Mamić najbolje je osjetila kao majka desetogodišnjaka Vite, kojemu je drugi ekran, onaj u ruci, sasvim prirodna stvar.

- Gledam televiziju, ali uglavnom i najčešće filmske kanale poput HBO-a i Cinemaxa, dok moj sin Vito istodobno gleda Nickelodeon na TV-u i na tabletu sadržaje na YouTubeu ili mu je u ruci mobitel i igrica Clash Royale, koja je sveopći, apsolutni hit među videoigrama - kaže Antonija Mamić.

Zato “Televiziju budućnosti” možete pogledati gdje god se nalazite i na zaslonu koji vam odgovara - mobitelu, tabletu ili laptopu - kroz MAXtv To Go aplikaciju, na platformi jutarnji.hr i Facebooku Jutarnjeg. Čak i dok gledate neki sasvim drugi program na televiziji.

INTERVJU S RICHARDOM BREŠKOVIĆEM: Vrhunski TV sadržaj korisnicima treba biti dostupan na svakom koraku i na svakom zaslonu

S Richardom Breškovićem, izvršnim direktorom marketinga HT-a koji već godinama razvija prvu hrvatsku interaktivnu IPTV platformu MAXtv, razgovarali smo o novim potrebama gledatelja i budućnosti televizije.

Kako je tehnologija promijenila naviku gledanja televizije?

- Razvojem tehnologije mijenjaju se naše navike u svim segmentima života, pa tako i prilikom konzumacije TV i video sadržaja. Istraživanja pokazuju kako gotovo dvije trećine korisnika televizijski i video sadržaj gleda na svojim pametnim telefonima, tabletima i prijenosnicima, a više od trećine TV sadržaj prati izvan svojih domova. Građani više nisu pasivni dok gledaju TV sadržaj, što potvrđuje i podatak da čak 90 posto nas surfa internetom tijekom gledanja televizije. Oko 43 posto gledatelja gleda snimljeni TV i video sadržaj ili sadržaj na zahtjev, ne mareći za unaprijed najavljene televizijske programe. Gledaju sadržaj kada i gdje njima to odgovara, a polovica je izrazila potrebu za uvođenjem personaliziranog sustava preporuka koji bi im preporučivao sadržaj za gledanje temeljen na njihovim preferencijama.

Zašto se HT odlučio na projekt stvaranja edukativnog dokumentarnog filma o budućnosti televizije?

- Hrvatski Telekom je odavno puno više od telekom operatora. Naša uloga je biti premium provider širokog spektra najboljih ICT usluga namijenjenih različitim segmentima tržišta, a veliki naglasak stavljamo na omogućavanje vrhunskog sadržaja našim korisnicima na svakom koraku. Prije deset godina bili smo prva kompanija unutar DT Grupe, a samim time i prvi u Europi, koja je na tržište lansirala interaktivnu digitalnu televiziju Max TV, čime smo postavili novi standard na širem tržištu. Sada, deset godina kasnije s novom generacijom televizije, koju smo nedavno predstavili i koja je svojim novim funkcionalnostima prilagođena novim navikama naših korisnika, željeli smo građanima dati neki poklon i vrijednost koja će ostati. Edukativni film o televiziji kod nekih će pobuditi nostalgiju, kod drugih smijeh kako su stvari prije izgledale, a nadamo se da će kod svih gledatelja pobuditi razmišljanje što nas sve očekuje u budućnosti.

Kako vidite televiziju 2050.?

- Ovaj dokumentarni film upravo pokazuje kako se tehnologija značajno promijenila u deset godina, tako da je nemoguće prognozirati što će biti za tridesetak godina. Može se predvidjeti smjer - televizija u potpunosti prilagođena svakom korisniku i njegovim navikama. Nova generacija televizije Max TV razvija se u tom smjeru - bolje i jednostavnije sučelje, personalizirani pametni sustav preporuka, mogućnost gledanja sadržaja na više ekrana na svakom koraku, proširena videoteka i snimalica te niz ostalih funkcionalnosti. Naša televizija briše granice između zaslona na kojem korisnici žele pratiti televizijski sadržaj i u tome postavljamo novi standard na tržištu. Nudimo i najbogatiji televizijski sadržaj u Europi, bilo gdje i na zaslonu koji korisnici žele.

Veliko istraživanje Hendala o navikama TV gledatelja u Hrvatskoj:

- 70% mladih između 15 i 29 prati TV i video sadržaj putem mobitela ili tableta

- 43% ljudi gleda snimljeni TV sadržaj, ne mareći za unaprijed najavljene televizijske programe

- 90% gledatelja surfa internetom tijekom gledanja TV sadržaja

- 31% ljudi prati televizijski sadržaj izvan svojih domova, čak i dok hoda

Film u produkciji Hanza Medije i HT-a

Budućnost je stigla. Dvoje od troje ljudi u Hrvatskoj televiziju gleda na mobitelu, tabletu ili laptopu. Kako je mobitel postao novi TV ekran, a tehnologija promijenila gledatelje, TV i filmsku industriju? Prvi online dokumentarac o budućnosti televizije, koji predstavlja HT, možete pogledati na jutarnji.hr i u videoteci MAXtv-a. Dokumentarni film nagrađivane filmske ekipe - redatelja Ivana Gorana Viteza, direktora fotografije Lutve Mekića, montažerke Antonije Mamić i autora specijalnih efekata Andreasa Čogelje - napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i HT-a.

----------------------------------------------------------------------------------

Nova generacija televizije Hrvatskog Telekoma postavlja novi standard u iskustvu konzumacije TV sadržaja. Televizija je interaktivna, sve njene funkcionalnosti integrirane su na mobitelima, a novo sučelje korisnicima nudi jedinstveno TV iskustvo u potpunosti prilagođeno njihovim navikama. MAXtv To Go usluga ima snimalicu, videoteku i pun spektar programa baš kao i MAXtv, korisnici dobivaju ukupno tri televizije, jer putem jednog računa mogu istodobno pratiti različite programe na IPTV-ju, smartphoneu i tabletu. Putem nadograđene aplikacije korisnici će mobitel moći koristiti kao daljinske upravljače za televizor, jednostavno prebacujući sadržaj s mobilnog uređaja na veći ekran. Osnova pokretanja nove usluge je paket s novim set top boxom koji dobivaju svi postojeći i novi korisnici.

Projekt je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatskog Telekoma, u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:13