KINO EUROPA

QUEER MOMENTI 'Malila: Cvijet za oproštaj' - portret ljubavne veze s elementima budizma i tradicionalne tajlandske umjetnosti

 Malila: cvijet za oproštaj / YOUTUBE
 

Prikazivanjem dugometražnog igranog filma 'Malila: cvijet za oproštaj' ('Malila: The Farewell Flower') tajlandske redateljice Anuchea Boonyawatanea 25. (19:00 sati) i 26. ožujka (21:00 sat) u zagrebačkom kinu Europa nastavlja se filmski program Queer MoMenti.

Film 'Malila: cvijet za oproštaj' poetski je portret ljubavne veze u kombinaciji s elementima tradicionalne tajlandske umjetnosti Bai Sri i budističkom filozofijom.

Priča prati Pitcha i Shanea, negdašnje ljubavnike, koji pokušavaju izići na kraj s rutinskom svakodnevicom oživljavajući vlastitu staru romansu fabriciranjem tradicionalnog tajlandskog ukrasa načinjenog od lišća i cvijeća, ukrasa koji simbolizira ljubav i vrline. Kada sazna da Pitch boluje od opake bolesti, Shane odluči postati redovnikom.

Rođena u Nakhon Phanomu, sjevernoistočnoj tajlandskoj provinciji, 38-godišnja Anucha Boonyawatana nezavisna je filmska redateljica i utemeljiteljica produkcijske kuće G-Motif Production, jedne od najvećih produkcijskih kompanija u Tajlandu.

Anuchin diplomski film 'Down the River', gay ljubavna priča s elementima budističke filozofije i autohtone tajlandske umjetnosti, ostvario je veliki uspjeh u tajlandskoj kino-mreži te je prikazan na brojnim svjetskim festivalima. 'The Blue Hour' Anuchin je prvijenac na polju dugometražnog igranog filma koji svoje premijerno izdanje doživljava u sekciji Panorama Berlinskog filmskog festivala 2015. godine.

Njezin drugi dugometražni igrani film 'Malila: cvijet za oproštaj' dobitnik je nagrade Kim Jiseok na međunarodnom filmskom festivalu u Busanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:01