OBITELJSKA DRAMA

RODITELJI JULIA ROBERTS I OWEN WILSON Taman kad očekujete da će 'Čudo' skliznuti u ljigavu melodramu, dašak realizma uspostavlja potrebnu ravnotežu

'Čudo'
 

Matrica za ovaj film je poznata: to je “Maska” Petera Bogdanovica u kojoj tinejdžer s elefantijazisom može naći prijatelje samo među otpadnicima bikerima. Srećom, lice junaka nije tako izobličeno (Jacob Tremblay iz “Sobe” dobio je masku na kojoj se nije trebalo toliko raditi), pa je u stanju čak ići i u školu s običnom djecom, istina, tek u petom razredu, jer se prije toga nije usudio, neprestano se krijući ispod skafandera.

Producentska kompanija Walden Media specijalizirala se za poticajne religiozne i obiteljske sadržaje, a bestseler R.J. Palacia ponudio im je upravo to. Mali Auggie izložen je isprva šikaniranju u školi, izoliraju ga kao gubavca, no kako je natprosječno inteligentan, malo-pomalo pridobiva i one koji su mu se najviše sprdali.

“Čudo” je spretno napravljeno ostvarenje, taman kad očekujete da će sve skliznuti u ljigavu melodramu, dašak realizma uspostavlja potrebnu ravnotežu. Čak su i likovi roditelja (igraju ih vrlo dobro Julia Roberts i Owen Wilson) slojevito profilirani, svaki sa svojim profesionalnim problemima, dok je zanimljiv aspekt Auggijeve starije sestre Vie (Izabela Vidovic našeg je podrijetla), koja prigovara da je njezin brat zbog bolesti dobio svu potrebnu pažnju, a nju neprestano zanemaruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:29