JEDNOGLASNA ODLUKA ŽIRIJA

S ONE STRANE Grand prix u Herceg Novom pripao Ogresti, a Matanić proglašen najboljim redateljem

O nagrađenima u glavnoj natjecateljskoj sekciji dugometražnih igranih filmova ove je godine odlučivao žiri pod vodstvom glumice Varje Đukić, u kojemu su još bili hrvatski redatelj Ognjen Sviličić i crnogorski multimedijalni umjetnik Aleksandar Radunović

Na netom završenom 30. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival glavnu nagradu (Grand Prix – Velika Zlatna mimoza) osvojio je dugometražni igrani film 'S one strane' u režiji Zrinka Ogreste. Zlatnu minozu za najboljeg redatelja osvojio je Dalibor Matanić za 'Zvizdan', a nagrada za najbolji scenarij pripala je Ines Tanović za hrvatsku manjinsku koprodukciju 'Naša svakodnevna priča', javlja HAVC.

Film 'S one strane' u režiji Zrinka Ogreste (koji je na 63. Pulskom filmskom festivalu osvojio osam nagrada među kojima i Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film) nagrađen je za "suptilan i emotivan prikaz stanja i tragičnih situacija u kojima se nalazi žena suočena s najvećom pričom svog života".

Dalibor Matanić nagradu je osvojio za "izuzetan poetski pristup kojim kreira arhetipske tragične slike mladih ljudi, parova okovanih tjeskobama, recidivima prošlosti i vremena u kojem žive", a Zlatna mimoza dodjeljena mu je za režiju Zvizdana. Ines Tanović nagradu za najbolji scenarij manjinske hrvatske koprodukcije Naša svakodnevna priča osvojila je za "minuciozan rad na razradi karaktera i situacija u koje su bačeni", a Zlatnu mimozu za kameru žiri je dodijelio Erolu Zubčeviću "za maestralan i raznovrstan rad na tri filma u konkurenciji: Smrt u Sarajevu, Naša svakodnevna priča (hrvatski koproducent Spiritus movens) i Dobra žena (hrvatski koproducent je Nukleus film)".

Također, "zbog konzistentnog etičkog i umjetničkog pristupa vidljivog u cijelom njenom opusu koji je obilježen glumačkim, scenarističkim pa konačno i redateljskim radom" redateljici filma 'Dobra žena' Mirjani Karanović dodijeljena je nagrada Živko Nikolić.

O nagrađenima u glavnoj natjecateljskoj sekciji dugometražnih igranih filmova ove je godine odlučivao žiri pod vodstvom glumice Varje Đukić, u kojemu su još bili hrvatski redatelj Ognjen Sviličić i crnogorski multimedijalni umjetnik Aleksandar Radunović. Sve svoje odluke donijeli su jednoglasno.

U programu dokumentarnog filma nagradu žirija osvojio je hrvatski dokumentarac Igora Bezinovića Film o Bojanu dok je glavnu nagradu dobio kirgistanski dokumentarac Nastavnik tjelesnog, zlato i rijeka Amanbek Azhymat, javlja HAVC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:27