HRVATSKA KOPRODUKCIJA

'Šavovi' u službenom programu Berlinalea

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.01.2019. u 09:44

prizor iz fima 'Šavovi'

ZAGREB - Dugometražni igrani film "Šavovi" srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, uvršten je u službeni program Berlinalea, koji će se održati od 7. do 17. veljače.

 

Terzićev film dio je službenog programa Panorama tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

 

Film tematizira priču o tek rođenim bebama nestalima iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje.

 

Scenarij za film inspiriran je svjedočenjem jedne od majki koja vjeruje da joj je dijete oteto. Nakon što je godine provela na sudovima i općinama pokušavajući dokazati svoju sumnju, vjeruje da je konačno, nakon dva desetljeća potrage i borbe, uspjela pronaći svog nestalog sina – mladića od 20 godina koji živi s novom obitelji u okolici Beograda.

 

Hrvatski koproducent filma je zagrebački Spiritus movens, ujedno i koproducent filma "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, nastao u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji,  koji će na prestižnom berlinskom festivalu također imati svjetsku premijeru, ali u natjecateljskom programu.

 

Scenarij filma "Šavovi" potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, zapažen po radu na filmu "Ničije dijete" Vuka Ršumovića, montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač.

 

Hrvatska koproducentica filma je Zdenka Gold (Spiritus movens), a uz nju na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi.

 

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije, te je financijski podržan i od strane Eurimagesa.

 

Filmovi programa "Panorama" konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea.

 

Ove godine u tom programu će se prikazati 45 filmova iz 38 zemalja, a zajednička tema im je, kako stoji na službenoj stranici festivala, oslobođenje.

 

Osim Terzića, svoje će nove radove predstaviti i mnogi drugi filmaši: glumac Jonah Hill (Mid90s), glumac i redatelj Casey Affleck (Light of My Life) te Rob Garver koji u Berlin dolazi s dokumentarnim filmom o kontroverznoj filmskoj kritičarki Pauline Kael (What She Said: The Art of Pauline Kael), o kojoj u filmu progovaraju mnogi renomirani filmaši poput Woodyja Allena, Quentina Tarantina, Aleca Balwdina, Francisa Forda Coppole i drugih.

 

U Berlinu će svjetsku premijeru imat i film njemačke redateljice Angele Schanelec, "Bio sam kod kuće, ali", nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji, koji je dijelom sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka.

 

Najbolje svjetske kratke filmove na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu ocjenjivat će Puljanka s londonskom adresom Vanja Kaluđerčić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo