STRANGER THINGS

SERIJA O KOJOJ SVI PRIČAJU Kritičar Jutarnjeg pogledao je nove nastavke Netflixovih 'Čudnih stvari'

 

Otkako je u petak ujutro (po američkom vremenu) na Netflix postavljena druga sezona serije “Čudne stvari”, izbila je prava medijska histerija. Dijelili su se čak i savjeti kako gledati svih devet epizoda, ne progutati ih odjednom nego raspodijeliti kako spada, od podneva pa do kasnih večernjih sati. Ne treba se čuditi uzbuđenosti jer su “Čudne stvari” prošlo ljeto izazvale pravu senzaciju, tko bi rekao da je to u stanju priča o klincima, njihovim roditeljima i nekim čudnim stvarima koja se odigravaju točno 1983. godine u fiktivnom provincijskom gradiću Hawkinsu i u bezbroj detalja referira se na to razdoblje, a i ne samo na njega: u pitanju su cijele osamdesete sa svojom kulturom usmjerenom na adolescente. Serija je dobila pet nagrada Emmy, uglavnom u tehničkim kategorijama, ali puno važnija priznanja pljuštala su s drugih strana, od uglednog Ceha američkih glumaca koji je pohvalio kolektivni glumački nastup pa do MTV-jeva odličja za najbolju seriju.

U posljednjoj, osmoj epizodi prošle sezone već je bilo naznaka što bi se moglo događati u sljedećoj. Mali Will (Noah Schnapp), koji je većinu vremena proveo zarobljen između zidova, iskašljao je u slivnik nekakvu spodobu, što znači da se nije do kraja riješio čudovišta koja su ga proganjala. Mala Jedanaest (Millie Bobby Brown), cura telekinetičkih moći i izbrijane glave, nestala je, no šerif Hopper (David Harbour) očito je glede nje sklopio nekakav deal s upravom laboratorija koja je izazvala najezdu izvanzemaljaca. Willov brat Jonathan (Charlie Heaton) pomirio se s time da Nancy (Natalia Dryer), cura u koju je zaljubljen, ostane sa svojim aktualnim dečkom Steveom (Joe Keery), iako je očito da su simpatije obostrane.

Šok na početku

Tek da nas zbune, autori serije, braća Duffer kojoj su “Čudne stvari” bile odskok u visoko televizijsko društvo, počeli su prvu epizodu nove sezone više od godinu dana kasnije u Pittsburghu scenom koja kao da nije imala veze sa svime što smo gledali u prvoj sezoni, kriminalnom akcijom pitoreskne bande u kojoj je i cura s tetoviranim brojem osam, sličnim onome što ga ima Jedanaest. Zbivanja se potom premještaju u Hawkins, Mike (Finn Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo) i Lucas (Caleb McLaughlin) opet su na okupu, pred njima je Noć vještica i odjeveni su u kostime iz “Istjerivača duhova” koji su to ljeto poharali američka i svjetska kina. Sada im se može pridružiti i Will, jedva oporavljen od strašnih zbivanja iz prethodne sezone, a ima i novih likova. Među najvažnijima su riđokosa Max (Sadie Sink), nadimak kojim u video arkadama postavlja rekorde joj je MadMax, ali usprkos tome što je i više nego kvalificirana da se uključi u društvo naših malih junaka, oni je odbijaju iz dječačke taštine. Iako se tako činilo, Willova majka Joyce (povratnička uloga Winone Ryder) ipak nije završila sa šerifom Hopperom, ima novog partnera Boba (Sean Astin - Samwise Gamgee iz “Gospodara prstenova”) koji radi u dućanu s radio opremom i dosta dobro se razumije u kompjutore. Zaštitni znak serije nije izostao, kultura tog vremena nadire odasvuda, od plakata za film “Terminator” do hitova koji se čuju na radiju, a kada se na kraju epizode pojavi i Jedanaest, kao da smo opet na početku. Istina, nešto je neobično, ona se krije od drugih i jedino šerif zna da je ona u Hawkinsu.

Slijedi dobro poznata matrica, uzajamna čarkanja “kluba četvorice” u koji se polako ali sigurno probija Max, želeći posvećeno mjesto koje je nekad imala Jedanaest, ali joj se nitko ne usudi objasniti tko je ona bila i zašto im je tako važna: priču o čudnim silama, za koju ionako samo oni znaju, drže striktno za sebe. Dakako, ne zadugo jer izvanzemaljci nisu napustili Hawkins i našli su odlično novo skrovište, u čijem otkrivanju Will i šerif ovaj put imaju najvažniju ulogu, no put do razrješenja krcat je obratima i kako luckastim tako i uzbudljivim situacijama.

Othrvali se porocima

Serije obično ne mijenjaju naslove, tu i tamo dodaju podnaslov u slučaju nove sezone, međutim braća Duffer odlučila su se za tipično filmsku dosjetku. Naime, druga sezona jednostavno se zove “Čudne stvari 2”, kao da je u pitanju nastavak filmskog hita. Netflix to obično krije, ali očito je da su na raspolaganju imali puno veći budžet jer je specijalnih efekata neusporedivo više, što ne mora biti vrlina. Kad prevagne kompjutorska tehnologija, manje je prostora za međuodnose likova, a ti su upravo bili glavna draž prethodne sezone. Srećom, tvorci serije uspjeli su se uglavnom othrvati tom izazovu, ne baš uvijek, jer povremeno imate dojam da gledate scene iz skupog holivudskog blockbustera o invaziji iz svemira, no prevladala je trijezna koncepcija da su likovi i radnja ključni, a specijalni efekti naprosto dobrodošao dodatak. Najbolje scene odigravaju se dok se protagonisti spremaju u lov na opasne uljeze, uvijek tijekom uzbudljive akcije, u kojoj karakteri najefektnije dolaze do izražaja. Braća Duffer nesumnjivo su položila ispit iz visokobudžetne televizije, štošta im se ponekad može prigovoriti, i dramska zavlačenja i slijepi rukavci, no u cjelini je to prvorazredna serija koju je - suprotno savjetima - najbolje odgledati u jednom komadu, dakako ako ćete za to imati vremena.

Štošta će vam biti novo, pogotovo kad se Jedanaest pokaže u ljupkoj haljinici, s nešto dužom kosom, i kad nabujalu adolescentsku romansu poprate zvuci velikog hita Police “Every Breath You Take”. Ipak, na to se morate naviknuti, mali glumci sada su stariji godinu dana, više ne izgledaju kao klinci koje možete ignorirati, a bogami ni njihove likove koji su ovaj put bili izloženi još težim iskušenjima nego prije.

Nema titlova

U sljedećoj će to već biti zreli tinejdžeri, njihova starija braća i sestre već će na koledž, a tko zna što će biti s njihovim roditeljima. Ako braća Duffer zadrže ovakav radni ritam, radnja će se odigravati krajem 1986. ili početkom 1987., a i to su prebogata razdoblja pop-kulture koje se može sjajno iskoristiti. Netflix je prvu sezonu “Čudnih stvari” u međuvremenu uspio podnasloviti na hrvatski, u “dvojci” se morate zadovoljiti engleskim titlovima, no valjda će i njima jednom uspjeti opskrbiti čitavo tržište na zadovoljavajući način. Zasad je to polovična usluga, ali kad je ovako dobra serija u pitanju, to nije osobit problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:26