VELIKA AUTORSKA IMENA

TKO SVE STIŽE NA 15. ZAGREB DOX? Sergej Loznica, Želimir Žilnik, Nikolaus Geyrhalter, Ivars Seleckis...

    AUTOR:
    • Goran Šikić

  • OBJAVLJENO:
  • 20.02.2019. u 13:41

press

Sergej Loznica, Želimir Žilnik, Ivars Seleckis

 

ZAGREB — Na ZagrebDox stiže proslavljeni ukrajinski redatelj Sergej Loznica, autor niza igranih filmova i više od dvadeset dokumentaraca koji su nagrađivani na prestižnim svjetskim festivalima poput Cannesa, Karlovih Vara i Toronta.

Posjetitelji će se u programu retrospektive moći upoznati s opusom slavnog dokumentarista koji je poznat kao žestoki kritičar ruske političke scene, a u okviru platforme ZagrebDox PRO Loznica će održati masterclass Korištenje arhivskog materijala — između autentičnog i konstruiranog (1. 3.).

 

Na primjerima svoja četiri dokumentarca, Blokada, Revija, Događaj i Proces, autor će pojasniti metode rada i pristup montaži filmova baziranih na arhivskom materijalu, a predstavit će i izazove u dizajnu zvuka na takvim projektima.

 

Iz Novog Sada u Zagreb dolazi doajen dokumentarizma u regiji, Želimir Žilnik, autor brojnih nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova. Filmove je prikazao na svim važnijim svjetskim festivalima, a na ZagrebDoxu je gostovao s dokumentarcima Pirika na filmu i Evropa preko plota, od kojih je potonji i nagrađen Velikim pečatom. Žilnikov rad bio je predmet brojnih retrospektiva diljem svijeta, od New Yorka i Berlina do Sankt Peterburga i Sao Paola, a trenutačno je u pripremi velika retrospektiva njegovih filmova u Centru Georges Pompidou u Parizu. Na festivalu će biti prikazan njegov novi film Među ljudima: život i gluma, koji je nastao za izložbu Građani iz sjene o pedeset godina redateljeva rada, a nakon projekcije redatelj će održati masterclass pod nazivom Bez tabua (28. 2.).

 

Želimir Žilnik ujedno je i član međunarodnog žirija Zagrebdoxa, koji osim njega čine još i danski filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller i predsjednik žirija, hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević.

 

Zanimljivo je da i oni, kao i Žilnik, imaju brojne poveznice sa ZagrebDoxom: Nebojša Slijepčević je na prvom izdanju festivala dobio (ex aequo) nagradu publike za Direkt (40): Bez tate, bio je član festivalskog žirija, a njegov film Gangster te voli otvorio je ZagrebDox 2013. godine osvojivši i HT nagradu publike. Tue Steen Müller sa ZagrebDoxom je također od prvog izdanja; bio je član međunarodnog žirija 2005. godine, a na brojnim izdanjima sudjelovao je kao selektor, predavač i voditelj ZagrebDox Pro radionica.

 

Regionalni žiri ZagrebDoxa čine bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, v.d. direktorice Sheffield Doc/Festa Melanie Iredale i hrvatski TV novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković. “Mladi žiri”, koji će odlučivati o dobitniku Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, čine srpski redatelj Marko Grba Singh, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i danski redatelj Christian Sønderby Jepsen.

 

Uz službene nagrade, koje osim navedenih uključuju i HT nagradu publike, na ZagrebDoxu se dodjeljuje i niz posebnih nagrada. Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodjeljuje žiri u sastavu: gruzijski redatelj Rati Oneli, direktor ljubljanske Animateke Igor Prassel i politologinja i aktivistica Sara Kekuš. Članovi FIPRESCI žirija su: talijanski filmski kritičar Roberto Tirapelle, ruska filmska kritičarka Irena Kotelovič i hrvatski filmski kritičar Dragan Jurak, dok žiri Teen Dox čine učenice i učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku kulturu u Zagrebu.

 

Kroz niz moderiranih Q&A sesija publika ZagrebDoxa također će upoznati brojne svjetske dokumentariste. Međunarodna konkurencija ugostit će, između ostalih, dansku redateljicu Cille Hannibal (Te smo noći pali — film otvorenja), bjeloruskog redatelja Andreja Kutsilu (Summa), poljsku redateljicu Jasminu Wojcik (Simfonija tvornice Ursus), francuskog redatelja Michela Toescu (Četiri vjetra) i iransku redateljicu Miriam Tafakory (Zgriješila sam s užitkom).

 

Uz hrvatske redatelje Gorana Devića (U ime Republike Hrvatske — svjetska premijera), Tomislava Žaju (Susjedi — svjetska premijera), Ranka Paukovića (Na kraju tame) i Mariju Ratković Vidaković i Dinku Radonić (IKEA For YU), u regionalnu konkurenciju ZagrebDoxa stižu srpski redatelji Mladen Kovačević (4 godine u 10 minuta), Dušan Grubin i Jelena Maksimović (Taurunum Boy), slovenski redatelji Nina Blažin (Koliko se voliš? — svjetska premijera) i Peter Cerovšek (Fundamenti), talijanske redateljice Claudia Tosi (Sanjala sam) i Valentina Primavera (Una Primavera), crnogorska redateljica Bojana Radulović (Separation, Vivid Dream), mađarska redateljica Eszter Hajdu (Mađarska 2018.) i rumunjski redatelj Alexandru Mavrodineanu (Boksač zvan Marelica).

 

U Zagreb dolaze i Florian Opitz, redatelj filma Greška sustava iz programa Stanje stvari, "majstori doxa" Nikolaus Geyrhalter (Bodljikava žica) i Ivars Seleckis (Nastavit će se), Georges Gachot (Gdje si João Gilberto?) i Paul Hegeman (Svijet Arvo Pärta), Sofia Haugan, redateljica kontroverznog norveškog doksa Moj tata narkoman, Lorna Tucker, redateljica filma Westwood: pankerica, ikona, aktivistkinja iz programa Ljubav i moda i Miha Čelar, redatelj factumentarca iOtok.

 

Uz već spomenute velikane dokumentaristike Žilnika i Loznicu, program usavršavanja ZagrebDox Pro ugostit će niz uvaženih predavača iz Europe i svijeta. Nizozemska publicistkinja i stručnjakinja za PR u području filma Mirjam Wiekenkamp otkrit će na predavanju (26. 2.) čime se zapravo bavi stručnjak za PR, a na događaju Koffie verkeerd* s Orwom Nyrabijom (1. 3.), sirijski producent i umjetnički direktor IDFA-e govorit će o svom iskustvu vođenja najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo