ODLAZAK VELIKOG PRODUCENTA

UMRO ČOVJEK KOJI JE PRODUCIRAO JEDNE OD NAJBOLJIH AKCIJSKIH FILMOVA U POVIJESTI Legendarni Vajna proslavio se Rambom, Teminatorom, Umri muški...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.01.2019. u 17:52

FILE PHOTO: Actor Arnold Schwarzenegger (L), star of the futuristic action thriller
REUTERS

Arnold Schwarzenegger, Mario Kassar i Andrew Vajna

Američko-madžarski producent Andrew G. Vajna, koji je kao Andy Vajna poznat po svojim blockbusterima iz 80-ih poput Ramba, Umri muški i Terminatora, umro je u 74. godini u svom domu u Budimpešti, priopćila je u nedjelju Nacionalna filmska zaklada (NFA).

"Nakon duge bolesti Andy Vajna je umro u svom domu u Budimpešti u 74. godini", piše NFA.

Vajna je rođen u Budimpešti 1. kolovoza 1944. Madžarsku napušta s obitelji nakon sovjetskog gušenja madžarske revolucije 1956.

Nakon kratkog boravka u Hong Kongu odlazi u Kanadu, a zatim u Sjedinjene Države, gdje ulazi u svijet filma. S Mariom Kassarom, s kojim osniva producentsku tvrtku Carolco, niže uspjehe s filmovima kao što su Rambo, Terminator, Sirove strasti, Potpuno sjećanje, Anđeosko srce i drugi.

Nakon četrdesetak filmova produciranih u SAD-u, u 2000-im se konačno vraća u Madžarsku. Od 2011. je kao blizak suradnik premijera Viktora Orbana bio državni povjerenik za film.

Kao predsjednik Nacionalne filmske zaklade sufinancirao je Šaulova sina koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2015.  i Oscara za najbolji strani film 2016.

Bio je i vlasnik nekoliko kockarnica i niza medija, među kojima se isticala komercijalna televizijska mreža TV2.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo