BRUNO GANZ

UMRO GLUMAC KOJI SE PROSLAVIO ULOGOM HITLERA Jedan od najcjenjenijih glumaca njemačkog govornog područja igrao je i u kultnom Wendersovom filmu

 screenshot YouTube
 

Glumac Bruno Ganz, prepoznatljiv po vrlo upečatljivoj ulozi Adolfa Hitlera u filmu ‘Hitler: Konačni pad’ iz 2004., umro je u Zurichu, piše Deutsche Welle. Bio je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih glumaca njemačkog govornog područja.

Švicarski glumac Bruno Ganz umro je u subotu u svom domu u Zurichu, prenose njemački mediji. Imao je 77 godina i već je dulje vrijeme bolovao od raka.

Bio je popularan kako na filmu, tako i u kazalištu, no najprepoznatljiviji će ostati po ulozi nacističkog diktatora Adolfa Hitlera u filmu ‘Konačan pad’ (‘Downfall’). Posljednju ulogu ostvario je u horor filmu Larsa von Triera ‘The House That Jack Built’ (2018.) u kojem igra ulogu osobe koja aludira na lik Vergilija u Danteovom ‘Paklu’. Desetljećima je radio s utjecajnim kazališnim redateljima poput Petera Zadeka ili Clausa Peymanna.

Također će ostati zapamćen po ulozi jednog od anđela u predivnom poetskom filmu Wima Wendersa ‘Nebo nad Berlinom’, iz 1987., za koji je scenarij, inspiriran poezijom Rainera Marie Rilkea, pisao Peter Handke.

1996. dodijeljena mu je prestižna nagrada za glumce njemačkog govornog područja Iffland-Ring. Prema IMDb-u ostvario je više od 120 uloga i 27 međunarodnih nagrada.

FILE PHOTO: Actor Bruno Ganz acknowledges the audience after he was awarded in the category
Britta Pedersen / REUTERS
Bruno Ganz

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:58