EKSKLUZIVNO

VATRA I KRV: PRIČA KOJA JE DOVELA DO IGRE PRIJESTOLJA Jutarnji objavljuje odabrane dijelove nove knjige pisca po čijem je djelu snimana kultna serija

 HBO
 

Dok su milijuni obožavatelja fantasy sage “Pjesme Leda i Vatre” nestrpljivo čekali da autor George R. R. Martin napokon dovrši i objavi šesti dio knjiškog serijala i vjerovali korpulentnom piscu da na tome predano radi, on se bavio, čini se, desecima projekata sa strane.

Jedan od njih je i “Vatra i krv”, knjiga koja prikazuje povijest dinastije Targaryen od osvajanja Westerosa pa do, otprilike, događaja što su uslijedili u “Igri prijestolja”. To je djelo napokon dobilo i svoje hrvatsko izdanje - u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i Marka Kovačića i u izdanju Lumena, prodaja knjige počinje u četvrtak, 4. srpnja, u 18 sati u zagrebačkoj knjižari Arkadija.

Hoće li “Vatra i krv” biti dostojna zamjena za osam godina iščekivan “Winds of Winter”, šestu knjigu iz središnjeg serijala? Neće, to svima odmah mora biti jasno i svi koji to očekuju, bit će razočarani.

George R.R. Martin, author of the
REUTERS
George R.R. Martin

Izvrsne ilustracije

Je li “Vatra i krv” i više nego zadovoljavajućih 716 stranica Martinove proze koje se mogu baciti pod zub dok čekamo pravu stvar? Apsolutno, i puno više od toga. Osim toga, pošto će sasvim sigurno barem jedan od prequela serije “Igra prijestolja” na kojima HBO trenutno radi biti smješten u ovo razdoblje i baviti se upravo ovim događajima, knjiga bi mogla biti interesantna i svima koji su primarno ljubitelji ekranizacija Martinovog fantasyja. Ne treba zaboraviti ni 80 fenomenalnih crno-bijelih ilustracija Douga Wheatleyja.

Prije svega, pošto Martin očito ne može protiv svoje prirode, i “Vatra i krv” je zamišljena kao izdanje u dva sveska - ovo je prvi, koji pokriva period od Aegona I. Osvajača pa do Aegona III. Dakle, ostalo je pokriti još oko 150 godina do propasti Targaryena i Robertove pobune, a kada ćemo to dočekati, možda je bolje ne pitati. Bilo kako bilo, kao metaautora Martin je stvorio lik archmaestera Gyldayna, koji u Citadeli u Oldtownu piše “Vatru i krv”, “povijest Targaryenskih kraljeva Westerosa”. Ovo je zadivljujuće bogata knjiga, puna nekih novih likova koji se kreću već dobro poznatim mjestima ili nekim sasvim novim mjestima, koja dosad nismo upoznali. Premda etiketirana kao roman, prije bi se moglo reći da je ovo alternativna povijest. Priča kreće, jasno, s dolaskom Targaryena iz Valyrije u Westeros, gdje je već dva stoljeća stajala snažna ispostava Valyrije Dragonstone (Zmajkamen). Iz “Vatre i krvi” doznajemo mnoge nove spoznaje, ali dobivamo i brojne šire detalje o događajima o kojima smo već nešto znali. Recimo, već iz “Pjesme Leda i Vatre” (koje su isto izašle u izdanju Lumena) znali smo da je Robert Baratheon završio na Željeznom prijestolju jer je na to polagao pravo preko svojih predaka, a sada doznajemo nešto više detalja o tome. Ukratko, kuća Baratheon nastala je od targaryenovskog kopileta, to se prije uglavnom samo spekuliralo, sada je sigurno.

Pošto je u Aegonovu osvajanju drevna kuća Durrandon ostala bez nasljednika, njihov posjed Storm’s End (Krajoluja) te njihovo geslo, stijeg i kći posljednjeg kralja Argilaca za sebe je preuzeo Orys Baratheon. Orys je bio ne samo najbliži savjetnik i prijatelj Aegona Osvajača nego i njegov polubrat. Aegonovo osvajanje prvo je poglavlje “Vatre i krvi”, Martin odmah ide u središte stvari s prikazom cijele kampanje u kojoj su začetnik loze Targaryen i njegove dvije sestre supruge Rhae­nys i Visenya, svatko na svom zmaju, pokorili jednu po jednu regiju. Sve do neupjelog osvajanja Dornea i Aegonove krunidbe.

Jedno od najzanimljivijih razdoblja toga ranog doba je vladavina kralja Jahaerysa i njegove kraljice Alysanne. Kao što je poznato, kraljica Alysanne jedna je od rijetkih Targaryena koja je pokazala zanimanje za Sjever, sa svojim zmajem Silverwingom odletjela je skroz do Zida u posjet Noćnoj straži i iz toga potječe jedna od fascinantnijih epizoda. Naime, pišući svojem mužu i kralju Jahaerysu, Alysanne spominje da je Silverwinga u tri navrata povela visoko iznad Zida, ali da nije htio letjeti preko Zida i dalje na Sjever.

“Nikada me prije nije odbio povesti kamo god sam poželjela ići. Smijala sam se kada sam se spustila dolje kako crna braća ne bi shvatila da nešto nije u redu, ali mučilo me to tada i muči me još uvijek”, pisala je Alysanne.

Taj maleni detalj mogao bi imati bitne posljedice za buduće događaje u središnjem serijalu - naime, u “Igri prijestolja” gledali smo kako Daenerys sa zmajevima leti iza Zida. Ako zmajevi doista ne mogu to učiniti, a već otprije znamo da Zid nije samo fizička tvorevina nego da ga štite i brojne drevne čarolije, lako je moguće da će u knjigama taj rukavac radnje biti potpuno drugačije izveden. Iz Jahaerysova vremena svjedočimo i načinu na koji je taj kralj kodificirao i ujedinio zakonike Westerosa i doista ujedinio te kraljevine koje su tisućljećima funkcionirale kao zasebne, često suprotstavljene i zaraćene jedinke. Doznajemo više i o sudbini Aegonova zmaja Baleriona, kojeg je zajahala Jahaerysova 13-godišnja nećakinja princeza Aerea i s njim otišla u nepoznato. Vrlo zanimljiva je i epizoda sa zmajskim jajima. Riječ je o jajima koja su, lako je moguće, kasnije bila ona koja je Illyrio Mopatis darovao Daenerys Targaryen za njezina vjenčanja s Khalom Drogom.

Ellissa Farman bila je ljubavnica Rhaene Targaryen koja je od nje ukrala tri zmajska jaja. U “Vatri i krvi” doznajemo da je Elissa s jajima otišla preko Uskog mora, u Braavos, i prodala ih kako bi financirala svoja putovanja. Konkretno, u Braavosu je dala sagraditi veličanstveni brod Sun Chaser. Bila je to karaka s četiri jarbola i bez veslača, po čemu se zaključuje da je lady Farman planirala putovanja kroz dublje vode, sve do dalekih istočnih zemalja Yi Tija.

Građanski rat

“Idite s pažnjom, ali idite. Muškarci vas love, posvuda po uskome moru. Pitanja se postavljaju, nude se nagrade. Ne bih želio da vas pronađu u Braavosu. Došli smo ovako da se oslobodimo Stare Valyrije, a vaši Targaryeni su Valyrijci do kostiju. Plovite daleko. I plovite brzo”, rekao je braavoski Sealord noć prije polaska dami koja je promijenila ime u Alys Westhill.

Jaja se naposljetku nisu mogla izleći i pretvorila su se u kamen jer je za to bilo potrebno više toga - prije svega targaryenska krv, vatra i još neki mistični elementi. Stoga su promijenila nekoliko vlasnika po Essosu tijekom stoljeća sve dok nisu završila u rukama Dany Targaryen, puno stoljeće nakon što je umro posljednji zmaj u Westerosu. Srećom po nju, jaja su bila iz legla koje je dalo neke od najvećih i najsnažnijih zmajeva, kao što je Dreamfyre, što je dobar znak za budućnost njezine “djece”.

Definitivno najzanimljivi dio “Krvi i vatre” je Ples zmajeva, građanski rat između suprotstavljenih loza Targaryena koji će ne samo snažno oslabiti dinastiju nego i pomesti gotovo sve zmajeve u obitelji i označiti početak kraja vladavine tih bića. I, usput rečeno, također vjerojatno biti tema jedne od prequel serija. Priča je prekomplicirana da bi se mogla ovdje sažeti, ali u osnovi, bilo je previše prinčeva i princeza, a samo jedno prijestolje. Sukob će se raplamsati u rat između “zelenih” i “crnih” i posljedice će potresati dinastiju i Westeros u idućih više od sto godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 10:25