U TIJEKU DESETA SEZONA

VELIKI POVRATAK GENIJALCA KOJI JE 'IZMISLIO' SEINFELDA Nikada nije bio gori, ismijava Trumpove fanove, invalide...

 HBO / Planet / Profimedia
 

Larry David - kojega će povijest pamtiti i kao glavnog scenarista prvih sedam sezona "Seinfelda" (ukupno ih je bilo devet) - znatno je prorijedio angažman u seriji "Bez oduševljenja, molim". Pa dok je osma sezona imala premijeru još 2011., na devetu smo morali čekati sve do 2017. jer očito nije mogao smisliti kroz kakve će nedaće prolaziti njegov fiktivni imenjak u sljedećim epizodama. Rezultat je doista bio nategnut jer zaplet o fetvi koju je na njega bacio vrhovni iranski duhovni vođa jedva bi izdržao kraći prilog u humorističnom showu, a kamoli cijelu sezonu.

Srećom, u desetoj sezoni Larry je opet onaj stari. Krajnji je čas, već su mu 72 godine, kosa mu je sijeda i jako se prorijedila, pa ga je teško doživljavati kao mužjaka koji se na ulici okreće čak i za zgodnim tinejdžericama. Ovaj put se uhvatio u koštac s ćudorednim pravilima novog doba i nije mu lako.

U NOVOJ EPIZODI SERIJALA POLIMAC PREPORUČUJE DOZNAJTE KAKO JE LARRY DAVID U SERIJU UNIO NOVI ŽIVOT NAKON SLABE 9. SEZONE:

Kad pokuša obrisati naočale o pregaču svoje tajnice, ona ga tuži za seksualno zlostavljanje. Na nekom domjenku je još gore - pokušava se domoći bar jednog kanapea, ali ga konobarica zaobilazi kao da i ne postoji. Nema druge nego otići u kuhinju i izboriti svoje pravo, ali obasut je gomilom uvreda i sumnjama za neprilične ponude, a za nevolju nehotice dotakne dojku žene koja ga je odbijala uslužiti. Nema druge, pred njim su gnjavaže s odvjetnicima, svi znaju da je bogat i iskoristit će to u svakoj prilici. Nakon nekog vremena shvati kako danas izgleda ritual udvaranja.

Čim pronađe curu koja je spremna s njim izaći na "spoj", na stol kafića postavi kameru i zatim metodično pita što mu je dopušteno, a što ne. "Smijem li ti staviti ruku preko ramena?" "Smiješ." "Smijem li te pomilovati po grudima?" "Ne, to ne, još se ne poznajemo tako dobro da bih ti to dopustila." Njegovi pregovori s odvjetnicima završe tako da mora nastupiti na dobrotvornoj priredbi Udruge preživjelih, koju organiziraju žrtve seksualnog nasilja, ali tamo odmah izazove novi skandal.

U predvorju mu pristupi Laverne Cox, transrodna zvijezda serije "Narančasta je nova crna", a kad je on pokuša prijateljski poljubiti, ona mu savjetuje da to ne napravi jer je prehlađena. Priredba počne, Laverne se pojavi pred Larryjem, svi očekuju da će se poljubiti, ali on to odbije. Publika je zgrožena, smatra da je to stoga što je ona muškarac u tijelu žene (ili obrnuto), no kako da im on objasni da je to zbog događaja u predvorju gdje je sama Laverne zabranila bilo kakav izljev intimnosti.

Ima i urnebesna scena s bivšom suprugom Cheryl (Cheryl Hines), no nju nema smisla prepričavati jer je seksualno delikatna, a i odigrava se u prvoj epizodi. Cheryl si je našla novog udvarača - TV zvijezdu Teda Dansona (kako je to običaj u seriji, poznate face glume same sebe, ali je to fikcija, a ne zbilja) koji je upravo dobio ulogu legende američkog građanskog rata Roberta E. Leeja i njegovo lice zurit će u Larryja sa svih oglasnih mjesta u gradu i na televizijskim spotovima. Problem je što on još nije prebolio Cheryl, a ni ona nije ravnodušna, no kako sama kaže, kad se jednom prekine, nema smisla obnavljati vezu.

Larry je još gori namćor nego u prethodnim sezonama: u njegovu omiljenom kafiću Mocha Joe's živcira ga što se kava suviše brzo hladi i što pecivo nije po njegovu ukusu pa se zavadi s vlasnikom. Ovaj ga istjera i poruči da je odsad među nepoželjnim gostima, na što mu David uzvraća osvetoljubivo. Unajmljuje prostor do njegova u kojem će otvoriti svoj kafić Latte Larry's i uništiti biznis svog susjeda. Radovi na novom kafiću napreduju sporo, a istodobno Larry prolazi kroz nove nevolje. U restoranu u koji često zalazi otkrio je da ljepotani dobivaju povlaštena mjesta, a ružni su gurnuti u pozadinu. Svađa s glavnim konobarom koji određuje raspored ne daje nikakvih rezultata, a još je gore u WC-u gdje Larry zamoli dežurnog da izađe na neko vrijeme dok on ne obavi ono što treba, pa taj dobije otkaz. Važnost "malih stvari" pokazuje se i u odabiru pisoara za novi kafić, za koji je smišljen posebni patent, kako za muškarce tako i za žene. Na pitanje gdje će gosti, pogotovo gošće, obavljati veliku nuždu, Larry je pragmatičan: "Neka skoknu u susjedstvo".

Kao i u "Seinfeldu", i ovdje se pokazuje kako se svakodnevica zna pretvoriti u skup pravila koji život pretvaraju u pakao. Na pogrebu svog prijatelja Larry se ne bavi toliko žalovanjem koliko činjenicom da bi ručke na njegovu lijesu savršeno pristajale u Latte Larry's, što poslije i realizira. Budući da se kreće u svijetu show businessa, i tamo neprestano pravi pogreške pa ne komplimentira koliko treba Cliveu Owenu na monodrami koju je upravo izveo.

Larry David gotovo sve pretvara u apsurd, ima tu i pošalica na račun Harveyja Weinsteina kojima ženski pokret neće biti oduševljen, a u šestoj i sedmoj epizodi gegovi na račun invalida (jeste li znali na kakvoj je cijeni invalidska oznaka u automobilu?) smještaju ga u susjedstvo nekadašnjih hitova braće Farrelly. Komičar je opet u dobroj formi, politički je nekorektan i bezobrazan na gotovo suptilan način, nikoga ne štedi, pa ako izdrži u tom kreativnom pogonu, nema druge nego s nestrpljenjem iščekivati jedanaestu sezonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:11