OČEKUJE SE SVJETSKA DISTRIBUCIJA

VELJKO BULAJIĆ (88) 'U film 'Bijeg do mora' ulazim kao da mi je prvi. Imam tremu, konačno mi se počinje ostvarivati san, nakon toliko godina'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.02.2017. u 15:09

Pula, 280217.
Povodom pocetka snimanja igranog filma Bijeg do mora danas je u pulskoj gradskoj palaci predstavljena filmska ekipa redatelja Veljka Bulajica. Uz redatelja predstavljeni su i producent filma Tomislav Zaja iz produkcijske kuce Gral Film, direktor fotografije Stanko Herceg i glumci Dijana Vidusin i Goran Grgic a domacini su im bili zupan Istarske zupanije Valter Flego i gradonacelnik Boris Miletic te ravnateljica Istarske filmske komisije Aleksandra Vinkerlic. Na fotografiji: Veljko Bulajic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA

Filmovi Veljka Bulajića najgledaniji su filmovi bivše Jugoslavije, a većina njih distribuira širom svijeta. Film "Bijeg do mora" prati zbivanja i sudbine triju glavnih likova u dramatičnim okolnostima 2. svjetskog rata, koje redatelj povezuje s današnjim vremenom

PULA - Višestruko nagrađivani redatelj Veljko Bulajić na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Puli u povodu početka snimanja međunarodne koprodukcije igranog filma "Bijeg do mora", istaknuo je kako u ovaj film ulazi kao da mu je prvi smatrajući to "najvažnijim pravilom u radu jednog redatelja".

 

"Bez dobrih priprema nema dobrog filma. Rad na scenariju ovog filma trajao je tri do četiri godine, a izbor mjesta snimanja, koji je od samog početka bio orijentiran prema Istri, oko dvije godine", rekao je Bulajić novinarima dodavši kako je Istru otkrio tek sada zajedno sa scenaristima, a da će je od četvrtka, kada počinje snimanje filma, početi podrobnije otkrivati.

 

"Imam ekipu odličnih suradnika imamo distributere koji su distribuirali moje filmove u cijelom svijetu pa mislim da će i ovaj film naći svoje mjesto. Četiri mjeseca je trajao izbor glumaca, razgovori s njima, a sada na okupu imamo pravu glumačku ekipu gdje će i najmanje epizode igrati naši ponajbolji glumci", ustvrdio je Bulajić.

 

Na pitanje ima li tremu, odgovorio je da ima i ona će, kako je rekao "biti prisutna prvih nekoliko dana jer se konačno počinje ostvarivati san, nakon toliko godina".

 

Film "Bijeg do mora", kako je rečeno na konferenciji za novinare, prati zbivanja i sudbine triju glavnih likova u dramatičnim okolnostima Drugoga svjetskog rata, koje redatelj povezuje s današnjim vremenom. Osnovna tema filma je pobjeda čovječnosti i ljubavi nad užasom i besmislom ratova koji dolaze i prolaze, ali razaraju ljudske vrijednosti običnih ljudi, tzv. malog čovjeka.

 

Producent filma Tomislav Žaja govoreći o suradnji s Bulajićem naglasio je kako on predstavlja veliko ime u povijesti europske kinematografije, ali, kako je rekao "još je zanimljiviji njegov aktualni stvaralački duh koji kao da nikad nije bio mlađi i kreativniji".

 

Inače, filmovi Veljka Bulajića najgledaniji su filmovi bivše Jugoslavije, a većina njih distribuirani su širom svijeta. Produkcija filma obavila je studiozne pripreme filma i u tom procesu uspjela internacionalizirati projekt, što je za hrvatsku kinematografiju i film "Bijeg do mora" značajan korak u nastojanju da i ovaj film redatelja Bulajića bude s uspjehom prikazan u svjetskoj distribuciji.

 

Istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuli su kako je Istra od prvoga dana poduprla ovaj projekt smatrajući kako će dodatno doprinijeti promociji Istre kao filmske destinacije.

 

Film su osim Bulajića i Žaje predstavili i direktor fotografije Stanko Herceg te glumci Dijana Vidušin i Goran Grgić, a snimanje filma počinje u četvrtak u Rovinju, s time da će se najveći dio filma snimati na brojnim lokacijama u Istri.

Izdvajamo