DOKUMENTARNI DRAGULJ

VIDEO: 'ČOPOR' U KINIMA Nevjerojatna ali istinita priča o djeci bračnog koja nisu smjela izlaziti iz stana pa su o životu učili iz filmova

Sociološki nevjerojatno zanimljivo ostvarenje, s poetičnim scenama i iznimno intrigantnim protagonistima

Na festivalu u Sundanceu dobio je veliku nagradu žirija za najbolji dokumentarac, obišao je bar još desetak uglednih smotri, i na našem ZagrebDoxu je bio hit, a sada je stigao na repertoar domaćih nezavisnih kina.

U pitanju je zbilja nevjerojatna priča, njujorški bračni par godinama nije puštao svoju djecu na ulicu smatrajući je nesigurnom, školovao ih kod kuće, tako da su klinci odrastali u stanu, sva životna iskustva crpeći iz filmova. Ukus im nije bio loš, “Psi iz rezervoara”, “Pakleni šund”, “Noć vještica” i dr., na osnovu kojih su smišljali vlastite igre.

Protivno očevim željama, ipak su se ohrabrili na izlazak, a redateljica ih je uhvatila upravo u tom tranzicijskom razdoblju. Sociološki nevjerojatno zanimljivo ostvarenje, s poetičnim scenama i iznimno intrigantnim protagonistima, koji su malo-pomalo počeli kratiti svoje duge kose i rješavati se obaveznih tamnih naočala, jedine brane prema vanjskom svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:17