FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA

VIDEO: POBJEDNIČKI FILMOVI SUNDANCEA Lavovski dio ovogodišnjih nagrada ponijele redateljice

Turski film “Leptiri” redatelja Tolge Karaçelika
 Sundance Institute
 

Dodjelama nagrada u nedjelju je u Park Cityju završio Sundance filmski festival, najvažniji i najutjecajniji festival američkog nezavisnog filma.

Ovogodišnji Sundance odvijao se u razdoblju #MeToo kampanje koja je tijekom posljednjih mjeseci protresla američku filmsku industriju. Također, posljednjih godina pratimo uočljivo razbijanje “staklenog stropa” koji je razdvajao žene od najprestižnijeg posla u filmskoj industriji - onog redateljskog. Ta dva procesa utjecala su i na ovogodišnji Sundance - jer, lavovski dio ovogodišnjih nagrada ponijele su upravo redateljice.

Glavnu nagradu žirija u američkom igranom programu ponijela je redateljica Desiree Akhavan za film “Pogrešan odgoj Cameron Post”. Nagradu za režiju u američkom programu odnijela je Sara Colangelo za film “Kindergarten Teacher” s Maggie Gyllenhaal u glavnoj ulozi. Jednu od dvije specijalne nagrade žirija dobila je redateljica serije “Sluškinjina priča” Reed Morano za distopijski SF “Mislim da smo ostali sami” s Peterom Dinklageom (“Igre prijestolja”) u glavnoj ulozi. U internacionalnoj konkurenciji nagradu za režiju također je ponijela redateljica: Islanđanka Ísold Uggadóttir za film “A sada diši normalno”.

Film o nobelovcu

Pobjednički film američke igrane konkurencije - “Miseducation of Cameron Post” - temelji se na istoimenom romanu Emily Danforth. Film pripovijeda o tinejdžerki (Chloe Moretz) koju roditelji - kad shvate da pokazuje lezbijske sklonosti - pošalju u kršćanski kamp za istjerivanje grešnih seksualnih sklonosti. Takvi kampovi postoje i legalni su u 40 američkih država, uključujući i onu u kojoj se odvija Sundance - Utah.

U inozemnoj igranoj konkurenciji, pobjedu je na Sundanceu odnio turski film “Leptiri” redatelja Tolge Karaçelika, humorna drama o susretu troje braće i sestara. U američkoj dokumentarnoj konkurenciji nagradu žirija je ponio film “Kailash” Dereka Doneena, biografski film o indijskom nobelovcu, borcu za prava djece Kailashu Satyarthiju. U inozemnoj dokumentarnoj konkurenciji, žiri je nagradio libanonski film “O očevima i sinovima” Talala Derkija koji se bavi odrastanjem u vjerski fundamentalističkim obiteljima.

Trump i Rusi

Nagradu publike u američkoj igranoj konkurenciji dobio je film “Burden” (Breme) Andrewa Hacklera. Riječ je o filmu temeljenom na istinitoj priči u kojem Gareth Hedlund glumi bivšeg pripadnika Klu Klux Klana koji se preobrazi uz pomoć crnog propovjednika (Forrest Whitaker).

Nagradu publike u inozemnoj konkurenciji ponio je danski film “Kriv” Gustava Möllera. Riječ je o trileru situiranom u jednu jedinu sobu. Film prati policajca koji prima telefonske pozive na 112, a koji tijekom dva sata pokušava pomoći građanki koja je nazvala u pomoć. Nagradu publike dobio je i film “Search” (Potraga) režisera Aneesha Chagantyja. To je triler o ocu koji pokušava saznati što se dogodilo s njegovim nestalim sinom. Formalna dosjetka je u tome što se film u cijelosti sastoji od screen-shotova i slike zaslona mobitela i računala, a glavnog junaka vidimo onda kad razgovara Skypeom.

Uz nagrađene filmove, znatnu je pažnju na ovogodišnjem Sundanceu skrenuo dokumentarac “Our New President” (Naš novi predsjednik) ruskog režisera Maksima Pozdorovkina (“Puusy Riot: pankerska molitva“). U svom filmu, Pozdorovkin kroz arhivske snimke analizira kulture “fake newsa”, teorija zavjere i pumpanja kulta ličnosti Donalda Trumpa u ruskim kontroliranim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:50