MEĐUNARODNI FESTIVAL NOVOG FILMA

VIDEO Što donosi 23. izdanje festivala sa žešćom off-mainstream robom

Film “Oni koji su dobro” redatelja Cyrila Schäublina otvara festival
 

Projekcijom švicarskog filma “Oni koji su dobro” redatelja Cyrila Schäublina u Splitu u četvrtak počinje 23. Međunarodni festival novog filma, ranojesenski festival koji po tradiciji prikazuje izbor nešto žešće off-mainstream robe.

Od 4. do 12. listopada na festivalu će biti prikazano 17 dugometražnih i četrdesetak kratkometražnih filmova, uključujući i nove naslove autora poput Sergeja Loznice i Alberta Serre.

U natjecateljskom programu igrat će osam dugometražnih naslova. Najistaknutiji među njima je “Donbas” Ukrajinca Loznice, svojevrsni filmski pamflet u kojem ukrajinski režiser satirički secira svakodnevicu u ukrajinskim regijama Luganska i Donjecka koje su pod ruskom okupacijom. Loznica - koji je izvanredan dokumentarist, no i puno manje uvjerljivi igrani filmaš - kroz grotesku dočarava stvarnost koju dijelom pamtimo iz naših ratova 90-ih: šverc u uniformama, eksproprijacije auta i imovine, ideološku zadrtost, lošu patriotsku muziku, zlostavljanje zarobljenika, mrcvarenje na čekpointima. Film nije suptilan, namjena mu je bila da bude propaganda, a tako se i doima.

U glavnom programu je i film koji u Split stiže s lanjskog Sarajeva - riječ je o drami “Ljubav 1. pas” kojoj je autor rumunjski režiser Florin Serban, koji je svojedobno u Berlinu nagrađen za svoju zatvorsku dramu “Ako mi se fućka, ja fućkam”. S lijepim festivalskim pedigreom u Split stiže i kineski film “Obudovjela vještica” Cai Chingjea. Film koji u Split stiže s nagradama iz Toronta, Rotterdama i Šangaja svojevrsni je ruralni “gothic” koji se bavi ženom kojoj su triput umirali muževi, pa je u zabačenom kineskom selu zato drže ukletom.

U programu splitskog FNF su i dva domaća naslova. Prvi je dobitnik pulske nagrade za scenarij, “Sara Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, a drugi novi film Anđela Jurkasa “Happy End: glup i gluplji 3”.

U natjecateljskom programu igra i jedan od vidljivijih slovenskih filmova ove sezone, “Povijest ljubavi” mlade autorice Sonje Prosenc. Riječ je o visoko estetiziranoj simbolističkoj melodrami u ambijentu suvremene Ljubljane.

Izvan konkurencije FNF prikazuje i novi rad radikalnog katalonskog režisera Alberta Serre, koji je 2016. bio gost festivala. Njegov novi film “Kralj sunce” nadovezuje se na Serrinu “Smrt Louisa XIV” u kojoj je Kralja Sunce glumio Jean-Pierre Léaud. Ovaj put, riječ je o filmu koji dokumentira galerijsku instalaciju u Lisabonu.

Festivalska retrospektiva posvećena je mlađem njemačkom dokumentaristu Janu Soldatu (Karl-Marx Stadt/Chemnitz1984.). Program pod naslovom “Moć, sigurnost, dominacija” donosi šest kratkih i srednjometražnih filmova u kojima Soldat propituje mehanizme moći, ropstva i subordinacije, istražujući zatvorski sustav, sadomazohizam, zoofiliju i naličje “običnih” obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:02