NEZAVISNA GAMING SCENA

VIDEO: INDIE IGRE Dizajn videoigara jedan je od najkreativnijih, zaključili su u HDD-u uoči izložbe na kojoj će se posjetitelji moći poigrati

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2017. u 13:45

YouTube

 

ZAGREB - Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) otvara u srijedu, 18. listopada novu izložbu u svojoj zagrebačkoj galeriji koja pokazuje kako je dizajn videoigara danas jedno od najkreativnijih područja dizajna interakcija, što se često zanemaruje.

 

Izložba "Politika emocija - Dizajn indie videoigara", prva u HDD galeriji isključivo posvećena game designu, predstavlja nezavisne međunarodne autore i studije s novijim primjerima videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, propituju konvencije korisničkog iskustva i kritički adresiraju društvene teme, najavljeno je iz HDD-a.

 

Autor koncepcije izložbe Srđan Laterza kaže kako videoigre od svojih početaka vješto manipuliraju emocijama igrača, stvarajući upečatljiva interaktivna iskustva, pa nije ni čudo da su postale jedan od najpopularnijih, najunosnijih i najutjecajnijih medija.

 

"One mijenjaju način na koji percipiramo fizički svijet (Pokemon GO), stvaraju moćne ekonomske sustave (EVE Online) ili jednostavno omogućavaju platformu za paralelni virtualni život (World of Warcraft)", ustvrdio je u najavi izložbe.

 

Po njegovim riječima, videoigre imaju snažan utjecaj na društvo i kulturu današnjice, ali i obratno - društvo i politika inspiriraju autore igara da propituju granice medija. Tako europski i američki nezavisni studiji istražuju mogućnosti kako dočarati sraz između intimne sfere pojedinca i zajednice u kojoj živi.

 

Laterza smatra kako neke od najzanimljivijih i najuspješnijih novijih indie igara imaju dvije glavne poveznice - inovativni game design, dosad neviđen oblik interakcije unutar igre, te fokus na društveno-političke teme.

 

Primjerice, američka igra "Papers, please" Lucasa Popea igrača stavlja u poziciju službenika na granici dviju imaginarnih totalitarističkih država, što mu može biti i mučno emotivno iskustvo.

 

Žanr ratnih igara dekonstruira poljska igra "This War of Mine", inspirirana okupacijom Sarajeva, koja ne stavlja fokus na 'pucačinu', već na civila koji pokušava preživjeti, dok je žanr simulacija vožnje u talijanskoj igri "Wheels of Aurelia" kombiniran s mehanikom interaktivnog romana koji otkriva potresni kontekst političke situacije u Italiji sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 

Predstavit će se još nekoliko videoigara koje isprepliću intimno i javno, kanadska "Coming Out Simulator" je interaktivna fikcija inspirirana autobiografskom igrom Dys4ia, austrijska "Old Man’s Journey" prati starca kojega zagonetno pismo potakne na emotivno putovanje, a u njemačkoj  "Orwell" igrač nakon terorističkog napada uz pomoć sofisticiranog sustava za nadzor pokušava otkriti krivca.

 

Posjetitelji izložbe, koja ostaje otvorena do 28. listopada, će imati priliku i odigrati neke od predstavljenih igara.

 

Izložba donosi i analize igara praćene komentarima autora koji otkrivaju tajne nastanka igre, a osvrće se i na niz referentnih igara kao što su "Dys4ia", "Drowning in Problems" (Markus Persson), "Monument Valley", "Journey", "Cave! Cave! Deus Videt", "80 Days" i "The Republia Times".

 

Coming Out Simulator

Autor: Nicky Case (Kanada)

2014.

Ova interaktivna fikcija nastala je u samo dva tjedna, kao dio natječaja Nar8 Game Jama. Inspiriran autobiografskom igrom Dys4ia, Nicky Case je želio svoje dramatično iskustvo ‘autanja’ pretočiti u igru.

 

 

 

 

Old Man’s Journey

Studio: Broken Rules (Austrija)

2017.

Zagonetno pismo potakne starca na putovanje živopisnim mediteranskim krajolikom. Putujući od obale do obale, starac putuje i svojim emocijama. Old Man’s Journey je igra koja u svojoj srži ima jednostavne interakcije koje za cilj imaju emotivno iskustvo inspirirano obiteljskim odnosima.

 

 

 

Wheels of Aurelia

Studio: Santa Ragione (Italija)

2016.

Talijanski studio Santa Ragione svoju igru naziva ‘narativnim simulatorom vožnje’. U njoj nije važno kakvi su vam refleksi, već koliko vješto upravljate po krivudavim stranputicama razgovora sa suvozačima. Iz usputnih razgovora izvire potresni kontekst – politička situacija u Italiji tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

 

 

 

Papers, Please

Studio / autor: 3909 / Lucas Pope (SAD)

2013.

Jedna od najpopularnijih i najnagrađivanijih indie igara novijeg datuma igrača stavlja u ulogu službenika na graničnom prijelazu između dviju imaginarnih zemalja iza Željezne zavjese. Osnovna mehanika igre je začudno jednostavna – igrač pregledava dokumente i udara pečate. Naizgled banalna igra ubrzo postaje mučno emotivno iskustvo.

 

 

 

Orwell

Studio: Osmotic (Njemačka)

2016.

Imaginarna država Nation, godina 2017. Vlada je donijela zakon koji dopušta gotovo nesmetano zadiranje u privatnost građana u ime nacionalne sigurnosti. Kada se u glavnom gradu Bontonu dogodi teroristički napad, igrač dobiva ulogu agenta koji pomoću Orwella, sofisticiranog sustava za nadzor, pokušava otkriti tko je krivac za napad.

 

 

 

This War of Mine

Studio: 11 bit studios (Poljska)

2014.

Dok većina ratnih pucačina i strateških igara u fokus stavlja vojni konflikt, This War of Mine istražuje drugu stranu rata, stavljajući igrača u ulogu civila koji pokušava preživjeti u opkoljenom gradu. Junaštvo i taktiziranje ustupa mjesto depresiji i teškim moralnim odlukama u borbi za goli život.

 

 

Osim navedenih “glavnih” primjera, izložba se osvrće i na niz referentnih igara kao što su Dys4ia (Anna Anthropy), Drowning in Problems (Markus Persson), Monument Valley (Ustwo Games), Journey (Thatgamecompany), Cave! Cave! Deus Videt (We Are Muesli), 80 Days (Inkle) i The Republia Times (Lucas Pope).


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo