SLAVNI GLAZBENIK

ČOVJEK KOJEG JE PROSLAVILA 'THE GIRL FROM IPANEMA' Kralj bossa nove upamćen po tihom pjevanju otišao usamljen i u dugovima

João Gilberto
 Profimedia
Najviše ga je proslavila pjesma “The Girl From Ipanema” iz 1963. za koju je dobio i Grammyja

Umro je João Gilberto, legendarni brazilski muzičar i pionir bossa nove, muzičkog pravca koji se odlikuje laganim samba ritmom, impresionističkim harmonijama i finim melodijama, objavio je njegov sin u subotu i tako ražalostio mnoge fanove bossa nove, ali i glazbe uopće.

Gilberto je imao 88 godina, a uzrok njegove smrti nije bio objavljen. “Moj otac je umro”, napisao je na Facebooku njegov sin koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. “Njegova je borba bila plemenita, do krajnjeg časa pokušavao je zadržati dignitet”, stajalo je u objavi ožalošćenog sina.

Gilberto, dječak iz malenoga gradića brazilske savezne države Bahia, čiji je lagan glas pjevao megapopularnu pjesmu “The Girl From Ipanema” (Garota de Ipanema), za koju je dobio i Grammyja i koja ga je u 60-im godinama prošlog stoljeća proslavila u svijetu, zadnje je dane živio sam i u dugovima, u prijateljičinoj kući u Rio de Janeiru.

Muzička revolucija

U glazbu se zaljubio kad je imao 14 godina, i to nakon što je dobio prvu gitaru. Napustivši svoje rodno mjesto, zaposlio se na lokalnom radiju u Salvadoru, odakle se u 19. godini odselio u Rio de Janeiro.

Tamo se 1957. godine afirmirao kao gitarist, svirajući na albumu ugledne glazbenice Elizeth Cardoso, “Canção do Amor Demais”, koji se kasnije uzimao kao prvi album muzičkog pravca bossa nova. U kasnijim su desetljećima Gilberta bili prepoznavali po neobično tihom, glatkom vokalu, kao i po jedinstvenom sviranju gitare. Neumorno je promovirao novi zvuk bossa nove - u prijevodu “novog trenda” ili “novog vala” - na jazz-festivalima i u koncertnim halama diljem svijeta, čime je definitivno stavio Brazil na muzičku mapu svijeta.

Bernardo Araujo, muzički kritičar brazilskog lista O Globo, napisao je da je Gilbertova važnost “neprocjenjiva”.

- On je bio prvi glas najpoznatijeg brazilskog muzičkog stila u svijetu, napravio je revoluciju u glazbi, a da to zapravo nije nikada planirao učiniti - rekao je Araujo AFP-u.

- Bio je prvi pjevač, barem u Brazilu, koji je pokazao kako ne trebaš snažnu vokalnu sposobnost nego možeš pjevušiti tiho, gotovo kao da šapućeš, uz virtuoznu gitaru, naravno - objasnio je Araujo.

Među brojnim njegovim albumima, najzapaženiji su se snimali u suradnji s velikim jazzistima, kao što su Stan Getz, Herbie Hancock I Brazilac Antonio Carlos Jobim.

Inače, pjevač mnogih hitova, poput “Desafinado”, “Corcovado” i “Chega de Saudade”, koji će zauvijek ostati upisani u svjetsku glazbenu povijest, a koje je često izvodio u duetu sa svojom prvom ženom Astrud Gilberto, bio je, kažu mnogi, opsesivni perfekcionist, ali i ekscentrični pustinjak. Poznato je da je Gilberto mnoge dane proveo na kauču u pidžami, otvarajući vrata samo restoranskim dostavama.

Financijski slom

U kasnijim godinama, zbio se ružan sukob između dvoje od njegovo troje djece - sina Joãoa Marcela i kćerke Bebel Gilberto - i njegove posljednje supruge, Claudie Faissol, četrdeset godina mlađe novinarke i majke njegove jedine kćeri, koju su druga Gilbertova djeca optužila da je iskoristila očevu mentalnu i fizičku propast i tako pridonijela njegovu financijskom slomu.

“Na pozornici je on bio vrlo uspješan čovjek”, napisao je njegov biograf Ruy Castro prošle godine, “ali, izvan pozornice, to nije bio slučaj”.

Od prošle je godine Gilberto živio sam u kući za koju se govorilo da mu ju je “posudila” Paula Lavigne, supruga brazilskog muzičara Caetana Velose. Gilberto je, naime, bio prisiljen napustiti prijašnji dom u otmjenoj četvrti Leblon, jer mjesecima nije bio platio stanarinu.

Godine 2011. Faissol ga je nagovorila da turnejom proslavi 80. rođendan, a on je to potvrdio, da bi turneju otkazao u zadnji čas, navodno zbog zdravstvenog stanja te je morao vratiti polog od 600.000 dolara.

Sve je tada za njega pošlo po krivu. Bez novca, bio je prisiljen rasprodati prava na svoju glazbu kako bi otplatio novonastale dugove.

Tada su njegova djeca optužila Faissol, govoreći da je prevarila Joãoa dogovarajući turneju, znajući da Gilberto ne može nastupati i samostalno voditi računa o svojim poslovima.

Za mnoge obožavatelje Gilberta u Brazilu i svijetu, zadnji doticaj s njime bio je video iz 2015. godine, u kojemu se pojavio slabog izgleda, u pidžami, izvodeći svoju uspješnicu “The Girl From Ipanema” sa kćeri Lulu iz braka s Faissol, koja je tada imala devet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:40