KONCERT U MSU

ED NEUMEISTER U TROSTRUKOJ ULOZI Istaknuti jazz glazbenik u Gorgoni praizvest će suitu posvećenu Dukeu Ellingtonu i Billyu Strayhornu

 HRT
Petnaest godina svirao je s Duke Ellington Orchestrom pod vodstvom Mercera Ellingtona

Šesti koncert Jazz orkestra HRT-a iz Jazz ciklusa održat će se u srijedu, 2. ožujka u 20 sati u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, pod vodstvom Eda Neumeistera koji će se predstaviti u trostrukoj ulozi: kao skladatelj, trombonist i dirigent.

Jedan od najistaknutijih jazz glazbenika današnjice tom će prilikom praizvesti suitu posvećenu Dukeu Ellingtonu i Billyu Strayhornu. Riječ je o skladbama koje predstavljaju suvremenu i osobnu reinterpretaciju elemenata iz djela 'Queen's Suite'.

Uz to, predstavit će presjek svoje autorske djelatnosti, te obrade skladbi Juana Tizola 'Caravan' i Billya Strayhorna 'Take the train'.

Skladatelj, aranžer i trombonist Ed Neumeister, profesor je jazz trombona na Visokoj školi za izvedbene umjetnosti u Grazu. Petnaest godina svirao je s Duke Ellington Orchestrom pod vodstvom Mercera Ellingtona, osamnaest s Mel Lewis Big Bandom koji je prerastao u Vanguard Jazz Orchestra, a tri s Gerry Mulligan Concert Jazz Bandom. Za orkestre u kojima je svirao ujedno je skladao i pisao aranžmane. Neumeisterova obrada standarda 'A Nightingale Sang in Berkeley Square' donijela mu je nominaciju za Grammy 1991.

Prošle godine, kako bi obilježio stoti rođendan nezaobilaznog Ellingtonovog suradnika, velikog Billyja Strayhorna, snimio je album 'Suite Ellington'.

Izravni prijenos koncerta je na Trećem programu Hrvatskog radija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:45