PROSVJED UMJETNIKA

FOTO: 'IMAMO NAJVEĆI PDV NA ULAZNICE U EUROPI! UNIŠTIT ĆETE DOMAĆU GLAZBU' Glazbenici upozorili Linića

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 16.03.2013. u 17:14

Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Povodom odbijanje Ministarstva financija da smanji PDV na ulaznice za koncerte, danas je u zagrebačkom Vintage Industrial Baru održan mirni prosvjed pop i rock glazbenika koji upozoravaju da Hrvatska ima najveći porez na to u Europi, koji će uništiti domaću glazbu i smanjiti broj stranih gostovanja.

Nakon što je Ministarstvo financija odbilo prijedlog Ministarstva kulture da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kinoulaznice od 5 posto, s prosvjeda, u organizaciji Hrvatske glazbene unije (HGU), upozoreno je da porezna stopa na ulaznice za koncerte od 25 posto nigdje drugdje ne postoji ni u Europi ni u regiji.

U svojim zahtjevima za 5-postotnim PDV-om, kažu glazbenici, imaju potporu i predsjednika Republike i Ministarstva kulture, ali i kontinuirano odbijanje i nezainteresiranost Ministarstva financija, kojemu su uputili poziv da izračuna koliko novca gubi proračun time što se u Hrvatskoj iz godine u godinu održava sve manje koncerata.

Ne tražimo povlastice, već izjednačavanje uvjeta sa susjednim zemljama, jer pod ovim uvjetima ne možemo funkcionirati na tržištu, poručeno je sa skupa na kojemu su se okupili mnogi poznati pop i rock glazbenici, uz ostale i Davorin Bogović, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Mirela Priselac Remi iz Elementala, Jura Stublić i drugi.

OTKRIVAMO: NAJNOVIJI POTEZ MINISTRA LINIĆA Za ozbiljnu glazbu PDV 5 posto, za rock i festivale čak 25!

Od državnih činovnika, koji žive na naš račun, tražimo da nam odgovore "zašto diskriminiraju pop glazbu". "Neka sjednu s nama i vide kako je živjeti kao glazbenik u Hrvatskoj", pozvao je Husein Hasanefendić Hus, predsjednik HGU-a, dok je Nikša Bratoš (HGU) upozorio da bi se Hrvatska uskoro mogla pretvoriti u zemlju bez glazbe ako se nastavi sustavno destimulirati glazbu, koja je, ističe, hrvatski izvozni proizvod.

Inače, najveću pozornost na skupu izazvala je Tereza Kesovija koja je pozvala okupljene da "ne stanu na ovome i izađu na ulice".

"Usred ogromnog šunda u kojemu živimo, kako to da gospodin koji kroji poreznu politiku ne vidi da postoji kvaliteta koju treba izdvojiti", rekla je Tereza Kesovija, upitavši zašto ministar financija Slavko Linić nije došao na današnji skup.

Mirni prosvjed počeo je hrvatskom himnom, koju je na električnoj gitari odsvirao Jurica Pađen, a završio nastupom grupe Greta s pjesmom "Ovim svijetom vladaju kreteni".

Izdvajamo