ODLAZAK VELIKANA

FOTO, VIDEO: Umro legendarni jazz glazbenik Boško Petrović

 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Legendarni jazz glazbenik Boško Petrović preminuo je u 76. godini života u svome stanu u Zagrebu.

Beživotno Petrovićevo tijelo danas oko 11 sati pronašao je njegov sin Kolja.

Boško Petrović rođen je u Bjelovaru 18. veljače 1935. Bio je hrvatski vibrafonist, skladatelj, vođa sastava, producent, promotor, diskograf i jazz edukator.

Violinu je počeo učiti sa šest godina, a sa četrnaest godina, slušajući radio stanicu American Forces Network, zaljubio se u jazz. Kasnije svira harmoniku i bubnjeve, a na kraju i vibrafon.

Gabi Novak: Šokirana sam, bio je zaista rijetka osoba

Utemeljitelj je popularnog jazz sastava Zagreb Jazz Quartet, koji je nastupao u sastavu Miljenko Prohaska, Krešimir Remeta, Davor Kajfeš i Silvije Glojnarić, a svoju vrijednost potvrdili su i u Europi.

Poslije je vodio i druge hrvatske, ali i međunarodne sastave - Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars, Boško Petrović Trio...

Bio je vlasnik B.P. kluba u Zagrebu, u kojemu su nastupali brojni svjetski glazbenici.

Autor je mnogih radijskih i televizijskih emisija, organizator brojnih glazbenih festivala, a istodobno je radio kao producent i pedagog. Bio je voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu u kojoj su se obrazoali mnogi danas poznati jazz glazbenici.

Tijekom svoje glazbene karijere bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Višestruki je dobitnik prestižne hrvatske diskografske nagrade Porin, a nagrađen je i Vjesnikovom nagradom Josip Slavenski, Nagradom grada Zagreba itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:44