OPERNI POP

Il Volo dočarao na Igrama zašto su svjetske zvijezde: ono što su ponudili publici nije u tolikoj mjeri bio 'show', nego njihovi zvučni glasovi

    AUTOR:
    • Jelena Sviben

  • OBJAVLJENO:
  • 04.08.2019. u 00:37

Božo Radić / CROPIX

Iako nastupaju zajedno, Piero Barone, Ignazio Boschetto i Gianluca Ginoble imaju različite glasove i ukuse pa su nekoliko pjesama izveli i samostalno

Talijanski trio Il Volo ovog je četvrtka održao koncert ispred dubrovačke katedrale. Koncert je dio njihove turneje “Musica Tour” koja je u lipnju započela koncertima u Italiji, a nastavit će se koncertima diljem Europe, Južne i Sjeverne Amerike te Japana. Povod turneji predstavljanje je novog albuma “Musica”, objavljenog u veljači ove godine, a turneja je značajna i stoga što Il Volo njome slavi desetu obljetnicu svoje karijere.

Piero Barone (26), Ignazio Boschetto (24) i Gianluca Ginoble (24) svoju su karijeru započeli još kao tinejdžeri. Godine 2009. sudjelovali su na televizijskom pjevačkom natjecanju, a autor emisije odlučio ih je spojiti u grupu, pa su u showu prvi put nastupili kao trio izvevši pjesmu “O sole mio”. Nakon toga zamijetio ih je Tony Renis, talijanski tekstopisac, skladatelj i producent, najpoznatiji po hit-pjesmi “Quando, quando, quando”, a ulogu njihova menadžera tada je preuzeo Michele Torpedine, koji je radio sa zvijezdama poput Andree Bocellija i Zucchera. Članovi Il Vola uskoro su postali prvi talijanski izvođači koji su potpisali ugovor s američkom izdavačkom kućom i stekli su obožavatelje u cijelome svijetu.

Priča o sastavima proizašlima iz talent-showa nije neuobičajena. No u takvim se pričama uglavnom radi o boy bendovima namijenjenima tinejdžerskoj publici kojoj se, osim pjesama, prodaju i vizualno zapanjujući i koreografski razrađeni scenski nastupi, kao i romantizirane slike izvođača. Stariji dio glazbene publike takvom obliku popularne glazbe često zna predbaciti kako će se “pjesme već sljedeće godine zaboraviti” ili kako je ta glazba “prolazna” a ne “vječna”. Iako su takve primjedbe katkad pretjerane, treba priznati da se nije teško sjetiti slučajeva u kojima su boy bendovi prestali djelovati nakon nekoliko godina, čim su članovi postali malo stariji, kao i pjesama koje smo slušali u nekoj dječjoj fazi glazbenog ukusa i koje su se iz popa pretvorile u trash pa ih danas volimo na drugačiji način.

Neplanirani “Caruso”

No glazbeni put Il Vola razlikuje se od navedenog. Njihove pjesme imaju klasičan prizvuk i pripadaju žanru tzv. opernog popa. To ne znači da trio uvijek zvuči poput opernih pjevača, no ono što su ponudili dubrovačkoj publici nije u tolikoj mjeri bio “show” nego prije svega njihovi zvučni glasovi, a ugođaj je stvoren samo svjetlima i upotpunjen ambijentom Starog grada.

Vrlo velik dio repertoara Il Vola sastoji se od obrada nezaboravnih starih pjesama, klasika koje donose u novom ruhu. Od takvih smo pjesama na koncertu čuli “My Way”, koja je poznata u nekoliko verzija, a Piero i Gianluca svoju su izvedbu temeljili na onoj koju izvode Frank Sinatra i Luciano Pavarotti. Gianluca i Ignazio izveli su pjesmu “Maria” iz mjuzikla “West Side Story” po kojem je snimljen i istoimeni Oscarom nagrađeni film.

U izvedbi Il Vola čuli smo i napuljsku pjesmu “Core ‘ngrato”, zatim “Where do I Begin”, svima poznatu iz filma “Love Story”, “Volare” i, naravno, “O sole mio”, prvu pjesmu koju su članovi Il Vola prije deset godina otpjevali zajedno. Poseban doživljaj bila je neplanirana izvedba pjesme “Caruso” koju je trio usred koncerta otpjevao prema želji publike.

Američki utjecaj

Članovi trija naglasili su da, iako nastupaju zajedno, imaju različite glasove i različite ukuse u glazbi, pa su nekoliko pjesama izveli i samostalno. Ignazio je otpjevao talijansku pjesmu “E penso a te”, Gianluca je naglasio kako je na njega utjecala američka glazba te je izveo Elvisovu pjesmu “Can’t Help Falling in Love”, a Piero je izveo ariju “No puede ser”, koja se inače nalazi na albumu Il Vola “Notte Magica”, posvećenom slavnom sastavu “Tri tenora”. Na tom su albumu i surađivali s jednim od njih, Placidom Domingom.

Na koncertu smo čuli i pjesmu “Grande amore” s kojom je trio 2015. godine pobijedio na Festivalu u Sanremu i predstavljao Italiju na Eurosongu u Beču, gdje je zauzeo treće mjesto, kao i dio pjesama s njihovog novog albuma jednostavno naslovljenog “Musica”. Kao sažetak ovog koncerta poslužit će stih iz njihove nove pjesme koji se, izvađen iz konteksta, može protumačiti i kao poruka koju Il Volo želi prenijeti svojoj publici: “Siamo musica vera che resta”.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo