SRETNA PRILIKA

IRENA ŽILIĆ NAKON TURNEJE S MORCHEEBOM PO BRITANIJI I ITALIJI 'Još se nisu slegnuli dojmovi, ali ovo mi je otvorilo velika vrata'

 Željka Ru
 

Hvala vam, ekipa, zapisala je Irena Žilić nedavno na Instagramu, uživala sam u svakoj sekundi ove naše turneje po Velikoj Britaniji. Šaljem veliko srce vašem timu, stvarno ste umjetnici.

Bend kojem se zahvalila je Morcheeba, a oni su joj ubrzo odgovorili.

“Bilo je pravo zadovoljstvo svirati s tobom, hvala ti puno, puno. Do sljedeće prilike...”, odgovorili su joj.

Talentirana hrvatska kantautorica Irena Žilić odradila je turneju po Velikoj Britaniji kao podrška popularnom britanskom bendu Morcheeba, osnovanom sredinom devedesetih godina u vrijeme proboja trip hopa na svjetsku glazbenu scenu. Za bendom je uskoro stigla i vojska obožavatelja, kako zbog izvrsnog miješanja R’n’B-ja, bluesa i popa, tako i zbog osebujnog glasa pjevačice Skye Edwards.

Irena je s bendom odsvirala četiri rasprodana koncerta - u Manchesteru, Brightonu, Londonu i Southamptonu - a nakon povratka s britanske turneje otišla je s njima i na onu talijansku, nastupivši početkom studenoga u Bologni, Rimu i Milanu. Na turneji je promovirala svoj drugi studijski album, “Haze”, koji je objavila u ožujku prošle godine. Album sanjarsko-melankolične atmosfere, kao i pamtljivih melodija i teksta, našao se na gotovo svim domaćim i regionalnim top-listama albuma koji su obilježili 2017. godinu, a zaradio je i nominaciju za glazbenu nagradu Porin u kategoriji “Najbolji album alternativne i klupske glazbe”.

Instagram

U tvornici

“Iako nam se doživljaji po pitanju koncerata još nisu do kraja slegnuli, oduševljeni smo nastupima, pogotovo produkcijom i samim bendom. Publika nas je uistinu divno prihvatila, što je dodatno uljepšalo doživljaj”, rekla je Irena nakon povratka iz Velike Britanije. Prisjetila se i svojega te Morcheebina nastupa u zagrebačkoj Tvornici prije dvije godine, kada se upoznala s bendom, što je i rezultiralo recentnim turnejama.

“Imala sam tada popriličnu tremu, a bend je bio divan prema meni”, prisjetila se kantautorica te dodala kako je “glavni krivac” za njezine turneje s Morcheebom gitarist i jedan od osnivača benda, Ross Godfrey.

“Prilika da nastupim prije Morcheebe u Zagrebu otvorila je velika vrata za mene, ali to nije uvijek slučaj. Rossu se svidjela moja glazba te se uistinu odlučio potruditi da se za nju čuje i izvan regije. To je više nego lijepa gesta, na kojoj ću mu uvijek biti jako zahvalna. Iako se takve stvari ne događaju često, lijepo je znati da su moguće. Vjerujem da je glazba ipak temelj da bi se tako nešto moglo dogoditi, a pogotovo dugoročno održati”, pojasnila je Irena Žilić koja je, uzgred rečeno, profesionalno i biologinja.

“Da, radim u struci i kombiniram oba svijeta koliko god mogu. Trudim se naći način da to funkcionira”, dotaknula se kratko svojega “drugog života”, no brzo smo se vratili na glazbene teme. Koliko je za nju bila bitna britanska turneja i prilika da se kao hrvatska kantautorica predstavi toj publici?

“Turneja u Velikoj Britaniji bila je od velike važnosti iz razloga jer je do britanske publike teško doprijeti, a pogotovo jer se radilo o nastupima u klubovima toliko značajnim za njihovu glazbenu scenu - kao što je npr. londonski Shepherd’s Bush Empire. Ista stvar se ponovila i s Morcheebinom turnejom po Italiji. U vrlo kratkom vremenu dobila sam priliku vidjeti uistinu različite koncertne prostore, od klubova do koncertnih dvorana - recimo, Auditorium Parco della Musica u Rimu - i doživjeti različitu publiku te naučiti jako puno toga”, istaknula je Irena, koja je drugim albumom, “Haze”, napravila pomak u glazbenom i produkcijskom smislu u odnosu na “Travelling”, debitantski album akustičnog zvuka s kojim se 2014. godine pobliže predstavila domaćoj publici na valu s još nekoliko kantautorica (Nina Romić, Sara Renar, Lovely Quinces, Queen of Sabe...) koje su se pojavile gotovo istovremeno, da bi svojim zvukom osvojile koncertne dvorane, festivale i publiku te etablirale novi glazbeni mehanizam na našim prostorima.

“Ta dva albuma za mene predstavljaju dva različita uratka na koje sam jednako ponosna. Prvi album, ‘Travelling’, predstavljao je probijanje leda i prvi doticaj sa snimanjem LP izdanja, dok je drugi album bio sniman s mnogo zrelijim pogledom i vizijom o samom albumu. ‘Haze’ za mene predstavlja kompaktniju ‘priču’, s punijim zvukom i generalno zreliji album, što je, naravno, i logično”, pojasnila je kantautorica koja je, kaže, u glazbi oduvijek, no trebalo je proći neko vrijeme da s njome uozbilji odnos. Je li bilo poticaja sa strane ili se radilo o posve intimnoj odluci?

“Odluka je došla spontano i kroz samo bavljenje glazbom, što smatram dobrim slijedom događaja. Ne bih voljela da sam sve ovo prolazila u vrijeme kad sam bila mlađa. Kad sazreš, puno drugačije razmišljaš o određenim stvarima, samostalniji si - što za mene osobno ima dosta veliko značenje”, odgovorila je Irena Žilić koja, za razliku od svojih glazbenih početaka kada se na stejdžu motala solo s gitarom, danas surađuje s bendom, ali i s ponekim kreativcima koji stoje iza covera njezinih albuma, spotova i slično.

Ide na odmor

“Sa svim članovima benda se podudaram oko mnogo stvari po pitanju glazbe, inače bi nam bilo teško raditi skupa. Po pitanju kreativnih procesa do sad sam najviše ‘kliknula’ s Markom Mrakovčićem, koji je producirao oba moja albuma, i s Lucijom Potočnik koja svira sa mnom u bendu, i s kojom pripremam jedan novi projekt. Što se tiče ostalih suradnji, one se najčešće dogode spontano, kroz postojeća poznanstva i prijateljstva. Ako si okružen ljudima koji su kreativci, onda se takve suradnje vrlo lako i dogode”, pojasnila je kantautorica koja piše i pjeva na engleskom jeziku. Zanimalo nas je i kako izgleda proces pisanja u njezinu slučaju.

“To uistinu ovisi, oba su albuma nastala na različite načine, ali u posljednje vrijeme češće se događalo da tekst ili okvirne crtice teksta nastaju prije glazbe. Najprirodnija opcija za mene je da se, neovisno o načinu nastanka pjesme, glazba i tekst međusobno nadopunjuju jer onda imam osjećaj da niti jedno od tog dvoje ‘ne robuje’ ovom drugome”, otkrila je Irena Žilić, zagrebačka kantautorica koja se upravo vratila s turneje života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10