ANTONIA I LIDIJA DUNJKO

ISPOVIJEST KĆERI NAŠE GLAZBENE DIVE Učinila sam sve što sam mogla da se oduprem sudbini. Maturirala sam u gimnaziji, studirala na PMF-u… I, na kraju…

 Neja Markičević / CROPIX
Kći poznate pedagoginje i sopranistice učinila je sve da ne završi u operi, no nije uspjela. Danas je suradnik HNK i član nizozemske trupe ‘The Fat Lady’

Mlada sopranistica Antonia Dunjko, kći operne pjevačice i pedagoginje Lidije Horvat Dunjko, ovaj tjedan pojavila se kao Pamina u “Čarobnoj fruli” zagrebačkog HNK, kao alternacija Valentini Fijačko Kobić, u ulozi koju je zaslužila nakon odrađene audicije. Budući da u predstavi redatelja Kreše Dolenčića kao Kraljica noći otpočetka u prvoj alternaciji pjeva njezina majka Lidija Horvat Dunjko, majka i kći su po libretu opere i na sceni bile ono što su u stvarnom životu.

- Iznimna mi je čast, ali i odgovornost biti alternacija fantastičnoj Valentini Fijačko Kobić, kao i Mariji Kuhar Šoši, koje su obje bile mamine studentice. Pjevati pred domaćom publikom uvijek je najteže.

Redateljeva ideja

Vjerujem da je ta uloga jedinstvena prilika za mene, kao mladu pjevačicu, ali i za publiku, s obzirom na to da dobivaju postavu stvarne majke i kćeri. Obje uživamo u ulogama koje su nam povjerene, a ponekad imamo osjećaj da ne moramo puno niti glumiti - govori mlada pjevačica, koja je i diplomirala pjevanje na Muzičkoj akademiji kod Lidije Horvat-Dunjko.

Neja Markičević / CROPIX

Redatelj Dolenčić je zapravo bio zaslužan za ideju da se javi na audiciju za “Čarobnu frulu”, koja je bila raspisana u siječnju 2019. Smatrao je to prilikom da se na scenu stave majka i kći koje i godinama i vokalno odgovaraju ulogama iz “Frule”.

- HNK je igralište mog djetinjstva. Često sam mami pravila društvo na probama, pjevala uz ‘Zvjezdice’ produkcije Werthera, trčala po svim mogućim i nemogućim prolazima i hodnicima. Tijekom studija na zagrebačkoj Akademiji imala sam priliku nastupiti u Händelovoj ‘Agrippini’ (kao Poppea) i Janačekovoj ‘Lukavoj Lisici’ (kao Lisica). A ‘Čarobnu frulu’ doživljavam kao nastavak dugogodišnjeg prijateljstva sa samim kazalištem, u kojem se osjećam kao kod kuće - ističe pjevačica koja je, kaže, zahvaljujući maminim savjetima i iskustvu, izbjegla mnoge zamke poziva.

- Nije uvijek bilo baš jednostavno imati mamu kao pedagoga i imale smo puno ‘katarzičnih’ momenata tijekom nastave. I dan-danas mislim da mi je mama najžešći kritičar. Dale smo obje sve od sebe da ulogu Pamine pripremimo što je bolje moguće. Vjerujte mi, za svaki takt opere imam barem nekoliko naputaka, bilo od mame ili od mo. Bareze. Prije ili kasnije svi mi zaključimo, htjeli mi to priznati ili ne, da su nam roditelji bili u pravu, a ja to mogu iz prve ruke potvrditi - otvoreno će.

‘Frula’ u parku

Trenutno je u statusu slobodnog umjetnika u Kraljevini Nizozemskoj i dvije godine dio operne trupe The Fat Lady, koja djeluje pod umjetničkim vodstvom mo. Tamira Chassona. Trupa slavi tek petu godišnjicu postojanja. Njen cilj je dati mladim pjevačima priliku da se snađu u profesionalnom svijetu opere, a slušateljima suvremen i prijemčiv sadržaj.

- Ove godine izvodili smo ‘Orfeja i Euridiku’ C. W. Glucka, gdje sam imala ulogu Euridike, a u nadolazećoj sezoni izvodimo ‘Suor Angelicu’ G. Puccinija, gdje ću tumačiti Suor Genovieffu - kaže pjevačica, koja je baš u sklopu The Fat Lady lani na otvorenom pjevala ulogu Pamine.

- Jedna od omiljenih uloga za The Fat Lady bila je upravo ona Pamine u ‘Čarobnoj fruli’. Caprera Openluchttheater je velika pozornica na otvorenom, gdje često gostuju operne kuće, ali se održavaju i koncerti zabavne glazbe zbog svog kapaciteta. Caprera je smještena u parku prirode, što je jedinstvena kulisa za ‘Čarobnu frulu’. Mogli smo čuti kako ptice odgovaraju na flautu i Papagenovu frulu, a Pamina i Tamino su doslovce prolazili kušnje kroz vodu jezerca - kaže umjetnica koja je rođena u Varaždinu, a trenutno živi u Nizozemskoj, u Haarlemu. Zaljubljena je u tu zemlju i gradić.

Neja Markičević / CROPIX

Inat u djetinjstvu

- Haarlem je u blizini Amsterdama, što znači da sam vlakom do centra Amsterdama za manje od 20 minuta, a živim van turističke vreve. Za samo 20 minuta biciklom mogu doći do obale Sjevernog mora. Nizozemska je savršena zemlja za sve nas zaljubljenike u prirodu i životinje. Živim s koferom u ruci i većinu vremena provodim na aerodromima ili u Flixbusevima. Povremeno moram provjeriti na avionskoj karti kamo sam se zaputila jer mijenjam avione kao tramvaje - kaže pjevačica.

Kad je bila mala, odbijala je pjevati iz inata, baš zato što su joj svi govorili da će postati pjevačica kao mama.

- Učinila sam sve što sam mogla da se oduprem sudbini. Maturirala sam u gimnaziji, studirala na PMF-u… I, na kraju… ‘netko’ drugi je skrojio moje planove, i to puno bolje nego što bih to učinila ja sama. Iz istog razloga nemam posebne želje i vizije o tome gdje ću i kada pjevati. Trudim se svoj posao raditi što bolje i sretna sam što od njega mogu živjeti - završava Antonia Dunjko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:47