NEDAVNO PREMINULI MAESTRO

Komemorcija za Vladimira Kranjčevića, dugogodišnjega ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri

Vladimir Kranjčević
 Tomislav Kristo / CROPIX

U znak zahvalnosti za sve što je učinio za brojne naraštaje mladih glazbenika, za varaždinsku i hrvatsku kulturu, u četvrtak je u Varaždinu održana komemoracija za nedavno preminulog maestra Vladimira Kranjčevića, dugogodišnjeg ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri.

Komemoracija je održana u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta, a nazočili su joj predstavnici lokalne uprave i samouprave, Varaždinskih baroknih večeri, HNK u Varaždinu, suradnici i prijatelji te štovatelji djela maestra Kranjčevića – dirigenta, pijanista, glazbenog pedagoga, jednoga od utemeljitelja VBV-a, festivala kojemu je bio na čelu punih 36 godina.

Sadašnji ravnatelj VBV-a Davor Bobić, koji je nakon smrti akademika Jurice Muraia postao član festivalskoga Vijeća i žirija, a nakon toga i ravnatelj festivala baš zahvaljujući maestru Kranjčeviću, istaknuo je da je maestro bio vrlo strog, ali je "uz njega naučio zanat".

"Velik je i nenadoknadiv gubitak za hrvatsku kulturu i njegovu obitelj i za sve nas, njegove najbliže suradnike. Sve što sam naučio o organizaciji manifestacija kulture i koncerata mogu samo njemu zahvaliti", rekao je Bobić.

Od maestra se dirljivim riječima oprostio i ravnatelj varaždinskog Koncertnog ureda Raymond Rojnik. "Svaki trenutak prošlih 15 godina, svaki dan, pamtit ću. Naučio samo puno. Kranjčević mi je bio mentor, učitelj i šef, onaj koji je vodio čitavu priču oko VBV-a, glazbe, kulture. Naučio sam nešto što je zaista neprocjenjivo u životu", kazao je Rojnik.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok između ostalog je naglasio da je maestro Kranjčević utkao svoj životni put i životopis u dosadašnjih 49 godina Varaždinskih baroknih večeri.

Najavivši da će ove godine u prigodi 50. obljetnice VBV-a biti objavljena monografija i organiziran znanstveni skup, Čehok je istaknuo kako vjeruje da će to biti mali hommage maestru Kranjčeviću jer će se najviše govoriti upravo o tih 40-ak godina koliko je on vodio Barokne večeri.

Varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak podsjetio je da je maestro Kranjčević iznimno volio duhovnu liturgijsku glazbu. "Susreti i razgovori s njim bili su uvijek interesantni, njegovi kritički pogledi su puno koristili. Bio sam s njime mjesec dana prije njegove smrti, kada je već teško govorio, ali je još uvijek na neki način bio pun života, zainteresiran za događanja u glazbenom, ali i općenito o životu", izjavio je mons. Mrzljak.

Suradnje s maestrom Kranjčevićem prisjetila se i mezzosopranistica i glazbena pedagoginja Blanka Tkalčić.

"Imala sam veliku sreću da sam od samih početaka karijere mogla surađivati i učiti od maestra Kranjčevića. Naučila sam mnogo, stekla divna iskustva. Velik čovjek, velik prijatelj i falit će nam neizmjerno", kazala je Tkalćić.

Posljednji ispraćaj maestra Vladimira Kranjčevića bit će u petak u 12.50 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:24