INTERVJU UOČI KONCERTA U ŠIBENIKU

KRUDER & DORFMEISTER Veterani elektronske glazbe prvi put u Hrvatskoj

Subotnji koncert na bajkovitoj otvorenoj pozornici šibenske tvrđave svetog Mihovila legendarnom je dvojcu elektronske plesne glazbe, ikoni devedesetih godina i osnivačima legendarnog G-Stoned Recordingsa, Kruderu & Dorfmeisteru prvi nastup u Hrvatskoj. Njime ujedno slave 25 godina uspješne karijere tijekom koje su ostavili dubok trag na svjetskoj elektro sceni.

Peter Kruder i Richard Dorfmeister na najljepšu pozornicu Jadrana dolaze u pratnji tima vizualnih umjetnika s kojima će svojim obožavateljima prirediti jedinstveni četverosatni audio-vizualni spektakl. Nastup u Šibeniku je ograničen na tisuću najvjernijih ljubitelja ovoga genijalnog austrijskog glazbenog dvojca, koji će tom prilikom izvesti neke od svojih najvećih hitova poput "High Noon", "Black Baby", "In Deep Shit","Trans Fatty Acid" i brojne druge.

Miks starog i novog

Premijernom nastupu u Hrvatskoj se, kako su rekli u intervjuu za Jutarnji kumovi downtempo glazbenog žanra, iznimno vesele.

- Ovo je prvi put da sviramo u Hrvatskoj i to nam je izuzetno drago. Očekujte miks K&D klasika, ali i rasturajuće plesne melodije iz svih mogućih žanrova. No, mi uvijek prilagođavamo naše setove trenutnoj situaciji i raspoloženju i u tom slučaju to je free jazz na elektronski način - na početku intervjua najavljuje austrijski dvojac.

Nastupi na otvorenom poseban su im užitak, pa se za subotu posebno pripremaju jer ipak se radi o jednoj od najljepših otvorenih pozornica na našoj obali, a i šire.

- Sviranje na otvorenom uvijek je iznimno zadovoljstvo, posebno kad se radi o tako zadivljujućem mjestu kao što je vaša tvrđava svetog Mihovila. Nedavno smo svirali pod otvorenim nebom u Ateni. Bio je to predivan osjećaj, posebno kad je vrijeme dobro, to može biti vrhunsko iskustvo. Osjećaš glazbu na još intenzivniji način u tako posebnom okruženju - objašnjavaju Kruder i Dorfmeister.

Utjecaj Briana Enoa

No, nastup u Šibeniku tek je početak njihova boravka na našoj obali jer nakon koncerta u Hrvatskoj ostaju nekoliko dana i na odmoru.

- Jednostavno moramo osjetiti barem dio doživljaja hrvatske obale i zato ćemo ostati nekoliko dana - tvrde.

Na pitanje tko je najviše utjecao na njihovu glazbu, kroz smijeh odgovaraju da je to bila beskrajna kolekcija ploča koju imaju i kojima se teško može ustvrditi broj. S primjesama jazza, funka, soula, reggaea i hip-hopa, K&D zvuk promijenio je percepciju elektronske glazbe. Njihova kompilacija "K&D Sessions" postala je globalni bestseller, s više od milijun prodanih primjeraka, a danas se smatra jednim od albuma koji je definirao zvuk devedesetih godina prošlog stoljeća. Remiksirali su velikane kao što su Depeche Mode, Madonna, Roni Size, Gotan Project...

- Producirati remikseve s vremena na vrijeme je vrlo uzbudljivo, a i lijepo je vidjeti da je većina njih vrlo svježa i danas. Ljudi najjače reagiraju na remiks Depeche Modea ili Speechless, a to su stvarno čisti klasici - tvrde Kruder i Dorfmeister.

Najvećim uspjehom svoje 25-godišnje karijere smatraju činjenicu da su uspjeli ostati zajedno kao tim.

- Najbolje je što smo imali mogućnosti širiti K&D vibracije po čitavom svijetu - naglašavaju.

Nakon Hrvatske i odmora na našoj obali očekuju ih još brojni ljetni nastupi u sklopu slavljeničke turneje.

- Očekuju nas showovi po Italiji, Mađarskoj, u Lisabonu, Istanbulu, ali sve možete provjeriti i na našoj Facebook stranici - najavljuju.

Mnogo njih utjecalo je na njihov zvuk da bi danas bili ono što jesu, no jedno se ime ističe iz mase.

- Bezbroj je umjetnika koji su ostavili trag na našoj glazbi, ali Brian Eno je definitivno ime koje treba spomenuti - napominju.

Tajanstveno s albumom

Puno je mjesta na kojima su uživali nastupajući, a najpoticajnija za svaki koncert svakako je njihova brojna publika.

- Iskreno, svi naši nastupi bili su itekako uspješni, ali što bolje mi sviramo, to bolje publika reagira. Fantastičan show nedavno smo imali u Zürichu, tamo je jednostavno sve bilo savršeno - kaže slavni dvojac.

A pitanje o novom albumu i kad ga se može očekivati dobilo je prilično tajanstven odgovor.

- To je naše omiljeno pitanje tijekom svih 25 godina karijere. Očekujte neočekivano - zaključili su uoči nastupa koji je već odavno rasprodan.

U Šibeniku uz Krudera i Dorfmeistera nastupa i Dj Hell, ikona svjetske scene elektroničke glazbe. Helmut Josef Geier, pod umjetnički imenom Dj Hell, pionir je njemačke elektroničke glazbene scene čija uspješna karijera DJ-a i producenta traje već 40 godina, no i dalje neumorno nastupa u najpoznatijim svjetskim klubovima i pozornicama, a njegove albume hvale i publika i kritika. Na šibensku tvrđavu svetog Mihovila Dj Hell stiže kao glavna zvijezda aftershowa Krudera i Dorfmeistera, a publici će predstaviti i svoju, kako je nazivaju, glazbu iz budućnosti s posljednjeg albuma "Zukunftsmusik", s kojim je trenutno na svjetskoj turneji. Završetak subotnje večeri najzvučnijih imena svjetske elektroničke glazbe, odnosno nastup Dj Hella najavljuje se kao - seks, strah, kaos i glamur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:51