OPEN AIR FESTIVALI

Ljeto u znaku plesa, kampova i druženja: Pogledajte gdje se možete najbolje zabaviti! Po festivalima vas vodi ALEKSANDAR DRAGAŠ

Hrvatska će nadolazećih mjeseci prštati od koncerata za svako uho, alternativno i elektronsko

ZAGREB - Kriza, a time i besparica kod publike te nevoljkost sponzora da podupru hrvatske open-air festivale čine svoje - nerazumijevanje kulturnih institucija države i gradova da ne spominjemo - pa se povratak Rokaj Festa s planirana dva dana na Zagrebačkom velesajmu sveo na jednu večer u dvorištu Močvare.

Nema više otkazivanja

Šteta jer program povratničkog Rokaj Festa nije bio loše koncipiran, ali na sreću za sada nema najava o otkazivanju drugih hrvatskih open-air festivala čiji dio ponude, uz pogled u susjedstvo, prezentiramo kao putokaz za ljetne koncertne uživancije.

Ne zaboraviti RHCP

Ako vam škrabica nije presušila, a ovisno o glazbenim preferencama, ponovo ćete moći u ljetnoj open-air glazbenoj ponudi izabrati u rasponu od jazza na Avantgarde, Valamar i Liburnia festivalima preko elektronske glazbe do indie-rocka i heavy metala na Metalfestu, čime se Hrvatska i u krizno ljeto 2012. potvrdila kao sjajna lokacija za niz profiliranih “boutique open-air festivala”.

Ne treba smetnuti s uma niti Red Hot Chilli Pepperse koji sviraju 29. kolovoza na zagrebačkom Hipodromu i bit će jedna od najvećih muzičkih atrakcija pod otvorenim nebom.

INMUSIC Zagreb, Jarun, 28. 6. - 30. 6.

Premda je ostao bez glavnog sponzora, T-Mobilea, rukovodstvo INmusica nije bacilo koplje u šaš Jarunskog jezera nego je ipak uspjelo osigurati relativno atraktivan program za jedan, kako to vani zovu, “boutique open-air festival”.

Doduše, reprize nisu izbjegnute pa ćemo treći put na INmusicu gledati škotske post-punk i art-rock grofove, grupu Franz Ferdinand, što i nije problematično, ali jest šteta što na Jarun dolaze bez novog albuma.

The Cranberries imaju novi, povratnički album koji nažalost nije neka sreća, no njihova ciljana publika ionako je ona koja je odrasla i možda već postala nostalgična za njhovim hitovima i alter-rockom 90-ih. Gorillaz Sound System treći je jaki mamac INmusica za sve koji vole transžanrovske plesne hibride, a od premijera valja izdvojiti nastupe engleskog soul-pop benda Plan B te popularnog švedskog “beatlesovskog” benda Mando Diao.

Poklonici globalnog gypsy-punka doći će na svoje uz Gogol Bordello, a ugodna iznenađenja očekujemo od malijskog Tamikresta koji se od Tinariwena razlikuje koliko i The Clash od Stonesa te od Fange iz Burkine Faso, čija se mješavina afrobeata, jazza, funka i rapa dobro uklapa u projekt “Multiculturalism In Music” koji će putem spomenutih i još nekih nastupa biti prezentiran na INmusicu, Exitu i makedonskom Taksiratu festivalu.

Ako ste ranijih godina propustili engleski blues-punk bend Archie Bronson Outfit i islandski indie-rock sastar Retro Stefson, nemojte to učiniti i ovaj put, kad se nađete na INmusicu čije nam vodstvo možda ponudi i još neko iznenađenje za prvi dan festivala.

TERRANEO Šibenik, 6. 8. - 11. 8

Philadelphijski The Roots, kao najbolji hip-hop bend na svijetu i jedan od nadugovječnijih rap izvođača s niskom genijalnih albuma iza sebe te pun kufer drugih premijernih nastupa s jakim nagnućem ka britanskoj indie-rock sceni, okosnica je programa drugog šibenskog Terranea. Da su kvalitativno diskutabilni dance-pop duo The Ting Tings, plesni post-punkeri The xx, garažni rokeri The Horrors, ramonoidni The Vaccines, disco-punk trio Friendly Fires i indie-rock vamp Anna Calvi face na britanskom Otoku to znamo, ali ostaje pitanje koliko se njihova popularnost prelila na istočnu obalu Jadrana.

Odgovor na to dobit ćemo kad prođe Terraneo, ali nas zanima hoće li spomenuti opravdati reputaciju koja ih bije po britanskom tisku. Osobno se veselim nastupima The xx, Anne Calvi i The Horrorsa, ali još više koncertima američkog indie-rock doajena Stephea Malkmusa koji je svojedobno predvodio vrlo utjecajan sastav Pavement, bučnog engleskog post-hardcore benda Future Of The Left i hip-hop legendi The Rootsa, a neću se požaliti ni na ponovni susret s kultnim njujorškim noise bendom Swans.

Domaće i regionalne snage na Terraneu predvode Dječaci, Elemental, Kandžija, Jarboli, Golem, Gatuzo i Erotic Biljan & His Heretics.

METALFEST CROATIA Puntamika, Zadar, 2. 6. - 5. 6.

Metalci će ipak doći na svoje, ako ne s Rokaj Festom, onda s Metalfestom na kojem će u četiri dana na dvije pozornice protutnjati hrvatskoj publici dobro poznati bendovi različitih heavy metal podžanrova, uključujući Megadeth, In Extremo, Blind Guardian, Kreator, Behemoth, W.A.S.P. i desetine drugih, manje ili više poznatih inozemnih i domaćih teškometalnih bendova.

FESTIVAL 7 JEZERA Ploče, 26. 7. - 29. 7.

Treće izdanje sve utjecajnijeg i vrlo simpatično osmišljenog Festivala 7 jezera na prekrasnoj lokaciji Peračkog blata na Baćinskim jezerima pored Ploča ove će godine ugostiti TBF, Disciplin A Kitschme, Dječake, Goribor, Darkwood Dub, Popečitelje, Sopot, Siledžije, Bolesnu štenad, Interzone, Embassy 516, Threesome, Hemendex, Man Zero, Ruiz, The Chweger, Kleimor, Straight Mickey And D Boyz, Moskvu, Punčke i Rumpelstinski.

Uskoro bi trebala uslijediti potvrda još dva headlinera (jedan je možda Edo Maajka) te još četiri-pet imena iz regije. Festival 7 jezera želi biti regionalni festival nezavisne scene koji bi publici iz Hrvatske i okolnih država za povoljnu cijenu ulaznice i kampiranja ponudio presjek najboljeg što se u tekućoj godini pojavilo u regiji, a na festivalu su unazad dvije godine nastupili Let 3, Kanda, Kodža i Nebojša, Majke, Darko Rundek, Stuttgart Online, Kawasaki 3P, Repetitor, Vuneny, Goribor, Vlasta Popić, Dječaci, Antenat, Damir Avdić, S.A.R.S, Luka Belani, S3ngs, Ivan Vragolović, Popečitelji, Erotic Biljan & His Heretics itd. Možemo samo reći: sretno!

ELEKTRONIKA, Hideout - Zrće, Outlook - Pula, Garden - Tisno

Hideout Festival na Zrću (29. 6. - 1. 7.), Outlook Festival pokraj Pule (30. 8. - 3. 9.) i Garden Festival (4. 7. - 11. 7.), koji se iz Petrčana preselio u Tisno, najjači su mamci za domaću, a pogotovo inozemnu publiku željnu najnovijih žanrova i DJ zvijezda elektronske i klupske plesne glazbe.

Primjera radi, Hideout između ostalih navodi Skrillexa koji je zimus pobrao Grammyja, SBTRKT, Four Tet & Caribou, Simian Mobile Disco, Skream & Bengu, da navedem samo one koji su meni zanimljivi i koji predstavljaju paletu od dub-stepa do kraurockerske elektronike.

Outlook, pak, nudi reggae i dub legende poput Maxa Romea, Jah Sake i Lee Scratch Perryja, drum & bass gurua Goldieja, Phifea iz hip-hop skupine A Tribe Called Quest i doslovce stotine drugih “bass music and sound system” DJ-a i sastava, dočim Garden Festival i dalje igra na nešto smirenije ili diskoidnije DJ setove i klupske plesne podžanrove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:13