SVESTRANI GLAZBENIK

NADAHNJIVAO SE DEBUSSYJEM, A ZAPPA MU JE RADIO GLAZBU ZA ALBUM Francuski violinist Jean-Luc Ponty dobitnik je Porina za posebna dostignuća u glazbi

Rovinj, 170711.Avantgarde jazz festival. Predvodjen pijanistom i skladateljem Chickom Coreaom, legendarni sastav »Return to Forever« odrzao je koncert u Rovinju u bivsoj tvornici cigareta. Zadnji je to koncert u sklopu Avantgarde jazz festivala a uz Chick Coreu predstavili su se i njegove nista manje slavne kolege basista Stanley Clark, bubnjar Lenny Whitea, violonista Jean-Luca Ponty i gitarista Frank Gambalea.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / EPH
Jedan od najvažnijih francuskih glazbenih umjetnika, najpoznatiji violinist jazz-rocka, Jean-Luc Ponty karijeru je započeo još u šezdesetim godinama prošloga stoljeća

ZAGREB - Slavni francuski violinist i skladatelj Jean-Luc Ponty ovogodišnji je dobitnik nagrade Porin za posebna dostignuća u glazbi, koja će mu svečano biti uručena na koncertu koji će Ponty održati 10. ožujka u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Kako se ističe u priopćenju, Pontyju je nagrada Special Merit Award dodijeljena odlukom Upravnog odbora Porina, a uručit će mu je na koncertu u sklopu sezone Jazz.hr predsjednik Upravnog odbora Porina Neven Frangeš.

Jedan od najvažnijih francuskih glazbenih umjetnika, najpoznatiji violinist jazz-rocka, Jean-Luc Ponty karijeru je započeo u Parizu, a nastavio u SAD-u gdje je ostvario suradnje s najpoznatijim glazbenicima toga žanra. Ostvario je iznimnu samostalnu karijeru tijekom koje je objavio niz albuma od kojih su neki zauzimali prva mjesta na ljestvicama stručnih časopisa.

Školovao se na pariškom glazbenom konzervatoriju gdje je diplomirao s najvišim ocjenama. Na parišku je jazz scenu zakoračio još u šezdesetim godinama prošloga stoljeća, počevši svirati jazz nadahnut izvedbama Milesa Davisa i Johna Coltranea, ponekad i na tenor saksofonu.

Pozornost kritike i publike privukao je nastupom s Modern jazz Quartetom 1967. na Monterey Jazz Festivalu. Svestrani glazbenik koji s jednakim žarom svira akustičnu i električnu violinu, Jean-Luc Ponty istodobno nastupa s jazz i rock glazbenicima, ali i simfonijskim orkestrima. Svirao je s Gerald Wilson Big Bandom, Mahavishnu Orchestrom, Al Di Meolom, Miroslavom Vitousom, Lalom Schifrinom i Reginom Carter, ali i slavnim rock glazbenikom Frankom Zappom koji je skladao glazbu za Pontyjev album "King Kong".

Ostvario je iznimnu samostalnu karijeru tijekom koje je objavio niz ploča od kojih su neke zauzele prva mjesta na ljestvicama stručnih časopisa. Njegovi albumi "Aurora", "Imaginary Voyage", "Enigmatic Ocean" i "Cosmic Messenger" postali su kultnim ostvarenjima jazz-rock diskografije.

Iako je najpoznatiji kao jazz, rock i fusion glazbenik, u glazbi Jean Luca Pontyja snažno je prisutan utjecaj europske glazbene tradicije. Nikad nije napustio akustičnu violinu niti prestao vježbati klasiku. Piše aranžmane za simfonijske orkestre i nastupa s njima.

Nadahnjivao se djelima europskih skladatelja, najviše francuskih impresionista poput Debussyja i Ravela, ali i ostalih kao što su Messiaen, Stravinski, Bartok i Satie.

"Oni su utjecali na njegov skladateljski rad, ali i glazbeni pristup, što se posebice osjeća kad svira akustičnu violinu, kao što će biti slučaj na koncertu u Zagrebu, gdje će nastupiti u duu s pijanistom Williamom Lecomteom", stoji u priopćenju koje potpisuje umjetnički direktor ciklusa Jazz.hr Davor Hrvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:13