VELIKI KONCERT

Narodno veselje Gustafa za proslavu 39. rođendana

 Admir Buljubašić / CROPIX

Prije 39 godina, 27. prosinca 1980. godine, svoj prvi koncert održala je grupa Gustaph y njegovi dobri duhovi u Omladinskom domu u Vodnjanu.

Kraj 80-ih

Taj, koliko koncert toliko i performans obilježio je početak djelovanja jednog avangardnog sastava, a iste večeri nastupile su i grupe Nafta, iz koje će ubrzo izrasti KUD Idijoti, te Visoki napon, iz kojeg će za nekoliko godina nastati The Spoons.

Gustaph y njegovi dobri duhovi koncem 80-ih prometnut će se u Gustafe, bend posve drugačijeg karaktera koji je - zahvaljujući glazbeničkoj i stilskoj živopisnosti te autorskoj sadržajnosti Edija Maružina, ujedno sjajnog pjesnika i velikog hedonista te zbirci albuma u kojoj kritika unisono još nije našla niti jedan loš - postao jedan od naših najcjenjenijih i najzanimljivijih sastava.

Taleći razne glazbene rudače, od onih lokalnih istrijanskih i feštarskih tradicija do tex-mexa, bluesa i rhytm & bluesa, latinoameričkih i karipskih ritmova, countryja i americane, a često i pankerske energije, postali su ponajbolji hrvatski live bend čiji su koncerti već tri desetljeća sinonim za ludi provod i publike i glazbenika, koje Edi pri kraju nastupa opravdano i uvijek sve poima i naziva Gustafima. Ediju i njegovoj trupi, a onda i publici kroz njihove pjesme i koncerte, Mirna i Mississippi, Ćićarija i Appalachi gorje, Baja California i rt Kamenjak postaju blisko glazbeno susjedstvo.

Istarske oštarije

Pohodeći Istru, otkrivao sam po njoj i pozornice po kojima su bezbroj puta nastupali Gustafi. Ima u Žminju kod crkve jedna takva, pa u Sovinjaku i raznim drugim gradićima, mjestašcima i selima, po kojima su Gustafi držali svoje nadaleko čuvene “štale”, kako njihove koncerte po istarskim oštarijama, trgovima i lokalnim feštama te u raznim drugim prigodama i prostorima naziva Edi. Neke od tih pozornica možda postoje samo da bi na njima “zasvirili” Gustafi i na njima priredili “štalu”.

E pa jedna takva štala, ali i rođendansko slavlje održat će se 27. prosinca u njihovu domicilnom Kanfanaru (bazu imaju u Maružinima), malo dalje od Vodnjana, iz kojeg su se odselili 2001. godine, 39 godina nakon njihova prvog nastupa u tom gradiću. Kako su tijekom godina imali brojne izmjene članova te pokrenuli i nekoliko frakcija, tako će poklonici tog benda imati prigodu uživati ne samo u njihovu, nego i u nastupima Bandita, Veterinara, Edi East Trance bluesa.

Kao posebni gosti nastupit će i Saša 21, trio Saleta Verude iz nekadašnjeg KUD-a Idijoti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:49