NINA I VANNA U LISINSKOM

NEOBIČAN, ALI LIJEP GLAZBENI BOŽIĆ FILHARMONIČARA Prikladno su se uklopile dvije dame iz svijeta zabavne glazbe

 Marko Todorov / CROPIX
 

Počelo je razdoblje koncertnoga kašljanja i šmrcanja, a s njim i vrijeme učestalih božićnih koncerata koje malo tko od glazbene publike želi propustiti.

Među prvima božićno je muziciranje priredila Zagrebačka filharmonija u dvorani Lisinski 13. prosinca i uspjela iznenaditi neuobičajenim programom i izvođačima. Pojedine odabrane skladbe možda se i nisu baš svima svidjele, no vokalni ansambl Husar & Tomčić, Nina Badrić i Ivana Vrdoljak Vanna uz Filharmoničare pod ravnanjem Ivana Huta jesu, i to bez zadrške koja bi možda razdvajala takozvanu ozbiljno klasičnu glazbu od one drukčijih predznaka.

Iako u klasičnoj postoji obilje literature koja nije striktno prigodna, ali je prikladna ovakvom tipu koncerata, ovaj je započeo s Richardom Wagnerom čija glazba doista nema što tražiti na božićnom koncertu. I uvertira “Tannhäuseru” i preludij “Lohengrinu” mogu biti paradne točke izvan kazališta na koncertnom podiju, i orkestar i dirigent mogu se maksimalno iskazati, što su naši Filharmoničari i dirigent pokazali, no ovom su prigodom iskočili iz tračnica očekivanog ugođaja pa i logike koncepta.

Zagreb, 131217.
KD Lisinski.
Bozicni koncert Zagrebacke filharmonije i vokalnog ansambla Husar i Tomcic odrzan je u dvorani Lisinski.
Na fotografiji: koncert. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Wagner i Puccini

U svakom slučaju, Wagner je poslužio kao mogućnost ozbiljnog upoznavanja s našoj zagrebačkoj sredini relativno nepoznatim 35-godišnjim dirigentom meke ruke, čvrste koncentracije i dobrog suživota s glazbom osjetljive dinamike koju su Zagrebački filharmoničari besprijekorno izveli. Sve se ponovilo i u interpretaciji rijetko izvođenog Simfonijskog preludija Giacoma Puccinija koji je odlično “sjeo” u ostatak rasporeda, ako ni zbog čega drugog onda zbog svog neutralnog karaktera koji ni sa čime, osim zvukom, ne kontekstualizira događaj.

Pravi “štih” koncertu dao je vokalni ansambl Husar&Tomčić u atraktivnim i posve odmaknutim od tradicije aranžmanima skladbi “Adeste fideles” J. F. Wade, “Klanjam ti se smjerno” Tome Akvinskog i “You Raise Me Up” Rolfa Lovlanda (ar. Saša Miočić i Goran Kovačić), a posebno u “Reci Marijo”, božićnom klasiku u ovoj prigodi temeljenom na verziji američkog sastava Pentatonix uz prepjev Arijane Meštrović iz sastava Fides i aranžmanu S. Miočića. Ivana Husar i Martina Tomčić, osnivačice i umjetničke voditeljice ansambla, rade izvrstan edukacijski posao, motiviraju i podučavaju mlade u nizu glazbeno-scenskih aktivnosti što su i pokazale u ovom projektu koji je uključio i decentnu koreografiju Tihane Škrinjarić, vizualno-redateljske detalje Petre Radin te svirku atraktivnog udaraljkaškog cajona koju je uvježbao Hrvoje Rupčić.

Zagreb, 131217.
KD Lisinski.
Bozicni koncert Zagrebacke filharmonije i vokalnog ansambla Husar i Tomcic odrzan je u dvorani Lisinski.
Na fotografiji: Vanna. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Od klasike do gospela

Vokalna izvedba ansambla ide različitim stazama, od klasične do gospela, pa i onog fenomena grlenog pjevanja koji asocira na Ladarice, a uz pokret stvara cjelinu zajedništva atraktivnog performansa igre i vještine.

U program su se prikladno uklopile i dvije dame iz zabavnog svijeta glazbe, ponajprije Vanna koja je svojim svijetlim glasom zlataste boje otpjevala “Božić bili” Siniše Leopolda (ar. Ante Gelo), dok je Nina Badrić dramski snažno uronila u “Note to God” Diane Warren.

Pjevala se još i obligatna Adamova “O Holy Night”, kao i tradicionalne pučke “Oj pastiri”, “Zdravo budi”, “Narodi nam se”, uz raspoložene Filharmoničare i dirigenta Huta koji osim što zna dirigirati Wagnera zna i pažljivo i muzikalno pratiti soliste. Bio je to neobičan, ali lijep glazbeni Božić Zagrebačke filharmonije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:23