PREPORUKA ALEKSANDRA DRAGAŠA

OBAVEZNO! Ako ste propustili nastup londonskog post-punk trija Public Service Broadcasting na INmusicu, dođite 14. studenog u Tvornicu kulture

 Wikimedia Commons
 

Ako ste propustili nastup londonskog post-punk trija Public Service Broadcasting na INmusicu, obavezno dođite 14. studenog u Tvornicu kulture. Prvi je razlog što eklektično uvezuju post-punk, art i Krautrock te pionirske dane elektronske glazbe koju najčešće prate socio-politički govori i filmske snimke iz britanskih arhiva. Moguće je detektirati svu silu uzora u njihovu radu, ali ne i kopiranje Kraftwerka, Sonic Youtha, Wirea, British Electric Foundationa ili A Certain Ratioa.

Drugi, još važniji razlog za odlazak na koncert PSB-a je oštroumno seciranje negativnih posljedica privatizacija željeznica, elektroprivrede, vodoprivrede, zdravstva i drugih javnih resursa, odnosno efektno poentiranje dobrobiti, za pojedince i društvo, posvuda uglavnom razmontirane "države blagostanja.

Nakon blagosiljanja radija, TV-a i aviona na albumu "Inform-Educate-Entertain" (2013) u prizmi narednog, "The Race Of Space" (2015) našli su se "svemirska utrka", ali i dobre strane socijalizma u čijim smo benefitima i mi uživali pa ih se glupo i olako odrekli. U fokusu trećeg i najzanimljivijeg albuma, ovogodišnjeg "Every Valley" priča je o usponu i padu velškog rudarstva; razumljiva gdje god je pod pritiskom ekstraprofita, globalizma i neoliberalne politike došlo do outsorcinga poslova, kolapsa industrije i prekarijata, a time i zapostavljenosti društvenih zajednica poput našeg Siska. PSB "slave dosege čovječanstva, inovacija i oporavka, unatoč lošim izgledima", no pravednije društvene uređenje, jer su mase inertne i ustrašene, ostaje u sferi bolje prošlosti.

Pet mjeseci nakon premijere na INmusicu londonski trio Public Service Broadcasting gostuje 14. studenog u Tvornici kulture

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:58