NOVE MJERE KAO SOCIJALISTIČKI 'POREZ NA ŠUND'

OTKRIVAMO: NAJNOVIJI POTEZ MINISTRA LINIĆA Za ozbiljnu glazbu PDV 5 posto, za rock i festivale čak 25!

Uoči ulaska Hrvatske u EU nulta stopa PDV-a koja je vrijedila za knjige, kazališne i kino ulaznice, otišla je u povijest. I dok se već zna da će se za knjige primjenjivati povlaštena stopa PDV-a od pet posto, ovih bi se dana Vlada RH trebala očitovati o povlaštenoj stopi PDV-a na kazališne, kino, muzejske i koncertne ulaznice.

Četiri kategorije

U većini zemalja EU, pa čak i u nekima koje su još daleko od toga, te četiri “kategorije” ulaznica objedinjene su u jednu kategoriju ulaznica za “kulturne događaje”. Neovisno o tome o kakvim je kazališnim predstavama, filmovima i glazbenim koncertima te izložbama i muzejskim postavima riječ, one su opterećene istom stopom PDV-a, najčešće povlaštenom. Primjerice, u susjednoj Sloveniji ta stopa PDV-a već godinama iznosi 8,5 posto, Austriji i Italiji 10, Poljskoj i Španjolskoj 8, Švedskoj i Nizozemskoj 6, Finskoj i Rumunjskoj 9 posto. U susjednoj Srbiji koja nije članica EU ta povlaštena stopa na kulturna događanja, uključivši i glazbene koncerte, iznosi 8 posto u odnosu na redovnu stopu PDV-a od 20 posto. Izuzetak od takve prakse je izrazito neoliberalno ustrojena Velika Britanija, u kojoj nema povlaštene stope PDV-a ni na kakva kulturna događanja.

Udruga koncertnih promotera Promo u prijedlogu Ministarstvu financija i Vladi RH rukovodila se tom pozitivnom praksom, a i Ministarstvo kulture dalo je preporuku da stopa PDV-a na ulaznice za sva kulturna događanja iznosi pet posto. Ipak, Ministarstvo financija uoči rasprave na sjednici Vlade RH o stopi PDV-a na ulaznice za kulturna događanja iznijelo je drukčiji, prilično diskutabilan i manjkav stav. S jedne strane, tvrdi, ispred udruge Promo njezin predsjednik Zoran Marić, inače utemeljitelj i organizator uglednog festivala INmusic, Ministarstvo financija voljno je poštovati preporuku Ministarstva kulture kad su posrijedi ulaznice za kazališta, kina i muzeje, ali ne i za glazbene koncerte, osim ako ih nisu organizirali Koncertna direkcija Zagreb, KD “Vatroslav Lisinski” ili Studentski centar.

Nedoumice obveznika

Obrazloženje Ministarstva financija, poslano udruzi Promo, glasi: “U vezi oporezivanja ulaznica za koncerte sniženom stopom PDV-a, napominjemo da prijedlog nije moguće prihvatiti obzirom da bi smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost sa 25 na 5 posto za navedene ulaznice uzrokovalo nedoumice kod poreznih obveznika i poreznog nadzora, pospješilo poreznu evaziju i utjecalo na povećanje troškova ubiranja poreza te bi time došlo do smanjenja prihoda državnog proračuna.”

Osim što će našim organizatorima koncerata posao i nadalje biti teži nego u EU okruženju, Ministarstvo financija RH ovakvim stavom kao da ponovo uvodi socijalistički “porez na šund”. Prema Ministarstvu financija ispada kako su najlošiji film Jean Claudea Van Dammea, najbedastija self-help knjiga ili najgora kazališna predstava u startu umjetnost i kultura, a nadolazeći koncerti Marka Knopflera, Arctic Monkeysa, Iggy & The Stoogesa, Beyonce i Robbieja Williamsa ili Generala Wooa, TBF-a, Hladnog piva i drugih vrijednih domaćih izvođača to nisu.

Anakron stav

Takav stav Ministarstva financija em je anakron, jer ne shvaća ulogu popularne glazbe u korpusu cjelokupne kulture 21. stoljeća, em je štetan jer u obzir ne uzima činjenicu da se Hrvatska tijekom godine, a posebice preko ljeta, uspješno pozicionirala kao “mala zemlja za velike glazbene događaje”. Turizam koji je dočekao povlaštenu stopu PDV-a i kulturna događanja koja je čekaju kao Sahara kišu, posebice glazbeni koncerti i festivali, u Hrvatskoj sve više idu ruku pod ruku. Neke estradno-narodnjačke pošasti nikako ne bi smjele biti alibi za diskutabilan i kontraproduktivan stav Ministarstva financija, kamoli Vlade RH. Ministarstvo kulture, srećom, shvaća kako su i Dubrovačke ljetne igre i INmusic i Zagrebdox i Outlook festival kultura koju valja njegovati, no hoće li Ministarstvo financija to shvatiti?

Zarađuju i ostali

Možda ne bi bilo loše da uvaže stav udruge Promo, čiji predsjednik Zoran Marić smatra: “S povlaštenom stopom PDV-a koncertna djelatnost uspjet će se održati i neće se seliti u druge zemlje s povlaštenom stopom PDV-a za kulturna događanja u koje su uvršteni i glazbeni koncerti. Snižena stopa PDV-a iznimno je važna za opstanak domaćih organizatora koncerta i festivala jer strani organizatori nisu vezani za našu zemlju te svoje poslovanje mogu seliti kad i gdje god hoće. Koncertna scena ne smije ostati bez domaćih organizatora, a valja naglasiti i da su s koncertnom djelatnošću povezani iznajmljivači razglasa, ugostitelji, sezonski radnici, zaštitarske firme i slične prateće djelatnosti koje će se održati ako se koncerti nastave organizirati.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:03