PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

PUBLIC SERVICE BROADCASTING Večeras u Tvornici jedan od tematski najinteresantnijih koncepata u današnjoj popularnoj glazbi

 

Londonski trojac Public Service Broadcasting vraća se u zagrebačku Tvornicu kulture u ponedjeljak 19. studenog u sklopu turneje koja prati hvaljeni prošlogodišnji album 'Every Valley'.

Neke koncertne reprize nam baš i nisu potrebne, ali u slučaju PBS-a stvari stoje posve drugačije jer posrijedi je jedan od tematski najinteresantnijih koncepata u današnjoj popularnoj glazbi, pomno elaboriran kroz socio-politički angažirane albume 'Inform-Educate-Entertain', 'The Race For Space' i 'Every Valley'; usporedive s promišljanjima Kraftwerka, Gang Of Foura, Einsturzende Neubateuna i Laibacha.

Kolaps industrije, a time i "napuštene, zapostavljene društvene zajednice diljem Zapadnog svijeta", nalik onima iz filmova Kena Loacha potka je albuma 'Every Valley', zasnovana na utjecjima s relacije Berlin-Manchester-New York od sastava poput A Certian Ratio, Sonic Youth, Tangerine Dream, Talking Heads i drugih prvaka post-punka, Krautrocka, synth-popa i no-wavea 70-ih i 80-ih.

Premda nitko od trojice članova PBS-a ne pjeva, inteligentno odabrane audio-vizualne snimke iz arhiva British Film Institutea i British Archivea glorificiraju izume poput radija i televizije, nadmoć nad nacizmom, ali i aspekte napretka ostvarenog u socijalističkom bloku sve tamo do Lajkinog i Gagarinovog leta u svemir, no i urušenje socijalne države i društvenog blagostanja otkako je kapitalizam izgubio socijalizam kao konkurenciju na "tržištu" društvenih uređenja.

Ulaznice po cijeni od 60 kn u pretprodaji, odnosno 80 kn na dan koncerta mogu se kupiti u Tvornici kulture te na svim prodajnim mjestima Entria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:39