GLAZBENA VEČER U LISINSKOM

ROMANTIČNI PETAK 'Velika dama klavira' Martina Filjak uz Zagrebačku filharmoniju

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.04.2018. u 14:36

press

Martina Filjak

ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostit će u petak 27. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu istaknutu pijanisticu Martinu Filjak, na koncertu najavljenom kao briljantna glazbena večer uz zvuke djela Franza Schuberta, Camillea Saint-Saënsa i Vilema Tauskyja.

 

Kako se ističe u najavi, umjetnica "živopisne i privlačne scenske prisutnosti", Filjak će pred zagrebačkom će publikom izvesti Saint-Saensov 2. koncert za klavir i orkestar u g-molu, djelo skladano u samo sedamnaest dana, i pokazati kako je vrsna pijanistica vrijedna pozornosti koja svakom svojom pojavom oduševljava međunarodnu javnost i kritiku.

 

"Koncertom će ravnati maestro David Danzmayr, šef dirigent i dobro poznato lice koje je svojom karizmom i sigurnom dirigentskom rukom odavno osvojilo povjerenje orkestra, kao i zagrebačke publike", stoji u najavi.

 

Maestro Danzmayr večer Plavog ciklusa započet će izvedbom Šest njemačkih plesova – Webernove obrade za orkestar skladatelja Franza Schuberta. Anton Webern je od ranije visoko cijenio Schubertovu glazbu, a ovim je klavirskim manijaturama pristupio svojim dobro poznatim dubinskim pristupom i istančanim osjećajem za sintezu glazbenih sredstava.

 

Drugi dio koncerta otvorit će Coventry, meditacija za gudače, tužaljka Vilema Tauskyja, "dirigenta koji je bio 'kod kuće' sa svim muzičkim žanrovima". Koncert će, na isti način, zatvoriti Schubertova 3. Simfonija u D-duru specifične širine zvuka i bogatoga tonskog kolorita.

 

Bit će to, ističu iz Filharmonije, još jedan "romantični petak" koji će osvojiti srca publike, ne samo strastvenom izvedbom "velike dame klavira" tehničke perfekcije pod ravnanjem vrsnog maestra, nego i izvrsnim izborom programa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo