OBLJETNICA STRASTI PREMA GLAZBI

RUCNEROVI 'U nedjelju u Lisinskom slavimo 20 godina rada, a nekoliko dana nakon koncerta i 40 godina braka'

Kvartet Rucner
 Privatni arhiv
 

Koncertom "Divno je baviti se glazbom", koji će se održati u nedjelju u Maloj dvorani Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Gudački kvartet Rucner proslavit će 20 godina umjetničkog rada. Premijerno će predstaviti i najnoviji CD "Rucneri sviraju Uhlika", kao i novi video spot za skladbu "Mala slavonska rapsodija", kojeg su snimali na nekoliko lokacija u Slavoniji i Baranji. Uz kvartet će u Lisinskom svirati i djeca osnivača: Ana Rucner na violončelu i Mario Rucner na violi. Poseban gost bit će Peter Soave, poznati svjetski harmonikaš i bandeonist, koji u našu zemlju dolazi samo radi ovoga koncerta.

- Soavea smo upoznali u Puli, gdje smo u ljetnoj školi podučavali djecu sviranju. Odmah smo kliknuli i počeli razmišljati o zajedničkim projektima. Jedne večeri me nazvao iz Amerike i rekao: „Složi kvartet, idemo snimiti Astora Piazzollu. Tako je počelo, a danas vidimo gdje nas je tadašnja ideja dovela. Zajedno smo snimili nekoliko CD-a i gostovali na mnogim domaćim i inozemnim turnejama. Stoga je bilo logično da ga pozovemo kao dragog gosta i na proslavu jubileja. - kažu Snježana i Dragan Rucner, s kojima u kvartetu sviraju i Ana Paula Knapić Franković te Ivana Penić Defar.

Na koncertu će promovirati i novi CD, kojeg su snimili na inicijativu dobrog prijatelja Veljka Zorzuta, koji još od djetinjstva poznaje skladatelja Tomislava Uhlika. Za Rucnere Uhlik sklada već 20 godina i iznimno ga cijene. Nije to prvi put da netko piše skladbe za njih, kažu, jer su tijekom karijere u svom vlastitom ciklusu komorne glazbe: „Četiri godišnja doba“ odsvirali više od 90 skladbi koje su pisane baš za njih. Kroz taj je ciklus do sada prošlo i više od 200 glazbenika, na što su jako ponosni.

- Uvijek smo poticali mlade umjetnike i rado smo mnoge od njih ugostili. Mi smo im dali svoje iskustvo i, još uvijek, strast prema glazbi, a oni nama svoju ljubav i polet. Željeli smo dati priliku talentiranim ljudima i mislim da smo to uspjeli - kažu Rucnerovi.

Kad se osvrnu na svoje početke, kažu, nisu mislili da će jednog dana raditi rođendanski koncert u Lisinskom. Nisu, zapravo, ništa ni planirali. Budućnost im nije bila ni na kraj pameti, pojašnjavaju, jer su bili previše zauzeti stvaranjem.

Osijek, 120717
Koncertom HKUD-a Osijek 1862. i violoncelistice Ane Rucner zatvoreno Osjecko ljeto kulture. Za vrijeme koncerta Ana Rucner zapjevala je becarac s clanovima HKUD-a Na fotografiji: Koncert Ane Rucner i HKUD-a 1862
 Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / HANZA MEDIA
Ana Rucner

- Bili smo i ostali entuzijasti i jako smo ponosni na 11 izdanih nosača zvuka i dvije nagrade koje smo osvojili. Kroz ovih 20 godina rada s Kvartetom ostvarili smo jednu svoju misiju – svirati po najmanjim mjestima u Hrvatskoj, u kojima nitko do tada nije svirao klasičnu glazbu. S jednakim žarom svirali smo tamo, kao i na svjetskim turnejama po Europi, Egiptu, Izraelu, Litvi, Kini i Australiji, a na svim koncertima promovirali smo naše skladatelje.- kažu Rucneri, koji će nekoliko dana nakon koncerta proslaviti i 40 godina braka.

Rucnerovi kažu kako nikako ne mogu reći gdje sebe vide za deset godina. Možda će i dalje svirati, nastupati i snimati nosače zvuka, a možda će jednog jutra shvatiti kako ih njihova ljubav prema glazbi vuče u drugom smjeru, pa će se njome početi baviti na posve drugačiji način.

- Kad se osvrnemo iza sebe, vidimo pravo bogatstvo. Puno je putovanja, snimanja, učenja novih djela... Dobar je to osjećaj - kažu supružnici Rucner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:40